Evo kako će ti kućanski poslovi popraviti raspoloženje pa čak i pomoći protiv depresije

Dan Gold/Unsplash Ovi kućni poslovi pomoći će ti protiv depresije
Vidi originalni članak
  • Nakon posla si iscrpljena i umorna?
  • Naime, obavljanje ovih kućanskih poslova pomoći će ti da se osjećaš bolje
  • Čak ti može pomoći i ako patiš od depresije

Svakome tko pati od depresije poznat je osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Kućanski se poslovi često stavljaju na kraj liste zadataka, jer jednostavno ne možeš pronaći motivaciju za sve. Međutim, postoji jedna stvar za koju psiholozi kažu da može imati pozitivan učinak.

Očisti i pospremi stan

Neorganiziran i pretrpan stan odražava naše duševno stanje. Naime, baš poput neurednog stana, depresija također odvlači pažnju. „Čišćenje i sređivanje stana sjajan je način da se pokažeš i podsjetiš da možeš svladati nešto što ti se čini nekontroliranim“, objašnjava Nicole Reiner, terapeutkinja iz New Yorka.

via GIPHY

Osjećaj ispunjenosti 

Uspostavljanje reda može pomoći stvoriti osjećaj ispunjenosti. Pranje odjeće, plaćanje računa, pospremanje: osjećaj produktivnosti daje  novu motivaciju i veselje. Naravno, potreban je određeni napor da se napravi prvi korak, ali čim imaš osjećaj ispunjenosti i postignuća, javlja se osjećaj oslobođenja.

Obavljanje kućanskih poslova dobro je za zdravlje mozga. A i srca. Prave smo sretnice...

Evo što možeš napraviti

Reiner preporučuje sljedeće zadatke: „U perilicu stavi rublje i svježe presvuci svoj krevet. Zatim postavi budilicu mobitela da zvoni za 20 minuta i za to vrijeme radi na određenom dijelu stana. Na primjer, pospremanje ladica u kuhinji. Baci sve što ti zaista više nije potrebno. Uzmi veliku vreću za smeće i baci sve što ne trebaš. Trebala bi imati i jedan zadatak koji se obavlja svako jutro i večer. Usisavanje, pranje posuđa ili stavljanje odjeće u ormar. Čim razviješ rutinu i integriraš ove zadatke u svoj svakodnevni život, postajat će ti sve lakše i lakše.“

via GIPHY

Pranje prozora umjesto vježbanja? Evo koliko kalorija sagorijevaju svi kućanski poslovi

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom

Posjeti Miss7.24sata.hr