Funkcionalna rješenja za mali prostor

Naši kolumnisti iz studija Domenico Leonardi pomogli su čitateljici Ireni da uredi svoj apartman na moru koji, zbog malih dimenzija, skriva niz izazova kada je raspored i dekor u pitanju.
Vidi originalni članak

Pitanje čitatelja

Poštovani, molila bih Vas da mi predložite ideju kako urediti apartman na moru. Radi se o prostoriji dimenzija 4X5 m. U nju bi htjeli smjestiti malu čajnu kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak. U dnevnom boravku htjeli bih smjestiti kamin u kutu, kutnu garnituru na razvlačenje te mali stolić s dvije stolice gdje bi se moglo po potrebi objedovati. Jako nam se sviđa tzv. seljački pod koji bi stavili u dnevni boravak.
Irena

Domenico Leonardi odgovara

Kada u mali prostor morate smjestiti kuhinju, dnevni boravak i prostor za blagovanje da bude lijepo, funkcionalno i praktično to se čini gotovo nemoguće, no uz pomoć nekih trikova i malih intervencija u prostoru, našoj smo čitateljici uspjeli osmisliti dizajn njenog apartmana na moru.

Budući da se radi o prostoru bez direktnog sunčevog svjetla (nema prozora), odlučili smo se za svjetlije tonove koji neće zatvoriti i zatamniti prostor pa tako interijerom dominiraju bijela, siva i tonovi plave boje koji prostoru daju mediteranski ugođaj. Čitateljica je naglasila kako joj se sviđa tzv. seljački pod, stoga smo krenuli upravo od njega. Postavili smo ga dužinom cijelog prostora, čak i u djelu kuhinje kako bismo zadržali kontinuitet i kako ne bismo nepotrebno vizualno odvajali prostor.

Obzirom da se radi o pregradnom zidu koji dijeli kupaonicu od dnevnog boravka, vrata kupaonice pomaknuli smo bliže sredini kako bismo dobili potrebnu dubinu za jednokrilni bijeli ormar s policama za odlaganje stvari. Budući da je čitateljica izrazila želju za kaminom, u niši između ormara i dimnjaka  izgradili smo zid od gips-kartonskih ploča dubine 40 cm koji smo obložili plavim dekorativnim kamenom te na njega ugradili kamin na bioetanol i iznad njega postavili LCD televizor.

Dnevni boravak predviđen je na desnoj strani od ulaza u čiji smo prostor smjestili kutnu garnituru s ležajem, dimenzija 265X158 te pleteni bijeli stolić od ratana. Iznad garniture smo napravili zidnu nišu u koju smo postavili akvarij te ga osvijetlili LED trakastom rasvjetom. Također, manje zidne niše ugradili smo i pored dimnjaka koje mogu poslužiti kao police  Osim centralne rasvjete (reflektori) dodatnu rasvjetu čini halogena rasvjeta ugrađena u spuštene grede iznad prostora dnevnog boravka.

Kuhinju (bijeli MDF visokog sjaja, drvena radna ploča) smo smjestili na drugi pregradni zid kupaonice, obzirom da je nasuprotni zid polukružnog oblika izveden u staklenoj opeci. U nju smo uspjeli ugraditi okrugli sudoper, do njega hladnjak, ploču za kuhanje s pećnicom ispod i napu te je ostalo još dovoljno mjesta za odlaganje stvari u ormariću ispod sudopera, ladicama i gornjim elementima koji su ispod osvijetljeni LED trakastom rasvjetom. Na radnu ploču nadovezuje se stol za dvije osobe, širine 60 cm, koji se nakon korištenja može spustiti uz samu bočnu stranicu elementa, a stolci se mogu staviti jedan na drugi te na taj način dobijemo više prostora za kretanje po samoj prostoriji. Zid između radne ploče i gornjih elemenata obložili smo mozaik pločicama sedefaste teksture.

Interijer smo dodatno oplemenili dekoracijama poput jastuka u boji, šarenog sata (George Nelson), ukrasne vješalice u obliku stabla, biljke…

Ukoliko i vi imate prostor koji ne znate urediti, pošaljite nam opis s dimenzijama, visinom stropa i tlocrt prostorije na info@budi.in, a naši stručnjaci iz dizajnerskog studija Domenico Leonardi će se potruditi pronaći idealno rješenje te kreirati 3D prikaz sobe.

Posjeti Miss7.24sata.hr