Evo dobrog razloga zašto bi svako jutro trebala popiti čašu vode s kuminom

Thinkstock / Spencer Davies
Kumin ima specifičnu gorkastu, pomalo orašastu aromu – i omiljen je začin u mnogim kuhinjama. Međutim, nikako ne treba zanemariti njegove brojne zdravstvene blagodati
Vidi originalni članak

Kumin (nemoj ga mijšati s kimom – to je drugi začin!) je biljka iz porodice štitarki, a raste od istočnog Mediterana pa do Indije. Za začin se koristi sušeno sjeme ili pak mljeven. Stručnjaci preporučuju da za zdravlje pijemo takozvani „čaj od kumina“. Skuhaj žlicu sirovog kumina s čašom vode te procijedi. Ovaj čaj može ti pomoći riješiti niz zdravstvenih problema, te problema s kožom i kosom. Idealno bi bilo popiti ga ujutro na prazan želudac što je sjajni detoks, a uvelike pomaže i gubljenju kilograma. 

Neke od zdravstvenih prednosti čaja od kumina: 

1. Potiče probavu

Čaša vode s kuminom ujutro može stimulirati proizvodnju enzima koji pomažu rabiti ugljikohidrate, glukozu i masti. Također ubrzava metabolizam te sprječava proljev, mučninu i nadutost. 

2. Pomaže ukloniti toksine

Bogat je antioksidansima koji pomažu ukloniti toksine iz tijela te potiču zdravo funkcioniranje unutarnjih organa. To je osobito korisno za jetru. 

3. Jača imunitet

Kumin je bogat željezom, što pomaže optimalnom funkcioniranju imuniteta. Čaša čaja od kumina može unijeti u tijelo više od 7 posto preporučene dnevne količine željeza. Vitamini A i C, koji pomažu tijelu u zaštiti od infekcija, također se nalaze u tom čaju. 

4. Pomaže liječiti anemiju 

Visoka razina željeza u kuminu čini ga idealnim za liječenje bolesnika oboljelih od anemije. Bez adekvatne količine željeza tijelo neće moći proizvesti dovoljno crvenih krvnih zrnaca te se time sprečava cirkulacija krvi bogate kisikom. 

5. Poboljšava dišni sustav

Kumin ima anti-kongestivna svojstva. Dakle, pijenje čaja od kumina može pomoći u razrjeđivanju i ispuštanju sluzi u prsima. Njegova antiseptička svojstva također pomažu u ubijanju mikroba koji uzrokuju prehladu i kašalj. 

6. Poboljšava kvalitetu sna

Čaj od kumina može pomoći u liječenju nesanice. Ne samo da ćeš brže zaspati, već također može osigurati bolju kvalitetu spavanja. 

7. Poboljšava pamćenje

Kumin jača moždane funkcije. Poboljšava memoriju te pojačava koncentraciju. 

8. Pomaže u postizanju glatke i čiste kože

Kumin je pun vlakana i „uništavača“ slobodnih radikala. To pomaže detoksifikaciji tijela. Borbom protiv slobodnih radikala, čaj od kumina pomaže očuvati kožu i dodaje joj prirodan sjaj. Također učinkovito suzbija akne. Kumin također ima antioksidativna svojstva koja sprječavaju prerano starenje.

Razlog zašto je ovaj indijski napitak sve popularniji diljem svijeta, jest činjenica da pospješuje gubitak kilograma. Možeš se riješiti masnoće sa trbuha za 20 dana ako ćeš redovito konzumirati kumin. Osim toga, ukupna tjelesna težina može se smanjiti ako svaki dan konzumiraš kumin. Naime, kumin ubrzava metabolizm i probavu. 

Kako sve možemo konzumirati kumin (za sjajne rezultate na vagi) 

Piće od kumina za mršavljenje

Namoči 2 žlice sjemena kumina u vodi preko noći te ujutro skuhaj sjeme. Procijedi te dodaj pola iscijeđenog limuna. Pij na prazan želudac svako jutro 2 tjedna za brzo mršavljenje. 

Kumin u prahu s jogurtom (za mršavljenje) 

Pomiješaj čajnu kumina u prahu sa 5 grama jogurta i pojedi to svaki dan. 

Drugi načini korištenja kumina za mršavljenje

• Pomiješaj 3 grama kumina u prahu u vodi s nekoliko kapi meda. Ostavi da malo odstoji pa popij.

• Napravi juhu od povrća i dodaj jednu čajnu žličicu kumina. 

• Dodaj žličicu kumina u običnu smeđu rižu 

Posjeti Miss7.24sata.hr