Iza šarene H&M Home kolekcije stoji dizajnerica svjetskog glasa. Kako ljeto zamišlja India Mahdavi?

Pr/ZaraHome
Vidi originalni članak
  • „Jedna boja nikada nije dovoljna“, izjavila je India Mahdavi o svojoj novoj suradnji s H&M Homeom
  • Francusko-iranska sizajnerica poznata je po razigranoj upotrebi boja kojom je dala pečat nekim od najpoznatijih svjetskih interijera
  • Primjerice, ona je genijalni um koji stoji iza poznate ružičaste galerije u londonskom Sketchu

„Važno je demokratizirati moj rad“, kaže India Mahdavi o temeljnoj motivaciji za svoju novu kućnu kolekciju u suradnji s H&M-om. Doista, premda ova slavna dizajnerica ima legiju gorljivih obožavatelja i iza nje stoje projekti visokog profila poput londonskog Sketcha i Ladureé Beverly Hillsa, kao i profil u The New Yorkeru, većina njih je mogla cijeniti njezin rad samo iz daljine. Naime, dosad je većina Mahdavinih radova bila ograničenog izdanja ili napravljena po narudžbi.

Međutim, Mahdavin prepoznatljiv dugin stil, interpretiran na sve, od navlaka, preko tanjura, vaza, zdjela do presvlaka za jastuke i prostirki, dostupan je svima putem H&M Homea. Sanjala je o takvoj liniji tijekom izolacije, priznajući  želju za radošću i optimizmom usred burnih vremena. 

Paleta je nastala iz poslijepodneva provedenog pod proljetnim suncem, jedne od rijetkih aktivnosti za podizanje raspoloženja koje su se mogle obaviti tijekom pandemije. Kad je dizajnerica zatvorila oči, u mislima su joj se pojavile kaleidoskopske boje, a upravo su te svijetle nijanse ušle u potrepštine za dom. Mahdavi je namjerno napravila uzorke pomalo zamućenima, s bojama i geometrijom koje se naizgled pretapaju jedna u drugu. „Sve je bilo pomalo mutno u mislima. Bio je to trenutak neizvjesnosti“, kaže.

Mahdavi je zamislila predmete koje koristiš u ležernom jutru, kada se lagano otkotrljaš iz kreveta, uzmeš šalicu boje lavande za kavu, a na stolu za doručak stoji veseli vrč s koraljima koji bi mogao poslužiti za sok od naranče ili kao vaza za cvijeće. Sve će, nada se, vizualno potaknuti sreću. Raspon cijena počinje od nešto manje od 125 kuna i kreće se do gotovo 3500 kuna.

Iranska dizajnerica "živjela" je sa svakim komadom u iz kolekcije: „Moram živjeti s njima da vidim kako rade“, kaže. Plavo-bijeli kockasti sag krasio je pod njene kuće u Cannesu. Ljeti bi izrezala rajčice i stavila ih na svoje tanjure, diveći se suprotstavljanju žarkocrvene boje na gradijentu. Kako sama kaže: „S ovom kolekcijom treba živjeti, treba je njegovati, biti dio tvog krajolika.“

Kolekcija bi se mogla podijeliti na šest segmenata…

1. Ručno rađena keramika

Indiji je izrada bila važna, stavljajući fokus na znanje ručnog rada pri čemu svaki komad izgleda jedinstveno i ručno izrađeno. 

2. Odvažni dizajn

Ostavi snažan dojam s ovim živim kobaltno plavim kariranim tepihom iz kolekcije. Bez obzira imaš li neutralnu shemu boja koja vapi za nečim posebnim ili si već prihvatila boje u svom domu, volimo hrabar, ljetni efekt koji će dati „ono nešto“ prostoriji.

3. Svijetle nijanse

Otkako je prije više od 20 godina pokrenula vlastiti studio, India se etablirala kao kraljica boja i ove svijetle nijanse omogućit će ti da učiniš isto u svom domu. Veliki smo obožavatelji ove vaze za cvijeće s uzorkom.

4. Grafika izvan fokusa

Zašto ne bi dodala jedinstveni zaokret s Indijinim nefokusiranim uzorcima? Cijenimo i činjenicu da je bila odvažnija s provjerenim printom, dodajući zelenilo limete i sočne narančaste boje u mješavinu.

5. Nijanse inspirirane suncem

India je inspirirana zasljepljujućim bojama koje vidiš kada zatvoriš oči pred suncem, a ovi breskvasti, žuti i ružičasti tonovi u trenu zagriju spavaću sobu ili dnevni prostor. Sviđa nam se kako zajedno stvaraju izgled izlaska sunca u zatvorenom prostoru.

6. Radosne boje

„S ovom kolekcijom mi je H&M Home ponudio priliku da širim radosnu paletu boja na međunarodnoj razini“, kaže India.

I samo zamisli kako će upečatljivo izgledati ovi tanjuri i zdjele u tvojoj kuhinji ili blagovaonici? Ako imaš otvorene police, ovi će dizajni unijeti malo radosti u tvoj unutarnji prostor.

Posjeti Miss7.24sata.hr