Ispovijest zagrebačkih taksistica: "Evo kako je bilo voziti klijente koji su pod mjerama samoizolacije"

Pixsell/Privatni album
Vidi originalni članak
  • U ovim izazovnim vremenima postoje žene koje svekodnevno izlažu riziku svoje, i zdravlje čitave obitelji  kako bi nama i dalje bile dostupne usluge neophodne za funkcioniranje života. One su junkinje koje često uzimamo zdravo za gotovo...
  • Donosimo njihove priče kako bismo im zahvalili i inspirirali sve druge da mogu biti junaci. Ove taksistice su pravi primjer...
  • Osim što su mame, Mirjana Hudoletnjak i Slađana Senjanin su i profesionalke koje u malim prostorima prevoze građane u bolnice, dočekuju ih s aerodroma, rukuju s novcem ili karticama… 
  • Dobro svjesne da se nalaze u okolnostima povećanog rizika od zaraze, evo kako cijelo vrijeme obavljaju svoju dužnost i pomažu svojim sugrađanima, posebno onim starijima 

Kada smo odlučili porazgovarati s gospođom Mirjanom Hudoletnjak, dugogodišnjom taksisticom u Radio taksiju Zagreb, najmanje smo očekivali da se Mirjana zahvaljuje nama, portalu miss7 koji se, kako je rekla, jedini sjetio njih – hrabrih žena koje su poslije liječnika i medicinskog osoblja bili najizloženije u ovom izvanrednom vremenu epidemije. 

Life&style Blagajnica iz Zagreba riskirala je život zbog sugrađana: "U rizičnoj sam skupini, ali sam željela pomoći koliko mogu"

‘’Nitko nas do sad nije pomenuo u svojim javnim obraćanjima i zato vam zahvaljujem da pitate za nas. Uvijek smo radili i radit ćemo za dobrobit građana. U ovo vrijeme smo vozili klijente iz zračne luke, i domaće, i strance, zatim one lošijeg zdravstvenog stanja u bolnicu i iz bolnice, radimo s novčanicama, karticama i sve to u malom prostoru’’, navela je Mirjana. 

I zaista, u vrijeme kad je obustavljen gradski i međugradski prijevoz za hitne slučajeve građanima su na raspolaganju bile vrijedni taksisti. Mirjana, koja je u svom poslu više od tri desetljeća, nastavila je voziti za svoje vjerne klijente.

‘’U poslu se 33 godine kao žena taksist uspijevam održati uz pomoć snalažljivosti i sposobnosti. Ovaj posao, kao i svaki drugi, možeš raditi, dobro, odlično i loše, a ja mislim da ga odrađujem dobro. Mi živimo od svojih stranaka. Da, promet nam je pao 80 posto, a svojim klijentima smo ostali vjerni. Vozili smo ih kad su bili zdravi, vozimo ih godinama i sigurno im sada ne želimo reći kako ih više nećemo voziti. S druge strane, mi ne znamo kakva je njihova situacija, možda nitko od rodbine ili bilo tko drugi ne može doći po njih. Posebno smo zahvalne onim klijentima koji su nam javljali kada slijeću u Zagreb da odmah odlaze u propisanu samoizolaciju. No, najveći korisnici taksija u posljednje vrijeme bili su stariji ljudi koji su išli u bolnice na preglede ili termine koje ne mogu odgoditi i koji su im nužni za zdravlje. Ljudi se uglavnom ponašaju odgovornije’’, ispričala je Mirjana. 

Naši tihi heroji "Smetlar sam i vrlo ponosan što u vrijeme krize zbog koronavirusa i ja mogu pomoći"

Mirjana neće nikoga odbiti, no sigurno će radi vlastite sigurnosti i sigurnosti svojih klijenata omogućiti sve uvjete za zaštitu od širenja zaraze. 

‘’Imamo dezinfekcijska sredstva, rukavice i maskice, a poslije svakog putnika dezinficiramo automobile, jer da to ne radimo svi bi taksisti sada već bili po bolnicama. Putnike više ne vozimo na prednjim sjedalima. Ako znamo da na idemo na aerodrome po klijente koji odlaze u izolaciju, između sebe se dogovaramo tko će ići po njih i uglavnom izbjegavamo da to bude netko tko kod kuće ima malo dijete ili trudnu suprugu.  Svakako nije ugodno, ali radimo. Uvijek smo u raznim situacijama radili i radit ćemo od srca s našim korisnicima. Kad je naišao baš veliki strah, onda smo taj dan ostali kod kuće’’, povjerila se Mirjana. 

Mirjana je baka i kod kuće je dočekuje je četverogodišnji unuk i trudna kći, zato nakon kraja vremena poduzima sve korake kako bi zaštitila svoju obitelj. 

‘’Kad dođem doma, skidam svu odjeću sa sebe si stavljam je na pranje, tuširam se. pa čak i uzmem u obzir neke savjete koji dođu do mene, poput konzumiranja tople vode, opskrbila sam se lijekovima, štitim se kako znam i umijem’’, ispričala je Mirjana. 

Zajedno smo jači

Kod kuće djeca također dočekuju i taksisticu Cammeo taksi službe Slađanu Senjanin. Ona je u ovom poslu dvije godine, ponajviše jer je odviiek voljela raditi s ljudima. Raditi se mora, kaže Slađana i dodaje kako je za sada nije strah obavljati svoj posao. 

‘’Po dolasku kući sve dezinficiramo. Ako je suđeno, suđeno je. Mi se držimo uputstava koje smo dobili od naše tvrtke. Pokušavamo održati što veću udaljenost, putnike vozimo na stražnjim sjedalima. Putnici se također ponašaju odgovorno i bez problema sjedaju na otraga kada ih to zamolim. Srećom, do sada nisam vozila veće grupe ljudi, obično se radi o jednom putniku, eventualno o dva. Nije nitko zakašljao ni kihnuo do sada’’, kaže Slađana. 

Transferi su se u vrijeme najveće krize znatno smanjili, no ako je bilo kome zatrebala usluga, Slađana je bila na raspolaganju. Svojim kolegama i klijentima je cijelo vrijeme slala poruke potpore. 

‘’Zajedno smo jači, ostanimo doma, ali za sve neodgodive slučajeve, tu smo mi’’, poručila je tada Slađana. 

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr