Imamo dobar razlog da sačuvaš vodu u kojoj su se kuhala jaja
- Za početak, ekološki je osviješteno vodu upotrijebiti dva puta
- Pa čak i ako i se čini sasvim beskorisnom, voda od kuhanja jaja ima "čarobna" svojstva
- Barem se tako čini tvojim lončanicama...
Ako kuhaš jaja, sigurno nakon toga vodu u kojoj su se kuhala jednostavno iziješ u odvod. Otkrit ćemo ti zašto to ne bi trebala raditi, odnosno, za što bi mogla iskoristiti tu vodu.
Već je poznato da vodu od kuhanja tjestenine ne treba baciti. Međutim, jesi li znala da se i voda u kojoj kuhaš jaja - što je ovih dana posebno aktualno - može naknadno iskoristiti? Da, može – i to za tvoje biljke!
Naime, biljke vole kalcij. A njega ima podosta u vodi od kuhanja jaja. Kalcij pomaže da se održi dobra pH-vrijednost zemlje. Zašto je to važno? Neutralna zemlja, koja ima pH-vrijednost između 6,0 i 6,5 – nudi biljkama idealnu okolinu za uzimanje hranjivih tvari koje su potrebne za rast. Osim toga, kalcij pridonosi čvrstoći biljke. Važno je jedino vodu od kuhanja jaja ohladiti na sobnu temperaturu prije nego što se njome biljke zaliju.
Kako prepoznati nedostatak kalcija?
Nije teško prepoznati nedostatak kalcija kod biljaka. Često nastaju žuto-smeđe mrlje na listovima – koje su okružene smeđim rubom. Osim toga, biljka ne raste i listovi ostaju mali. Dovoljno kalcija u zemlji čini biljke manje osjetljivima na bolesti i oštećenja.