Istraživanje je pokazalo da se žene koje imaju više tetovaža po nečemu razlikuju od drugih

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Ljubiteljica si tetovaža i možeš se pohvaliti s nekoliko njih? Imamo još jednu sjajnu vijest za tebe
  • Američko istraživanje je pokazalo kako postoji pozitivna veza između ženskog samopouzdanja i broja tetovaža
  • Za žene tetovaže nisu samo ures na tijelu već i slikovni podsjetnik na pojedine životne trenutke

Istraživanje američkih znanstvenika otkrilo je da postoji snažna povezanost žena koje imaju više tetovaža i njihovog samopouzdanja. Sociolog Jerome Koch sa Sveučilišta Texas Tech vodio je 2015. godine istraživanje koje je otkrilo da žene s više tetovaža pokazuju više razine samopoštovanja u odnosu na one s manjim brojem ili one bez tetovaža. Za ovu studiju, istraživači su anketirali 2.395 studentica sa šest američkih sveučilišta. Sudionice su ispitane o količini tetovaža koje imaju, kao i o njihovoj razini depresije i samopoštovanja. Uz to, postavljena su im pitanja u kojima su se ispitanice trebale izjasniti jesu li ikada razmišljale ili pokušale izvesti samoubojstvo.

Značenje tetovaža Može li tetovaža otkriti bilo što o osobi koja je nosi? O, da, kažu znanstvenici, evo što se sve može doznati

Tetovaža kao vizualni podsjetnik

Rezultati su pokazali da je za žene samopoštovanje raslo s povećanjem broja tetovaža. Suprotno tome, žene koje su svoje tijelo ukrasile s više tetovaža također su imale problematičniju prošlost i bile sklone priznati depresiju. Studija je otkrila da tetovaže ponekad služe kao mehanizam suočavanja s prošlošću i svojevrsni znamen koji postaje vizualni podsjetnik na razdoblje koje su vlasnice tetovaže ostavile za sobom. "Baš kao što preživjeli od raka dojke i žrtve zlostavljanja nerijetko tijelo ukrase tetovažom i piercingom kako bi prekrili fizičke gubitke," pišu autori studije, „mi mislimo da su žene koje su sudjelovale u našoj studiji možda pokušale obnoviti emocionalne gubitke s više tetovaža."

Life&style Ovih 9 stvari nikako ne smiješ reći djevojci s tetovažama - inače bi mogla izazvati svađu

Uspostava kotrole

Žene koje su tijelo ukrasile s četiri ili više tetovaže svjesnije svoga izgleda te su sklonije tjelesnim promjenama. Za njih tetovaže nisu tek ukras već i simboli koji ih podsjeća na određene životne odluke i trenutke. “Možemo nagađati, ali mislimo da žene posežu za tetovažom kako bi uspostavile kontrolu nad svojim tijelom, kako na emocionalnom tako i na tjelesnom planu” - zaključili su istraživači.

Life&style Otkrile smo tri najromantičnija restorana u Zagrebu

Posjeti Miss7.24sata.hr