Donosimo ti top 5 mjesta, ali i savjete za najadventsku Instagram fotku

Privatni album/Olja Runjić
Vidi originalni članak
  • Atmosfera u centru Zagreba sve je više nalik Božiću, a sadržaja je na pretek
  • Svaki dio grada ima zanimljivi kutak za fotografiranje
  • Lidija Šeatović koja stoji iz bloga i Instagrama MyLittleZagreb, za miss7 otkrila je top mjesta za slikanje te je dala i nekoliko savjeta za što bolju fotku

Stupnjevi su naglo zaokrenuli prema minusu, a u svakodnevnu osnovnu opremu ubacujemo velike tople šalove i vunenu kapicu s coflekom do dva na vrhu glave. Feed na Instagramu vrišti nam od zelene i tople crvene i zlatne… i jasno vam je o čemu pričam. Atmosfera sve više nalikuje Božiću! Dok u našim mislima već naveliko zvone božićna zvona na uzbunu i guramo se po gužvama shopping centara u potrazi za darovima, božićnom jelkom, ukrasima…, raspjevana ekipa predvođena Bubleom i Mariah bezbrižno odzvanja iz svakog dućana. I ako ste dosada i imali natruhe Grincha u sebi, one se lagano i sigurno tope poput pahuljica koje tako željno iščekujemo i kapituliraju pred svim tim šljokicama, veseljem, bezumnim trošenjem. A grad vas spreman čeka još od početka mjeseca. Božiću prethodi divno adventsko doba i treba ga ovjekovječiti. Naći najbolju poziciju u gradu, odabrati vrijeme i društvo, pofotkati se. Jer ako nije na društvenim mrežama, je li se uopće dogodilo?! Zato ti ja, poput pravog Djeda Mraza, darujem dragocjene savjete gdje i kako se fotkati na adventskim punktovima glavnog grada i kako postati prava adventska Instagram zvijezda.

BOŽIĆNA BAJKA NA TRGU BANA JOSIPA JELAČIĆA

Između štandova s debrecinkama, fritulama i kuhanim vinom pronaći ćeš male punktove “okićene” snijegom, borovima, saonicama, retro-biciklima. Idealni spotovi za tvoju prvu ovogodišnju snježnu fotku.

Savjet plus: Tradicionalno, sponzori se uguraju na sva top foto mjesta u gradu pa će nerijetko na vašoj fotki iz bajkovite okoline viriti i neki logo. Ako ti to ne smeta, okej. No nisi li fan da ti nad glavom visi reklamna parola, ukaži na to svom Instagram dečku (oni uglavnom nemaju ugrađen gen za primijetiti takve “sitnice”).

ZRINJEVAC

Najljepši zagrebački park svake se godine dobro pripremi za Advent. Ove godine posebno je primamljiva gastronomska ponuda. Pod projektom Apetitlich kriju se gastro kućice na kojima možete isprobati 20-tak tradicionalnih hrvatskih jela. Tako i mali foto punktovi na Zrinjevcu izgledaju kao da su izašli iz nekog retro hrvatskog doma pa se tako možeš fotkati pred ulaznim vratima, ispred vitrine s posuđem, u instalaciji kuhinje i slično.

Savjet plus: Iskoristi priliku i fotkaj se s prijateljicom. Takve su fotke u posljednje vrijeme jako popularne na društvenim mrežama. Obucite iste kapute ili (božićne) džempere, zauzmite pozu, zezajte se, glupirajte. Bit će vam zabavno – a to je najvažnije!

GORNJI GRAD

...praktički je “mali grad” za sebe. Plato Gradec na kojem se smjestio gastro festival ''BašNaš'', advent na Strossu, dvorište Klovićevih dvora sa slatkim malim klizalištem – mjesta za dobru fotku ima napretek. Zgodne adventske instalacije s pogledom na zagrebačku katedralu, mjesta za poljupce pod Imelom, instalacije srca, adventskog vijenca i predimenzioniranog poklona izrađenom od lampica kao glavnim foto-spot mjestom, okna prozora s pogledom na donji grad, s Matošem pod lampicama… sve su to mjesta s kojih će ove godine sigurno najviše fotki odlepršati u svijet.

Savjet plus: Gornji grad mjesto je koje u svako doba dana vrvi domaćinima i turistima željnima dobre fotke. Zato je možda dobro da Gornji grad “obradiš” u ranim jutarnjim satima dok nije toliko velika gužva. Kad si gotova, dok gužva tek počinje, mudro i opušteno ispijaj svoje prvo kuhano vino.

FOTKAJTE SE UZ (SVOG) ORAŠARA

Ove godine Advent u Zagrebu u znaku je Orašara. Tako ćete velike simpatične skulpture iz svjetski popularnog baleta susretati svugdje po gradu: u Tunelu Grič, kod HNK-a, na Zrinjevcu, na Gornjem gradu, na Europskom domu… Izaberite jednog koji vam se najviše sviđa i “zamolite” ga za fotku. Ne propustite priliku barem na trenutak biti dio te divne bajkovite priče.

Savjet plus: Zafrkavaj se na fotki. Ne moraš uvijek pozirati niti biti ozbiljna. Vrijeme je sreće i veselja, blagdansko, svečarsko pa se slobodno opusti. Snimi mali video i objavi ga. On pridonosi autentičnosti i zabavno je snimati se u pokretu.

TUNEL GRIČ

Jedno od definitivno najljepših i najbajkovitijih mjesta ovog adventa je tunel Grič. Tisuće lampica, mnoštvo blagdanskih ukrasa i igračaka, Orašara, predivna glazba iz baleta. Osjećat ćeš se kao da si zakoračila u bajku. U tunelu se nalazi i velika skulptura Orašara koje je izradio naš akademski kipar Janko Petrović. Možda je baš to taj tvoj Orašar.

Savjet plus: Iako je ovo zaista predivno i bajkovito mjesto, fotke možda neće moći prikazati svu ljepotu budući nam (a to svi znamo) za dobru fotku treba dobro (po mogućnosti) danje svjetlo. No opustite se. Ne mora biti sve savršeno. Pa vrijeme je Adventa!

Posjeti Miss7.24sata.hr