Ivna Yuri - žena u "muškom poslu"

Privatno
Ivna Yuri mlada je zagrebačka DJ-ica i producentica eklektičnog stila, kako sama kaže. Često ćete je naći u Funku dok ispija kavu, ali još važnije i iza DJ pulta. Vikendom će vas rasplesati i u klubu Super Super. Što nam Ivna ima za reći na temu djevojaka u DJ-ingu, ali i zagrebačkoj klupskoj sceni općenito, pročitajte u recima koji slijede.
Vidi originalni članak

Koji stil glazbe preferiraš - kao konzument i kao DJ-ica?

Uživam u starim pločama i novim pločama nešto starijih izvođača koje sad nabavljam u Bon Tonu. Uglavnom se ne ograničavam stilovima. Volim duge setove u kojima se mogu u potpunosti izraziti i ispričati priču koja ide od soula preko funka, do tehna i elektra. Jednom riječju - eklektično.

DJ scena u Hrvata, a tako i izvan naših prostora ima manji broj žena. Kako bi to objasnila?

Istina je da su žene koje se bave elektronskom glazbom, tj. koje produciraju svoju glazbu, u medijima manje zastupljene. Kad ih se spominje, ističe se prvenstveno njihov spol te se često uspoređuju s veterankama elektronske glazbe poput Laurie Anderson ili Bjork, s kojima osim spola ne dijele ništa zajedničko. Također ih se rijetko vidi na line up-u. Ali to da su u manjini se ne bih složila. Polja kao što su audio inženjering, elektronska glazba, itd., uglavnom se percipiraju i ističu, ili su se barem isticali dok sam se ja školovala, kao muški poslovi i stoga ostavljaju dojam na djevojke da ti svjetovi nisu za njih. Tu mušku dominaciju, pogotovo u medijima, možemo vidjeti u gotovo svakom polju. Često naletim na članak naziva ‘’Žene u industriji’’ ili ‘’Žene u znanosti’’. Mislim da nikad nisam nabasala na članak naziva ‘’Muškarci u sportu’’. Sam DJ-ing mi se čini da je krenuo kao muški posao iz jednostavnog razloga - ploče su teške, haha.

Što možeš reći zagrebačkoj, ali i hrvatskoj klupskoj sceni?

U Hrvatskoj svakim danom niču novi Dj-i, producenti, glazbenici. Otvaraju se klubovi, imamo odlična gostovanja, mnoštvo festivala, a ljudi kao da još uvijek biraju klupicu u parku. Naravno da karikiram, ali čini mi se da je više događaja, a publike u klubovima sve manje. Ili si ne mogu priuštiti izlaske ili je previse događanja na malo ljudi. Mi smo mala država, ali iako nas je malo, jaki smo; samo ne dovoljno da bi jedan glazbenik ovdje mogao od svog posla živjeti.

S kim si sve dijelila DJ pult i koja iskustva bi izdvojila?

Više bih bih izdvojila produkcijsku suradnju s Headcruiseom, Hannesom Fisherom i posebno s Danielom La Luz na singlici „Morning Dew“ koju sam izdala za sarajevski Deurun records, nego kolege s pulta. S Danielom sam se upoznala virtualno i na prvu kliknula, a prošle godine sam imala priliku upoznati je i uživo. Nadam se da ćemo je nekad uskoro ugostiti u Zagrebu.

Baviš se i produkcijom. Što nam možeš reći o tom dijelu posla?

DJ-irati sam počela sa sedamnaest godina, a za producenta tj. audio inženjera sam se odlučila školovati i to je posao koji sam primarno odabrala za sebe. Uz redovni posao nemam puno vremena za produkciju, ali sam se od ove godine odlučila više angažirati i više završenih stvari stavljati na Soundcloud, a možda i na neki medij uskoro. Kao i svaka cura volim ići u shopping, kupovati sintisajzere, kablove, trzalice, pedale, haha. Jedan od najsretnijih dana u životu mi je bio odlazak u Just Music store u Berlinu gdje sam prvi put imala priliku isprobati modularni sintisajzer.

Kako izgleda dan jedne DJ-ice?

Kako koji, ali uglavnom radno. Vikendom opuštenije.

Koje hrvatske DJ-e bi izdvojila?

Uvijek volim izdvojiti Boruta Cvajnera. Taj tip zbilja razumije što je DJ-ing i ima jednu eleganciju koju vrlo rijetko vidim. Izdvojila bih ekipu iz Pule s Vakum recordsa, Yasa, Mile Hunda, Vladimira Milera i Qmastera. Što se produkcije tiče, izdvojila bih Le chocolate Noira/Honored Matresa, Zarkoffa, Popsimonovu, xox108xox - dečka koji živi na relaciji Zagreb - Puttaparthi (Indija), Momakconu kojeg nažalost ne možemo naci na Soundcloudu, ali znam da priprema neke opasne stvari, Luku M i fantastičnog beatmakera Moza, Strahinju Arbutinu, Kodina, Kimekaia, Petra Dudova

Planovi za budućnost?

Završavam novi EP koji se sastoji od tri autorske stvari i jednog remiksa. Jednu od te tri možete čuti na linku ispod. Tražim izdavačku kuću, pa eto ljudi, javite se ako znate nekoga. U planu su mi i neke suradnje, neki spotovi i naravno u dogledno vrijeme krenuti s live izvedbama svojih stvari.

Headcruise & Ivna Yuri - Morning Dew (Daniela La Luz Cis Des Remix) from danielalaluz on Vimeo.

Posjeti Ivnu na  https://soundcloud.com/ivnayuri

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr