Isprobala sam Huawei pametni sat, i ako misliš da ti ne treba - u krivu si

Iva Ralica
Vidi originalni članak
  • Pametni satovi postaju sve popularniji, i iako sam mislila da mi ne treba, shvatila sam koliko je uz jedan takav - život lakši

  • Riječ je o Huawei Watch GT seriji 3, modelu neupitne elegancije i mogućnosti prilagodbe koji u sebi sadrži puno aplikacija koje su važne i za tvoje zdravlje

  • Isprobala sam razne njegove prednosti, a neke su me posebno oduševile. Jesi li se ikad zapitala koliko zapravo stresa kroz dan proživiš? Ja jesam, a sad imam i dokaz.

Jedan od popularnih gadgeta za koje sam mislila da mi doista ne treba, poprilično me zainteresirao. Znaš kako to ide - zaljubiš se na prvi pogled, kliknete odmah, misliš da je predobro da bi bilo istinito, ubrzo ti pokaže da si baš njega čekala i trebala cijelo vrijeme, a to uopće nisi znala. Pričam o satu, naravno, i to o Huawei Watch GT seriji 3.

Ukratko, ljubav na prvi klik - remena na zapešću i tipke kraj zaslona. Brzo je postao dio mene, dio bez kojeg ne želim jer mi je uz njega život doista puno lakši. No, krenimo na konkretne razloge jer ih doista ima puno.

Prije svega - estetika. Jednostavnog, a upečatljivog izgleda, s decentno pozlaćenim remenom, Huawei se lako prilagodio i mom stilu. Iako nisam navikla na nošenje satova, osim u nekoliko službenih prilika, ovaj je model istovremeno klasičan, elegantan, sportski, službeni, casual, neprimjetan, a istodobno ga je lako i istaknuti. Ukratko, iako ima stav, i prilagodljiv je. A to je savršen omjer i baš sve što je potrebno. Naravno, to znači i da se lako uklapa u sve modne kombinacije. Osim toga, možeš čak i mijenjati izgled njegovog zaslona.

Osim što je lijepog izgleda, u trenu može podići i samopouzdanje, ali i poboljšati raspoloženje. Kako? U sebi sadrži doista puno toga - glazba, aplikacije za komuniciranje i, ono posebno, aplikacije za poboljšanje i praćenje zdravlja koje ti pružaju uvid u samu sebe. Sat se povezuje putem aplikacije s tvojim mobitelom, pa pokazuje i one obavijesti s njegovog zaslona (naravno, one koje ti odabereš). Tako te obavještava o dolaznom pozivu, porukama ili pak o obavijestima s društvenih mreža. Osim toga, na njemu se na dolazni poziv i možeš i javiti!

U aplikaciji namještaš postavke i dalje sve pratiš samo na satu.

Od svih aplikacija ona koja me posebno oduševila i koja mi je, čini se, izuzetno potrebna, je aplikacija koja prati moju razinu stresa, tlaka i srčanog pulsa. Naravno da svatko od nas zna kad je uzrujan, ali kad ti to kaže sat, objektivno, onda znaš koliko je sati. Osim toga, na taj te način upozorava da trebaš zastati i udahnuti. I ako želiš, možeš namjestiti najvišu granicu i ukoliko je prijeđeš, sat će ti sam poslati obavijest.

Da, nisam se naspavala. I čak mi tijelo to nije javilo odmah, nego tek navečer, ali već sam od trenutka buđenja bila suočena sa svojom pogreškom - vizualno. Čovjek ponekad nije ni svjestan koliko dugo broji ovce prije spavanja pa iako misliš da si odspavao pristojnu količinu sati - nisi, i sve je ujutro zapisano i materijalizirano. Na taj je način puno lakše osvijestiti da manjak sna, višak stresa i ostale zdravstvene situacije doista postoje, bez obzira na tvoje ignoriranje.

U kratkom vremenu tijekom dana promijenio mi se puls, i - iako i bez sata znamo da smo uzrujani, to se, ponovno pišem, lakše osvijesti kada piše crno na bijelo, na zaslonu sata. Promjena koju bih inače ignorirala ili zanemarila, sada mi je u sekundi bila pred očima. Doslovno. U tom trenu trebaš (znaš već) disati. A i na to te sat može podsjetiti - naravno, ignoriramo vic o plavušama, ali onaj duboki udah i pravilne tehnike disanja zapravo su vrlo rijetka pojava pa i sat ipak dobro dođe. U trenutku kad te sat obavijesti da je razina tvog pulsa visoka, dok se smiruješ doslovno možeš vidjeti kako pada na normalnu razinu. A to baš dobro izgleda!

Okidač može biti bilo što, a na kraju dana, kada pred sobom imaš cijeli presjek svoga (unutarnjeg) stanja, postaje ti jasnije koliko si se i kada uzrujala. A vizualizacija usitinu pomaže! Vjeruj mi, već sljedeći dan si opreznija, jer češće provjeravaš kako se osjećaš i gdje je tvoja razina sada. Jednostavno - postaješ svjesnija sebe i svojih potreba. Kroz 24 sata i 7 dana u tjednu tako možeš točno vidjeti kako je izgledao tvoj emocionalni život, a zatim ga naučiš i bolje kontrolirati. Osim svega toga, putem sata možeš pratiti i svoju tjelesnu aktivnost.

Podesiti možeš i podsjetnik da se trebaš kretati jer predugo sjediš (da, i to mi se dogodilo) i vjeruj mi - nekad je eksterni stimulans doista potreban. Osim toga, može te upozoriti i da popiješ vode - a priznaj si, koliko je doista u danu popiješ? Ah da, i u ovim vremenima u kojima svi puno češće mjere temperaturu, ovaj sat i to obavlja.  A za sve ljubitelje mjeseca, kao što sam ja, prati i sve mjesečeve faze, ali i vremenske (ne)prilike. Sve na tvom dlanu. Osim toga, primijetila sam i da manje gledam u mobitel, a i manje ga koristim.

Naravno, svi ti performansi i dalje ne usporuju bateriju pa je njezin vijek trajanja doista dug, čak i do dva tjedna, ovisno o korištenju, a otporan je i na toplinu i hladnoću. Što se samog naziva sata tiče - GT označava dinamiku automobilske industrije (Gran Turismo ili Grand Tourer što znači visoki performans i izdržljivost), a mene je, kao obožavateljicu Top Geara, već i to privuklo.

Ukratko, na dlanu (točnije - zapešću), sada imam doista sve što je potrebno. Elegantan, praktičan, koristan, važan za vizualizaciju zdravstvenog stanja, ali i opuštanje, jer glazbena knjižnica se već polako puni, sat iz snova. I da, prikazuje i koliko je sati što je također bitno svima nama koji kasnimo, ali ovom rečenicom nisam ti rekla ništa novo, zar ne? U svakom slučaju - nisam ni znala koliko mi je potreban, a sada vidim koliko mi može olakšati život.

Posjeti Miss7.24sata.hr