Dva dijela tijela koja uvijek zaboravljaš zaštititi od sunca, a stvarno bi trebala

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Priznajemo da je preplanula put vrlo primamljiva, no kada se suočimo s brojkama oboljelih od karcinoma kože i osoba koje pate od alergija na sunce, brzo postanemo svjesni rizika koji dolazi s neodgovornim ponašanjem
  • Svi danas koristimo proizvode sa zaštitom od sunca, međutim često zaboravljamo štititi usne i kosu kojima je u toplim mjesecima potrebno posvetiti dodatnu pažnju
  • Kako bi znala odabrati najbolji proizvod s fotozaštitom za svoj tip kože i ovisno o svojim potrebama, pripremili smo detaljan vodič u kojem ti pojašnavamo kako zaštititi tijelo, lice i kosu od štetnih UV zraka, a istovremeno postići prekrasnu preplanulu put

Stižu nam dugoočekivani topli dani, a s njima i neke opasnosti. Iako je sunce najveći izvor vitamina D, iznimno važnog za održavanje čvrstoće kostiju i sprečavanje bolesti srca, visokog krvnog tlaka, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema, od učestalog i dugotrajnog izlaganja kože UV svjetlosti bez adekvatne zaštite možemo imati više štete nego koristi.

Obzirom da je ljeto sve bliže, mnogi će uskoro poželjeti pobjeći za vikend na more i izležavati se čim duže na plaži, ne bi li dobili prekrasan brončani ten, no malo koji liječnik bi podržao ovaj plan. UV zrake prodiru u kožu, uzrokujući fotostarenje tj. promjenu strukture i elastičnosti kolagenih vlakna što uzrokuje obješenost kože, gubitak čvrstoće te pojavu bora. 

Osim što ubrzavaju proces starenja kože i izazivaju neugodno crvenilo i plikove, mogu ostaviti trajne posljedice na kožu, stoga se ne kaže bez razloga da koža pamti. Ukoliko ste u djetinjstvu jako izgorili ili ste se u mladosti često 'pržili' na suncu, to u budućnosti može biti okidač za pojavu alergija na sunce te raka kože od kojeg godišnje oboli više od tri i pol milijuna Europljana.

Kako zaštititi tijelo

Boravak na suncu ne treba ti ulijevati strah u kosti, već je važno osvijestiti se problema koje UV zrake mogu izazvati te naučiti pravilno zaštititi kožu. Drugim riječima, možeš raditi na preplanuloj puti, no važno je pridržavati se preporučenog fotoprotektivnog ponašanja. U ljetnim danima važno je izbjegavati boravak na otvorenom, posebno na plaži, u satima u kojima je sunce najjače - između 10 i 16 sati, kao i obavezno koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom.

Olival Sun Milk mlijeko za sunčanje namijenjeno je svim tipovima kože, uključujući i onu osjetljiviju na izlaganje suncu. Vodootporne je, svilenkasto nježne teksture koja se upija u kožu, hrani je i štiti od cijelog spektra UVA i UVB zračenja. Prirodno ekstradjevičansko maslinovo ulje i kakao maslac okosnica su proizvoda koji koži osigurava dodatnu vlagu i njeguje. Sun Milk dolazi u nekoliko varijanti zaštite od sunca – SPF 20 štiti umjereno i dovoljan je onima prirodno tamnije puti, dok su SPF 30 i SPF 50 odličan odabir za zaštitu svijetlijeg tena. 

Imaj na umu da ćeš na plaži ili na brodu, zbog refleksije UV zraka s površine mora, brže pocrveniti. Zato je tijekom boravka na suncu dobro nositi fotoprotektivnu odjeću, a nakon kupanja u moru, bilo bi najbolje odmah se povući u hladovinu te lice i tijelo redovito i bez preskakanja obilato namazati proizvodom s fotozaštitom.

Ukoliko preferiraš ulja u spreju, Olival Sun Oilé ulje za sunčanje naša je topla preporuka. Bogata, raskošna, hranjiva i vodootporna formula također je temeljena na ekstradjevičanskom maslinovom ulju i mirisnom kakao maslacu, provjerenoj kombinaciji koja dubinski njeguje kožu, a u kombinaciji s UV filtrima i pouzdano štiti. Namijenjeno je osobama umjereno i jače osjetljivima na sunce, brzo se upija i ne ostavlja mastan trag, a dostupno je u tri varijante - SPF 10, SPF 30 te SPF 50.

