Egzotična avantura manekenke Lidije Lešić: 32 dana u dalekoj Aziji

arhiva
Vijetnam ju je oborio s nogu, Kambodža oduševila plutajućim selima i veličanstvenim Angkor Watom, a u Tajlandu se manekenka Lidija Lašić sa suprugom odmarala od odmora i punila baterije
Vidi originalni članak

Fascinirana kao nijednom zemljom dotad, prije nešto više od tri godine Lidija Lešić posjetila je Kubu. Tad je shvatila da je zemlje koje žive na rubu egzistencije fasciniraju i ispunjavaju. Tako se javila i želja za Azijom, točnije Vijetnamom, Kambodžom i Tajlandom, koju je u siječnju odlučila i ostvariti. Pomoću agencije do zadnjeg detalja 32-dnevnog egzotičnog puta isplanirala je sa suprugom diplomirana pravnica koja se posljednjih deset godina bavi manekenstvom. Avantura je počela u Beogradu, odakle su preko Dohe došli do Ho Chi Minha.
- Let koji je trajao nesto vise od 13 sati padne u zaborav odmah pri slijetanju i prvom upoznavanju sa gradom . Put od aerodroma do hotela bio je popracen mojim uzastopnim " povicima " sve radi kaoticnog no savrseno funkcionalnog prometa koje si ne mozete niti zamisliti. Za Ho Chi Minh kažu da ima više motora nego stanovnika... u što sam se i uvjerila. Ima, naravno, i automobila, no apsolutno su neuočljivi naspram motora. I, da, maske su ‘must have’. Čak imaju i cool maske koje izgledaju kao modni dodatak. No, dobro , dosta o maskama... Jos jedna neuobičajena stvar je da su tamo svi u dugim trapericama, čarapama, majicama dugih rukava. Nose čak i zimske rukavice. Bijela koža im je sveta, jako se boje sunca. Fascinirani su nama i našom svijetlom puti - priča te dodaje kako je to grad koji nikad ne spava.

- Postoji ulica gdje se nalazi bar do bara, puno restorana, klubova... Sjediš u restoranu ili kafiću, prvi red do ceste, kao u kazalištu, i gledaš što se događa oko tebe. Svi ti nude masaže, cigarete, magnete, zaustavljaju se i prodavači ulične hrane. Ponuda je zaista raznolika... - govori. Odlazak na Delta Mekong ostao joj je posebno u sjećanju. S vijetnamskim šeširima na glavi (možete ih kupiti za jedan dolar!) sjeli su u čamce koje su vozile starije gospođe, simpatične i stalno nasmijane, te ih provele kroz kanale My Tho. A vidjeli su i kako se prave karamele od kokosa te kokosovo mlijeko, ulje... 

- Tipičan azijski proizvod, i vrlo ukusan - dodaje. Ono što joj se osobito usjeklo u pamćenje je taj život na ulici. Na njoj se živi 24 sata na dan i u Vijetnamu i u Kambodži.
- Na ulici se kuha, jede, odmara, spava, baca smeće, ma sve (smijeh) - govori Lidija koju su jednako kao i zemlja, oduševili i stanovnici. Ljubazni, nasmijani i uvijek voljni pomoći. Vijetnam i Kambodža jeftinije su od Zagreba, na ulici gdje je hrana najukusnija ujedno je i najjeftinija. Isto je i u Bangkoku ako pričamo o uličnim štandovima s hranom.

- Najukusniji pad thai koji sam pojela bio je ujedno i najjeftiniji, za 1,5 dolara. Porcija velika, a ukus savršen. No ako zelite popiti cappuccino, caffee latte ili slično, platit ćete ga oko četiri dolara. Tradicionalna kuhinja općenito im je povoljna, no fast food hrana, kao i hrana netipična za njihovo podneblje, prilično je skupa - nastavlja Lidija koja je sa suprugom avanturu nakon Vijetnama nastavila u Kambodži, i to Siem Reapu, turistima poznatome mjestu zahvaljujuci blizini nevjerojatnim hramovima Angkor Wat.

- Ne mogu ne spomenuti hram Ta Prohm proslavljen filmom 'Tomb Raider'. Famozno stablo koje se pojavljuje u sceni sa Angelinom Jolie vrijedno je cekanja u dugim redovima ne bi li se uhvatila savrsena fotografija. Izaziva divljenje , zaista je fascinantno - smijući se priča Lidija i dodaje: “Angkor Wat jednan je od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Jugoistočnoj Aziji te je najvećim dijelom sagrađen od 1113. do1150. God. Hramovi (njih više od 1000) stoljećima su bili prepušteni vremenskim i prirodnim utjecajima, stoga se grad ‘izgubio’. Tek u 18. stoljeću francuski istraživač Herin Mouhout iznenadio je svijet svojim otkrićem pronađenim usred džungle. Angkor Wat proteže se na površini od gotovo 80 četvornih kilometara te reprezentira kmersku kulturu i kambodžanski narod”. A osim ovih veličanstvenih hramova plutajuća sela su nešto što morate vidjeti kada ste u Siem Reapu, ističe.

- Kućice od drveta, bambusa i bananina lišća visoko podignute i do deset metara zbog porasta razine vode u kišnoj sezoni. Ljudi koji žive u tim trošnim kućicama sretni su i zadovoljni. Predivno iskustvo... - kaže Lidija. Nakon Kambodže uputili su se u vlastitu aranžmanu na Tajland, na “odmor od odmora”, te se ubrzo uvjerili da je uvelike ta zemlja poprimila podosta toga sa Zapada. Na svakom koraku mogu se sresti bogati Rusi i Francuzi, a lokalci i nisu toliko ljubazni.
- Bangkok me oduševio plutajućom tržnicom na kojoj, vozeći se kanalima u čamcu, možeš kupovati od igle do slona, doslovno. Posjetili smo i Hram tigrova te most na rijeci Kwai, Kanchanaburi - Ban Tai Sve to kao jednodnevni izlet – govori Lidija, koja, naravno nije zaobišla ni slavnu ulicu u kojoj se snimao “Mamurluk”.

Ulicom hoda hrpa prekrasnih, sređenih ladyboyeva (samo gledajte adamovu jabučicu, po tome ćete znati da je ona zapravo on!) . “Tko voli... Drukčije je”, govori. Otoci su, svi do jednog, kao stvoreni za lješkarenje. Smješteni u Phuketu, prvi na redu bio je Ko Pha Ngan. Romantično mjesto za uživanje u čarima i okusima prirode. - Voće kakvo sam u Aziji jela prvi puta sam vidjela. Durian, zeleno izvana te žuto iznutra, nije me se dojmilo. Naiđete li na Full Moon Party, nemojte ga propustiti. Na plaži, uz nekoliko kućica s DJ-evima, plešete i pijete na slamčicu vaš omiljeni koktel iz kantica u boji. Prefora – priča Lidija.

Naravno, bio bi grijeh propustiti otočiće Phi Phi, među kojima vrijedi spomenuti predivan Maya Bay na otoku Phi Phi Leh na kojem je sniman “The Beach” s Leom DiCaprijem. S druge strane otoka postoje dva zanimljiva kanjona koje je zgodno proći brodom. Tu je i Monkey Island, gdje su se kratko družili s majmunima.

- Bilo je ovo neprocjenjivo iskustvo, a jedini savjet koji bih dodala je da ne pretjerujete s odjećom koju tamo nosite. Budite racionalni (smijeh) - dodaje Lidija.

Posjeti Miss7.24sata.hr