Fit mama: 6 vježbi za trudnice

miss7
Moderne trudnice znaju da mogu vježbati i za vrijeme trudnoće te tako ostati fit i tijekom tih devet mjeseci. Jedino na što treba paziti jest izbor vježbi. Mi predlažemo ovih šest...
Vidi originalni članak

Vježbanje u trudnoći prije je bio bauk, srećom više nije. Drugo stanje nije bolest zbog koje nam je fizička aktivnost zabranjena. Treba ipak znati svoja ograničenja i mudro odabrati način vježbanja. Društvene mreža dokazuju da se sve više žena bavi nekim oblikom tjelovježbe u trudnoći. Vježbati se može na različite načine, iako odabir uvelike ovisi i o stupnju trudnoće. Kao poticaj, možemo reći da je studija u American Journal of Obstetrics and Gynecology dokazala kako vježbanje u trudnoći zapravo priprema tijelo za (lakši) porod, ali i za brži oporavak nakon njega. Ne zvuči li to fantastično?

1. Plivanje

Na ovaj način možete vježbati tijelo ne opterećujući zglobove (koji bi zbog povećane tjelesne težine dodatno "patili"). Preporučuje se prvenstveno prsno plivanje jer ne dolazi do rotacije trbuha, ali možete plivati i kojim god drugim stilom ako vam je ugodno. Bitno je da u bazen ulazite sporo i pridržavate se.

2. Bicikl

Ovaj tip treninga daje vam potporu (ipak sjediš, a dio težine prenosi se i na guvernal). Vozeći bicikl obrati pozornost na disanje, uvijek treba biti i dobro hidratiziran, a što je za svaku trudnicu važno, ne forsiraj. Prati vlastiti ritam i po potrebi radi stanke. U zadnjem tromjesječju izbjegavaj pretjerano drndanje, poskakivanje i vožnju stojećki - sigurnije je sjesti!

3. Joga

Joga možda izgleda banalno, ali u stvari može biti i vrlo komplicirana, točnije naporna, no nesumnjivo će dovesti tijelo u formu. Ako si trudna, najbolje je da se s trenerom savjetuješ oko izbora vježbi (nekim koji to doista zna) jer kako se trudnoća razvija, a trbuh raste, mnogo poza postaje rizično izvoditi. Npr. u drugom tromjesečju počni izbjegavati vježbe u kojim ležiš na leđima ili one koje ti testiraju ravnotežu. Naravno, i ležanje na trbuhu će vrlo brzo postati neugodno.

4. Barre

U svijetu popularna tehnika vježbanja za trudnice je zapravo super jer se svodi na male ponavljajuće pokrete koji ne zahtijevaju puno napora. No poslije prvog tromjesečja zamoli instruktora modifikaciju programa jer više ne bi smjela raditi vježbe u kojima ležiš na leđima, rotiraš se u struku ili pak balansiraš na baletnoj štangi.

5. Trčanje

Možeš trčati zapravo do kraja i istrčati svoju trudnoću! Iako će to postajati sve teže! Bitno je osluškivati svoje tijelo i krenuti lagano ili čak brzo hodajući, ako si početnica u joggingu (curama koje i inače trče ni raditi to s trbuhom neće biti čudno). No bez obzira u kojoj si kategoriji, nemoj rušiti vlastite rekorde jer ovo nije vrijeme za to.

6. Vježbe snage

Iako nije pametno nositi teške utege ili raditi trbušnjake, treninzi snage poput izvođenja čučnjeva, iskoraka, vježbi za listove i slično dobar su odabir za buduće mame. Oni će ti pomoći održati snagu koja će ti itekako trebati, tijekom cijele trudnoće. Također, možeš koristiti bučice za održavanje tonusa ruku.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr