Galette od šljiva savršen je desert za posljednje dane ljeta: evo najjednostavnijeg recepta
Foto: Profimedia
- Sezona sočnih i mirisnih šljiva je u punom jeku pa ih već zamišljamo u neodoljivim slasticama
- Na pomisao bilo koje slastice od ovog kasnoljetnog voća nam već rastu zazubice, ali ipak smo se morali odlučiti za jednu
- Odluka je pala na galette koji se brzo priprema, a još brže nestane s tanjura
- Pročitaj također: Ovaj kolač od šljiva s maslacem i mrvicama od cimeta neodoljiv je, podsjeća na okuse i mirise bakine kuhinje
Slasne i mirisne šljive, osim u džemu, obožavamo i u raznim slasticama koje savršeno nadopunjuju posljednje dane ljeta. Uz razne kolače sa šljivama poput pita, štrudli, clafoutisa i slično, tu se našla i galette koja je tako jednostavna, a tako bogata okusima i aromama. Kombinacija prhkog tijesta bogatog maslacem i sočnih šljiva zadovoljit će i najzahtjevnije sladokusce, a pripremu će bez problema savladati i najveći početnici. Reći ćemo ti samo da se ovaj desert brzo priprema, ali još brže nestaje s tanjura.
Galette od šljiva - sastojci
Za tijesto
- 200 g brašna
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- 160 g jako hladnog maslaca
- 50 ml jako hladne vode
Za nadjev
- 450 g šljiva
- 50 g badema
- 2 žlice brašna
- 40 g + 20 g šećera
- 1 jaje
Galette od šljiva - priprema
- Za početak napravi tijesto, a to ćeš napraviti tako što ćeš u blenderu pomiješati brašno, šećer i sol pa dodati maslac koji si prethodno narezala na komadiće. Sve umuti tek nekoliko sekundi, odnosno dok se ne počnu formirati komadi veličine graška. Dodaj malo vode i miješaj sve dok smjesa ne postane jako mrvičasta za što će ti također trebati nekoliko sekundi.
- Dobiveno tijesto prebaci na pobrašnjenu podlogu i umijesi tek toliko da sve postane jednolična kugla. Zatim tijesto malo izravnaj, blago pobrašni i razvaljaj u krug promjera oko 20 centimetara. Ako ti se tijesto lijepi za valjak, posipaj ga s još malo brašna. Razvaljano tijesto premjesti na protvan koji si obložila papirom za pečenje i stavi u hladnjak dok pripremaš šljive.
- Šljive operi, izvadi košticu i nareži ih na tanke ploške pa nakon toga iz hladnjaka izvadi tijesto i dodatno ga razvaljaj za još nekoliko centimetara. Po razvaljanom tijestu posipaj bademe koje si prethodno samljela u blenderu (ili možeš koristiti listiće badema), ali pripazi da na tijestu ostaviš rub između 2 i 3 centimetra.
- Preko badema posipaj 40 g šećera i, u koncentrični krug, posloži narezane šljive. Posipaj s preostalih 20 g šećera. Rubove tijesta potom presavij preko šljiva (ne mora biti previše uredno) pa ih premaži razmućenim jajetom.
- Tako posloženu galette stavi u hladnjak na otprilike 15 minuta, a za to vrijeme uključi pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva. Ohlađenu galette peci oko sat vremena, odnosno dok ne dobije zlaćanu boju.
- Kada je pečena, premjesti ju na rešetku za hlađenje i posluži ohlađenu.