Ideš na piknik? Imamo nekoliko savjeta...

Instagram
Lijepo sunčano vrijeme, zelenilo, dobro društvo i - piknik u prirodi. Doista, treba li nam više išta u životu?
Vidi originalni članak

Priznajemo, o ovoj temi je već trebalo biti govora ranije jer vrijeme piknika i roštilja je odavno počelo. Postoje neka univerzalna pravila kojih bismo se svi trebali držati: pobrini se hranu održati rashlađenom, biraj hranu koja ima dobar okus i hladna, ali pobrini se i da imaš nešto za popiti…

No, kod piknika nije bitna jedino ukusna hrana. Nakon cool druženja obično ostane hrpa nereda u prirodi, a kako ga najbolje zbrinuti pokazali su prošli vikend organizatori Eko piknika. Zagrepčane su između ostaloga educirali o pravilnom odvajanju otpada, a evo i još nekoliko cool savjeta...

Donosimo ti par trikova koji uključuju i skladištenje hrane, ali i brigu o okolišu.

1. Kupi uloške za hlađenje umjesto da kocke leda ubacuješ u prijenosni hladnjak

Jer to jednostavno nije higijenski. Osim što bi se otapanjem kockica leda tvoja hrana mogla pretvoriti u gnjecavu kašu (odmah pomislimo  na onaj raskvašeni kruh koji ribiči bacaju ribama), led iz hladnjaka prava je nastamba mikroorganizama.

Eko savjet - sve ostatke hrane koje ne pojedeš, odmah vrati natrag u prijenosni hladnjak, a plastiku i staklo ako je moguće odvoji.

2. Sendviči koji su osuđeni na propast

Možda mini burgeri zvuče kao dobra ideja, ali doista u praksi ne funkcioniraju. Ako si već odlučila svoje piknik zalogaje obogatiti dodacima poput aceta balsamica, rajčice ili kiselih krastavaca, radije ih nasjeckaj, začini i ubaci u plastične posudice. Tek na licu mjesta složi sendvič na tri kata. Osim što ti se neće raspasti, razgnjecati, procuriti, zasebne namirnice koje nisi upotrijebila možeš iskoristiti kasnije. Slažeš li bogate sendviče kod kuće, neka budu više "suhi". 

Eko savjet - Imaš višak hrane? Vrati je natrag u plastične posudice i iskoristi sljedeći dan.

3. Nekoj hrani mjesto jednostavno nije na pikniku

Svi volimo salate s jajima, majonezom, tunjevinom... Ipak, navedenim namirnicama, a posebno jajima i majonezi nije mjesto na pikniku. Riječ je o lako kvarljivim namirnicama koje neće "preživjeti" visoke temperature, a o opasnostima salmonele nećemo ni pričati. Isto vrijedi i za mlijeko, sirovo meso (u tartarskom bifteku, na primjer).

Eko savjet - koristi namirnice prilagođene eko sustavu. PVC ambalaže i namirnice obložene plastikom su problematične za skladištenje.

4. Narezano voće nije dobra odluka

Posebno ne u voćnoj salati. Narezana banana lakše trune, jabuke će oksidirati i razmočiti se, lubenica curiti, šumsko voće gubi kiselost… Radije voće operi kod kuće, a na pikniku ga reži na komadiće i tek onda napravi voćnu salatu. 

Eko savjet - kako u hrvatskoj rijetko gdje možemo naći kante za bio otpad, nije problem ako kore od voća baciš u šumu. No, nemoj to učiniti s plastičnim omotom od kruha molimo te!

5. Zanemaruješ vrijednost hladne piletine

Može se pripremati na tisuće načina - salate, tortilje, hladne tjestenine… a i pečena pileća prsa dobro odoljevaju kvarenju na vrućinama.

Eko savjet -  ako odlučiš jesti neku drugu vrstu mesa poput hrenovki i kobasica, njihove omote nemoj bacati u prirodu jer nisu razgradivi poput voća i povrća.

vikend izlet Neka tvoj sljedeći izlet bude kul vožnja kroz Sloveniju!

6. Teške stvari dolje, lakše gore

Zapamti, limenke piva, lubenice, dinje… idu na dno, a narezane salate, svježi sir, marelice i šumsko voće na vrh prijenosnog hladnjaka. Osim ako ne želiš imati nagnječeni sendvič ili tortille namočene sokom od lubenice.

Eko savjet - staklene boce piva su bolji odabir od limenki mada, priznajemo, teže za nošenje u prirodu.

Posjeti Miss7.24sata.hr