Galette od šljiva savršen je desert za posljednje dane ljeta: evo najjednostavnijeg recepta

profimedia Foto: Profimedia
Vidi originalni članak

Slasne i mirisne šljive, osim u džemu, obožavamo i u raznim slasticama koje savršeno nadopunjuju posljednje dane ljeta. Uz razne kolače sa šljivama poput pita, štrudli, clafoutisa i slično, tu se našla i galette koja je tako jednostavna, a tako bogata okusima i aromama. Kombinacija prhkog tijesta bogatog maslacem i sočnih šljiva zadovoljit će i najzahtjevnije sladokusce, a pripremu će bez problema savladati i najveći početnici. Reći ćemo ti samo da se ovaj desert brzo priprema, ali još brže nestaje s tanjura. 

Galette od šljiva - sastojci 

Za tijesto

  • 200 g brašna
  • prstohvat soli  
  • 2 žlice šećera
  • 160 g jako hladnog maslaca
  • 50 ml jako hladne vode

Za nadjev

  • 450 g šljiva
  • 50 g badema
  • 2 žlice brašna
  • 40 g + 20 g šećera
  • 1 jaje

Galette od šljiva - priprema

  1. Za početak napravi tijesto, a to ćeš napraviti tako što ćeš u blenderu pomiješati brašno, šećer i sol pa dodati maslac koji si prethodno narezala na komadiće. Sve umuti tek nekoliko sekundi, odnosno dok se ne počnu formirati komadi veličine graška. Dodaj malo vode i miješaj sve dok smjesa ne postane jako mrvičasta za što će ti također trebati nekoliko sekundi.
  2. Dobiveno tijesto prebaci na pobrašnjenu podlogu i umijesi tek toliko da sve postane jednolična kugla. Zatim tijesto malo izravnaj, blago pobrašni i razvaljaj u krug promjera oko 20 centimetara. Ako ti se tijesto lijepi za valjak, posipaj ga s još malo brašna. Razvaljano tijesto premjesti na protvan koji si obložila papirom za pečenje i stavi u hladnjak dok pripremaš šljive.
  3. Šljive operi, izvadi košticu i nareži ih na tanke ploške pa nakon toga iz hladnjaka izvadi tijesto i dodatno ga razvaljaj za još nekoliko centimetara. Po razvaljanom tijestu posipaj bademe koje si prethodno samljela u blenderu (ili možeš koristiti listiće badema), ali pripazi da na tijestu ostaviš rub između 2 i 3 centimetra. 
  4. Preko badema posipaj 40 g šećera i, u koncentrični krug, posloži narezane šljive. Posipaj s preostalih 20 g šećera. Rubove tijesta potom presavij preko šljiva (ne mora biti previše uredno) pa ih premaži razmućenim jajetom. 
  5. Tako posloženu galette stavi u hladnjak na otprilike 15 minuta, a za to vrijeme uključi pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva. Ohlađenu galette peci oko sat vremena, odnosno dok ne dobije zlaćanu boju. 
  6. Kada je pečena, premjesti ju na rešetku za hlađenje i posluži ohlađenu.
Posjeti Miss7.24sata.hr