IKEA zbog korone otkrila svoj recept za mesne okruglice - da ih možeš sama pripremiti kod kuće
- IKEA je odlučila olakšati boravak u karanteni fanovima njihovih kultnih mesnih okruglica
- Švedska kuća s tom je idejom prvi put otkrila recept za mesne okruglice i umak koji se uz njih servira
- Sastojci su iznenađujuće jednostavni, a priprema ima šest koraka. Sve je otisnuto na poznatom nam letku
Zagrebačka IKEA, a tako i one diljem Europe i šire ne rade već više od mjesec dana. Razlog je, naravno, pandemija korone. Kako nam je u onom sretnijim vremenima odlazak u švedsku robnu kuću bio skoro pa nezamisliv bez ručka u njihovom restoranu, a najviše ljudi uzimalo je upravo njihove slavne mesne okruglice, IKEA je odlučila s kupcima podijeliti dosad tajni recept za njih. Tako da ih svatko može pripremiti kod kuće.
Upute u šest koraka otisnute su na letku i namjerno izgledaju poput uputa za sastavljanje namještaja koje dobijemo uz njihove ormare, stolove, krevete, a priložen je i recept za umak koji se servira uz slavne okruglice. Jer bez njega to ne bi bilo to.
“Znamo da nekima nedostaju naše mesne okruglice i zato smo odlučili ponuditi alternativu, da kuglice pripreme kod kuće, svi su sastojci lako dostupni, a pomoći će i onima koji traže inspiraciju što da kuhaju" rekla je Lorena Lourido, Ikeina menadžerica za hranu, a prenosi Independent. "Ostati kod kuće nije lako, ali želimo da svima bude malo lakše i da malo više uživaju. Dobar tek ili smaklig måltid, kao što kažemo u Švedskoj".
IKEA švedske mesne okruglice
Sastojci za 4 osobe:
Za okruglice:
500g mljevene junetine
250g mljevene svinjetine
1 glavica luka, sitno nasjeckanog
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
100g krušnih mrvica
1 jaje
5 žlica punomasnog mlijeka
sol i papar, obilato
Za umak:
malo ulja
40g maslaca
40g glatkog brašna
150ml povrtnog temeljca
150m goveđeg temeljca
150 ml punomasnog vrhnja (više od 40% m.m.)
2 žličice soja umaka
1 žličica dijonskog senfa
Postupak:
1. Spoji obje vrste mesa i promiješaj prstima da ne bude nikakvih grudica. Dodaj nasjeckani luk, češnjak, krušne mrvice i jaje i dalje miješaj. Dodaj mlijeko i velikodušno začini solju i paprom.
2. Oblikuj smjesu u male okruglice. Stavi ih na čisti tanjur, pokrij i ostavi da stoje u hladnjaku dva sata (to će pomoći da zadrže oblik tijekom pečenja).
3. U tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Kad je vruće, nježno dodaj mesne okruglice i peci dok ne postanu smeđe sa svih strana.
4. Kad su gotove, premjesti ih u posudu s poklopcem koja smije u pećnicu. Pećnicu namjesti na temperaturu 180ºC (ili 160ºC s puhanjem) i peci još 30 minuta.
5. Za umak otopi u tavi maslac, dodaj brašno i miješaj 2 minute. Dodaj povrtni i goveđi temeljac i nastavi miješati. Dodaj vrhnje, soja umak i senf. Neka lagano krčka dok se umak ne zgusne.
6. Posluži s krumpirima prema vlastitoj želji, pireom ili kuhanim krumpirom. Uživaj!