Dijeta s jabučnim octom: prednosti i rizici, što se smije jesti i koliko kilograma možemo izgubiti?

Shutterstock Dijeta s jabučnim octom
Vidi originalni članak
  • Za vrijeme dijete s jabučnim octom pijemo čašu razrijeđenog jabučnog octa prije svakog obroka kako bismo potaknuli sagorijevanje masti
  • Kako piti jabučni ocat, kako pripremiti napitak od jabučnog octa, rizici i tko ga ne smije piti, kakva prehrana se preporučuje...
  • Može li jabučni ocat doista funkcionirati kao dijeta? Navodno se može smršavjeti do dva kilograma tjedno…

Ne postoji klasičan plan prehrane za dijetu s jabučnim octom, preporučuje se tek smanjeni unos kalorija (oko 1200 do 1400 kalorija dnevno) putem mješovite prehrane s niskim udjelom masti. Dnevno treba jesti pet obroka, prije svakog popiti čašu jabučnog octa razrijeđenog vodom. To bi ti trebalo omogućiti da izgubiš do dva kilograma tjedno.

Recept za napitak od jabučnog octa

Jabučni ocat se zbog visoke kiselosti nikako ne smije piti nerazrijeđen – najbolje je pomiješati dvije žlice jabučnog octa s čašom (2 dl) vode. Sljedbenici dijete vjeruju da kiselost jabučnog octa smanjuje apetit, zbog čega jedeš manje.

8 stvari koje bi trebala znati prije nego što počneš piti jabučni ocat

Što se može jesti na dijeti s jabučnim octom?

Kada je u pitanju dijeta s jabučnim octom, najbolje je jesti zdravu, uravnoteženu, mješovitu prehranu koja se sastoji od sljedećih proizvoda:

• voće i povrće

• vlakna, na primjer iz integralnih proizvoda 

• nemasna riba

• nemasno meso

• posni mliječni proizvodi

• orašasti plodovi i sjemenke

Osim prehrane, važna je i pravilna tjelovježba: trebaš vježbati dva do tri puta tjedno po najmanje 30 minuta. Za to su prikladni sportovi izdržljivosti kao što su trčanje, plivanje ili biciklizam.

Prednosti dijete s jabučnim octom

Jabučni ocat nije samo dobro sredstvo za domaćinstvo, nego nudi i mnoge zdravstvene prednosti. To uključuje sljedeće:

• stimulira probavu,

• pospješuje sagorijevanje masti kroz metabolizam,

• regulira se razina šećera u krvi i smanjuje rizik od žudnje za hranom tijekom dijete

Može li jabučni ocat doista pomoći pri mršavljenju?

Nema znanstvenih dokaza da jabučni ocat zapravo ima toliko dobrobiti i čudotvorne moći kad je mršavljenje u pitanju. Uspjeh ove dijete vjerojatno se više može zahvaliti smanjenom unosu kalorija nego jabučnom octu. Možeš smršaviti samo ako trajno promijeniš prehranu i više se krećeš. Samo ispijanje jabučnog octoa ne donosi uspjeh, to nije dijeta.

Zašto se jabučni ocat smatra dijetnim čudom?

Činjenica da je jabučni ocat stekao slavu kao sredstvo za mršavljenje može se pratiti unatrag sve do jednog istraživanja. Naime, u tom istraživanju je 155 Japanaca s prekomjernom tjelesnom težinom, slične težine, BMI i opsega struka, podijeljeno u tri nasumične skupine. Zatim su ispitanici konzumirali dnevno tijekom dvanaest tjedana 500 mililitara određenog pića, koje je sadržavalo ili 15 mililitara, 30 mililitara ili je bilo bez octa. Za to je korišten jabučni ocat. U skupinama koje su pile jabučni ocat, ispitanici su izgubili između jedan i dva kilograma. Znanstvenici su zaključili kako bi svakodnevna konzumacija octa mogla pomoći u smanjenju pretilosti.

Međutim, još uvijek je nejasno kako bi točno ocat trebao podržati gubitak težine. Moguće je da jabučni ocat usporava razgradnju škroba, odnosno ugljikohidrata. To ublažava porast razine šećera u krvi nakon jela i tako sprječava glad, sumnjaju neki znanstvenici na temelju istraživanja.

Rizici dijete s jabučnim octom

Ako konzumiraš previše jabučnog octa, riskiraš promjenu kiselinsko-bazne ravnoteže u tijelu. Previše octa također može oštetiti zubnu caklinu i uzrokovati nelagodu u želucu zbog kiseline koju sadrži. To može dovesti do mučnine, na primjer. Mogla bi imati ozbiljnih problema sa želucem. Jabučni ocat je kiseo pa ga neki ljudi vrlo teško podnose. Ako boluješ od ulceroznog kolitisa ili jednostavno imaš osjetljiv želudac, najbolje je da jabučni ocat u ovom obliku izbjegavaš.

Zdravlje Prava istina o mršavljenju uz jabučni ocat: 5 nuspojava

Zaključak 

Malo je vjerojatno da dijeta s jabučnim octom zapravo može pomoći kod dugotrajnog mršavljenja. To je zato što tijelo već probavlja ocat u želucu i gornjem dijelu tankog crijeva, što neutralizira njegovu kiselost.

Posjeti Miss7.24sata.hr