Ukoliko se već možeš pohvaliti lijepom brončanom puti koju želiš održavati ili imaš u planu ove sezone ozbiljno poraditi na njoj, predlažemo ti da odabereš pekmeze i ulja za ubrzano tamnjenje iz Olivalove bestseller kolekcije SUPER Mrkva. U pitanju su proizvodi s prirodnim sastojcima koji dubinski hrane kožu i pružaju joj sjajan izgled, a osmišljeni su i proizvedeni u Hrvatskoj! Primjerice SUPER Maslina ulje za sunčanje SPF 4 je idealno za osobe nešto tamnije puti, odnosno s već stečenom podlogom i kod kraćeg izlaganja suncu budući da pruža blagu UV zaštitu i bogatu njegu uz ljetni miris. No, ono što je važno napomenuti jest da se proizvodi za ubrzano tamnjenje svakako trebaju kombinirati s proizvodima za zaštitu od sunca!

Kako zaštititi lice

Na spomen njege lica stručnjaci uvijek iznova napominju važnost redovitog korištenja kreme za lice s SPF-om. Mnogi pogrešno vjeruju kako je SPF potrebno koristiti samo ljeti ili samo tijekom boravka na plaži, no to je daleko od istine. Kremu sa zaštitnim faktorom potrebno je koristiti svakodnevno, odnosno prije svakog izlaska iz stana. Optimalna zaštita koju bi trebala osigurati krema za lice je SPF 30.  

Olival Sun Cream krema za lice SPF 30 jedan je od Olivalovih bestsellera koji je među korisnicama omiljen već dugi niz godina. Posebnost kreme je nježna, svilenkasta i hranjiva tekstura temeljena na ekstradjevičanskom ulju masline i mirisnom kakao maslacu koji štite, njeguju i vraćaju elastičnost. Odgovara suhom i uravnoteženom tipu kože lica, a može poslužiti i kao podloga za šminku.

Tijekom boravka na plaži ili dugog zadržavanja na otvorenom preporučljivo je koristiti suncobran, pokrivala za glavu i sunčane naočale s UV zaštitom jer sunce negativno djeluje i na oči. Nemoj zaboraviti i na zaštitu usana koje su za vrijeme jakih vrućina posebno osjetljive. SUPER Mrkva balzam za usne SPF 20 zahvaljujući bogatoj kombinaciji ulja i ekstrakata mrkve, masline, kakaovca i nevena štiti od isušivanja, njeguje usne i daje im prirodan sjaj.

Ukoliko se aktivno baviš sportom, imaš izrazito svijetlu put i osjetljivu kožu ili imaš puno madeža koje želite dodatno zaštititi, predlažemo ti da u svojoj torbiti uvijek imaš Olival Sun Stick Multi Protect SPF 50 namijenjen zaštiti najizloženijih dijelova tijela (obraza, ušiju, nosa i sl.) od sunca. Proizvod u praktičnoj formi sticka izuzetno je praktičan tijekom svih godišnjih doba i raznih aktivnosti. Pčelinji vosak, lanolin, maslinovo ulje i kakao maslac baza su Sun Sticka koji uz visoku zaštitu koži pruža dubinsku hidrataciju, hrani je i regenerira. Idealan je za korištenje na svijetloj puti te tijekom plivanja, jedrenja, bicikliranja i planinarenja, odnosno u situacijama pojačanog znojenja budući da je riječ o formuli koja je prilagođena ekstremnijim uvjetima. Teksture je koja ostavlja zaštitni sloj na koži, sprječava isušivanje, štiti je od vjetra i morske vode, stick je pogodan i za zaštitu tetovaža, madeža ili sličnih osjetljivijih dijelova kože koji traže posebnu njegu i pažnju. 

Kako zaštititi kosu

Tijekom toplih mjeseci nemoj zaboraviti na svoju kosu koja je u tom razdoblju dodatno izmučena i isušena. Prije svakog izlaganja suncu i kupanja u moru ili u bazenu kosu obavezno isperi slatkom vodom i nanesi Olival Sun Hair sprej za kosu - zaštitni proizvod uljnog tipa koji štiti od sunčevog zračenja, soli i vjetra. Sadrži UV zaštitne filtre pa pruža cjelovitu UVA i UVB zaštitu od sunca. Formula obogaćena uljima makadamije i argana stvara zaštitni film oko vlasi, sprječava isušivanje, pucanje i oštećenja obojane kose, pritom dajući lijep sjaj i ugodan miris.

Ukoliko uskoro planiraš otvoriti sezonu kupanja, odgovarajuću zaštitu od štetnih UV zraka potraži u visokokvalitetnim Olival proizvodima za zaštitu od sunca. Olival je proizvođač kozmetike prisutan na tržištu već 27 godina, najpoznatiji upravo po svom asortimanu prirodne kozmetike koja će ti osigurati bezbrižno uživanje u suncu i ljetu.

Posjeti Miss7.24sata.hr