Etno detalji za vašu kuhinju

Borna Filić/Pixsell
Kruh koji se povlači po kuhinjskim elementima u najlonskim i papirnatim vrećicama je jedan od onih "detalja" koji nitko ne voli vidjeti. Upravo zato su se Ivana Klement i Olga Orlić iz KI dizajna odlučile na kreiranje Kruhica i Krušarica – vrećica za čuvanje kruha koja se svojim rustikalnim izgledom savršeno uklapaju u tradicionalne interijere.
Vidi originalni članak

"Ideja mi je pala na pamet kad sam shvatila koliko mi kruha propada zbog toga što ga ne stignemo pojesti dok je još svjež, a ako ga čuvamo za knedle od krha ili prezle, što sam ja redovito radila u plastičnim najlonskim vrećicama, onda taj kruh vrlo zahvati brzo plijesan i propadne. S obzirom na to da mi se ne sviđa ideja o bacanju hrane, činilo mi se da bi se upotrebom jedne takve platnene vrećice problem riješio", objašnjava Olga i dodaje kako je uz to željela da vrećica ne bude obična, nego dekorativna i izrađena baš za tu namjenu. S obzirom da Hrvatska obiluje izrekama i poslovicama o kruhu, zaključile su kako bi bile idealan ukras na njihovim vrećicama.

"Prvo sam, naravno, problem željela riješiti kupovinom te sam razgledala ponudu brojnih trgovina specijaliziranih za prodaju opreme za dom i, na svoje čudo, uočila da, osim klasičnih košarica i kutija za kruh, ništa ne odgovara onome što sam ja imala na umu. Znajući da KI dizajn odnosno Ivana Klement proizvodi suvenire i bavi se grafičkim dizajnom, iznijela sam Ivani tu ideju i tada smo odlučile udružiti snage i same napraviti jednu takvu vrećicu" dodaje Olga. Ivana i Olga otišle su i korak dalje te su dio poslovica i prevele na strane jezike, a postoji i mogućnost "lokaliziranja" krušarice tako da njeni natpisi odgovaraju kraju u kojem se prodaje.

Prirodno i domaće

Kruhice i Krušarice su u potpunosti hrvatski proizvod koji se izrađuje od domaćeg platna što ih čini nešto skupljim, ali i atraktivnijim proizvodom koji je ekološki prihvatljiv i lijepo izgleda na radnoj površini vaše kuhinje. Platno se naručuje u malim serijama od tkalaca i tkalja te je svaki komad platna poseban zbog sitnih nepravilnosti. Vrećice iz Kućarija ne samo da su oku ugodne, nego su i higijenski prihvatljivije. Djevojke kažu kako prirodno platno koje koriste spriječava nastanak plijesni, ali i usporava sušenje.

Prva skupina proizvoda bile su kruhice – vrećice za čuvanje i krušarice – vrećice za čuvanje i posluživanje kruha. Njihova ideja o vrećicama za kruh materijalizirala se zbog jednog natječaja u kojem se nagrađivao inovativan spoj tradicije i umjetnosti. "Nakon toga nastali su prvi prototipovi koje sada, malim koracima, nastojimo proizvesti i ponuditi kao izvorni hrvatski proizvod" objašnjavaju u KI dizajnu.

Poseban "domaći" štih njihovim vrećicama daju izreke i simpatične ilustracije koje doslovno pokazuju o kakvoj se izreci radi. Tako "Kruh sa sedam kora" ima brodić, a "Nema kruha bez motike" ravnicu sa zalaskom sunca: "To mi se učinilo logičnim kad sam razmišljala čime bi bilo moguće ukrasiti vrećicu za kruh, a da ne bude nešto već viđeno. Narodne poslovice i uzrečice kratko i jasno, a često na vrlo maštovit i zabavan način, sažimlju bogato životno iskustvo brojnih generacija. Predstavljaju jedan od elemenata hrvatske nematerijalne baštine, za koji možemo sa sigurnošću reći da nije pred „izumiranjem“, jer svi koristimo poslovice i uzrečice u svakodnevnom životu… Poseban nam je cilj i one malo arhaičnije vratiti u upotrebu na ovaj način. Odlučile smo da upravo poslovice budu zaštitni znak robne marke Kućarije pod kojim se prodaju kruhice i krušarice" objasnila je Olga.

Pošto su nas njihove kruhice i krušarice osvojile na prvi pogled, zanimalo nas je što nas još sve čeka u Kućarijama. "Uh, u našim je glavama puno zanimljivih i lijepih stvari, samo čekaju da se stvore uvjeti za njihovu realizaciju. Svašta nešto, ali sve s poslovicama i od prirodnih materijala. Nema plastike! S obzirom na to da će poslovice biti naš zaštitni znak, možete očekivati nešto s poslovicama. Ako preživimo početak" dodaju djevojke kroz smijeh.

Svoju kruhicu i krušaricu možete nabaviti na web, Woohoo ili Facebook stranici Kućarija.

Posjeti Miss7.24sata.hr