Drvo, juta, špaga? Može sve za dom!

arhiva
Danas nema trendi ružičaste, tirkizne, šarenih uzoraka i čelika...Znate li što je tradicionalno i uvijek u modi? Prirodni materijali!
Vidi originalni članak

Moda se mijenja, trendovi se mijenjaju, stilovi... Ponekad je teško stalno sve to pratiti, a ponekad ni ne želimo, posebice kada su u igri značajnije investicije. Zato danas predstavljamo klasiku koja ne izlazi tako brzo iz mode. Komade koji će biti lijepi i atraktivni danas, kao i za pet, deset, 15 godina. Zato danas nema trendi ružičaste, tirkizne, šarenih cvjetnih uzoraka, nema ni čelika, mesinga, mramora, koji su također jako u trendu, a koji će sigurno za nekoliko godina biti pomalo i smiješni.

I zato ako se pitate što je to što zapravo nikada previše ne izlazi iz mode, što je istodobno i tradicionalno, a opet tako moderno. Pogađate? Prirodni materijali.

Drvo, pluto, juta, špaga... Sve su to materijali koji nikada ne izlaze iz mode te s njihovim pažljivim odabirom i kombinacijom boja vaš dom će uvijek izgledati svjež i privlačan. Klasičan hrastov parket s malo izrađenijim godovima zgodan je početak, a zgodno će izgledati i ako u svoj dom unesete i pokoji komad namještaj od drva. Kada kažemo drveni komad namještaja, naravno, to ne znači nužno starinski, težak, masivni namještaj koji od teških drvenih trupaca izrađuju majstori stolari, nego nešto puno sofisticiranije, laganije, praktičnije. Nešto što više pripada 21. stoljeću. Jedan od osnovnih razloga zašto se goli drveni trupci i puno drvo rijetko kada koriste u interijerima nije dizajn, a ni cijena, što bi se na prvi pogled moglo pomisliti, nego težina i svojstva drva da se vitoperi, mijenja, bubri tijekom godina. 

Zato je drvena kuhinja uistinu rijetko kada napravljena od punog drva nego od furnira, odnosno tankih drvenih listića koji se lijepe na površinu od iverice. Također, korpus kuhinje nikada neće biti drven jer bi to značilo da je kuhinja teška, nezgrapna, nepraktična, nego se svi ti nevidljivi i funkcionalni dijelovi rade od iverala, osb ploča, šperploče ili drugih lakših, podatnijih i povoljnijih materijala. S čim kombinirati drvo?

S drugim prirodnim materijalima, prije svega s lanom, pamukom, prozračnim prirodnim materijalima laganijih tekstura. Drvo odlično pristaje i sa špagom, jutom, kokosom, no imajte na umu da će tada djelovati puno rustikalnije nego u kombinaciji s bijelom. Preferirate li skandinavski stil, drvo je odličan materijal koji će u tren oživjeti prostor.

Drvo voli prozračne jednostavne linije, bjelinu, sivu, neutralnost, pastelne nijanse, a odlično pristaje i uz crnu te industrijske interijere kojima u tom slučaju daje malo finoće, topline, prirodnosti. Ako se pitate koju vrstu drva birati? S obzirom na naše podneblje, uvijek bi to bili slavonski hrast, bukva, jela, odnosno materijali iz našeg podneblja koji se s vremenom bolje prilagođavaju našim klimatskim uvjetima i vlažnosti zraka. Treba vam još inspiracija? Proučite što smo vam pripremili ovaj tjedan na temu prirodnih materijala. Jer, naravno, drvo je tek početak i uvod u klasiku koja s godinama postaje samo ljepša. 

Posjeti Miss7.24sata.hr