Danas je Svjetski dan koktela, a ovo su 3 najpoznatija koktela na svijetu, znaš li koji su? Svima ime počinje na "M"
- Svijet koktela živahan je krajolik okusa, inovacija i kreativnosti koji se stalno razvija
- U srcu je, međutim, nekoliko odabranih klasika, bezvremenska pića koja su nadmašila trendove i modne hirove kako bi ostala stalna pojava u ponudi barova diljem svijeta
- Danas je Svjetski dan koktela, stoga donosimo recepte za 3 najpoznatija koktela na svijetu
Kokteli su mješavine pića raznolike po podrijetlu i okusima, kao i po svojim pričama i kulturama koje predstavljaju. Svaki je igrao ulogu u oblikovanju povijesti miksologije, a zauzvrat su ga oblikovala razdoblja i mjesta iz kojih su proizašli. Od chic salona u New Yorku do suncem okupanih plaža Kariba, od glamuroznih kockarnica u Monte Carlu do živahnih meksičkih kantina, ova su pića putovala kroz vrijeme i prostor, okupljajući obožavatelje i utječući na trendove koktela diljem svijeta.
Svjetski dan koktela obilježava se danas, 13. svibnja, jer je na taj datum davne 1806. godine prvi put objavljena definicija koktela u newyorškom časopisu 'The Balance and Columbian Repository'. Urednik Harry Croswell napisao je da je riječ o „stimulirajućem piću, sastavljenom od alkoholnog pića bilo koje vrste, šećera, vode i gorkih napitaka”.
Donosimo ti recepte za tri najpoznatija koktela na svijetu - pića koja se slave ne samo zbog svojih nezaboravnih okusa, nego i zbog svoje jedinstvene povijesti i trajne popularnosti.
1. Martini
Kada je riječ o kultnim koktelima, malo tko se može mjeriti sa sofisticiranošću i jednostavnošću Martinija. Ovaj koktel, sa svojim kristalno čistim izgledom i prepoznatljivom čašom, odavno je simbol elegancije i profinjenosti. Bilo da James Bond slavno naručuje svoj „shaken, not stirred“ ili ga likovi F. Scotta Fitzgeralda pijuckaju na dekadentnim zabavama u 'Velikom Gatsbyju', Martini se utkao u popularnu kulturu i osigurao svoje mjesto u povijesti koktela.
Klasični Martini sastoji se od džina i suhog vermuta, pomiješanih na ledu, procijeđenih u ohlađenu čašu za Martini, a ukrašeni su komadićem limuna ili jednom zelenom maslinom. Omjer džina i vermuta varira, ovisno o ukusu - neki više vole „mokri“ Martini s većim udjelom vermuta, dok se drugi odlučuju za „suhi“ Martini s manje vermuta. Postoji čak i „prljavi“ Martini koji uključuje malo tekućine u kojoj se čuvaju masline u staklenki za slani tvist.
Jedna od velikih rasprava oko Martinija je njegovo podrijetlo. Neki kažu da se razvio iz koktela pod nazivom „Martinez“ koji se služio sredinom 1800-ih u San Franciscu, dok drugi vjeruju da ga je stvorio barmen po imenu Martini u New Yorku. Unatoč neizvjesnom podrijetlu, ono što je jasno jest da je Martini postao bezvremenski klasik.
Martini je dokaz umjetnosti miksologije - spoj ravnoteže i jednostavnosti. Njegov šarm leži u njegovoj svestranosti, koja dopušta beskrajne varijacije. Bez obzira voliš li ga s džinom ili votkom, suhi, mokri ili prljavi, ukrašen limunom ili maslinom, Martini je koktel koji se može skrojiti prema ukusu pojedinca. Dakle, Martini je doista piće koje sažima duh kulture koktela.
Klasični recept za Martini koktel
Sastojci:
• 60 ml džina
• 10 ml suhog vermuta
• kora od limuna ili zelena maslina za ukras
Priprema:
1. Ulij džin i suhi vermut u shaker.
2. Napuni shaker ledom i dobro promiješaj.
3. Procijedi u ohlađenu čašu za Martini.
4. Ukrasi kolutićem limuna ili zelenom maslinom po želji.
5. Posluži odmah i uživaj u svom klasičnom Martiniju!
2. Mojito
Rođen u živopisnom gradu Havani na Kubi, Mojito je koktel koji doista utjelovljuje duh svog tropskog okruženja. Ova osvježavajuća mješavina bijelog ruma, limete, šećera, svježe mente i soda vode savršena je ravnoteža slatkoće, citrusa i arome mente (metvice) - kombinacija koja pleše na nepcu i tjera te da čezneš „za još“.
Podrijetlo Mojita prožeto je poviješću i folklorom, a neki izvještaji vuku korijene iz 16. stoljeća kada se rana verzija ovog napitka koristila kao lijek protiv tropskih bolesti. S vremenom se razvio u divan koktel kakav poznajemo danas, u kojem uživaju ljudi širom svijeta zbog svog osvježavajućeg okusa i povezanosti s kubanskom kulturom.
Mojito je stekao slavu zahvaljujući povezanosti s renomiranim američkim piscem Ernestom Hemingwayem, koji je bio redoviti gost El Floridite i La Bodeguita del Medio u Havani, gdje je Mojito navodno bio njegovo omiljeno piće.
Ključ izvrsnog Mojita leži u ravnoteži njegovih sastojaka i pažljivom miješanju limete, šećera i metvice kako bi se oslobodila eterična ulja iz listova metvice bez da ih se pretjerano drobi. Poslužen preko smrvljenog leda i preliven sodom, Mojito je utjelovljenje ljeta u čaši.
Klasični recept za koktel Mojito
Sastojci:
• 50 ml bijelog ruma
• 1 limeta (narezana na kriške)
• 2 žličice bijelog šećera
• šaka listova metvice
• soda voda
• grančica metvice za ukras
Priprema:
1. Stavi kriške limete, šećer i listiće mente u čvrstu čašu.
2. Mudlerom nježno pritisni sastojke na dnu čaše da se ispusti sok od limete i razbije šećer. Treba pritisnuti dovoljno da oslobodiš eterična ulja iz metvice, ali ne previše da je ne usitniš.
3. Dodaj rum i miješaj dok se šećer ne otopi.
4. Napuni čašu gotovo do vrha smrvljenim ledom, a zatim dopuni soda vodom.
5. Lagano promiješaj da se sve sjedini, ukrasi grančicom metvice i uživaj u svom domaćem Mojitu!
3. Margarita
Margarita je porijeklom iz Meksika, rodnog mjesta svog primarnog alkoholnog pića – tekile. Margarita je koktel koji blista u svojoj smjelosti i živosti. Skladna mješavina tekile, svježeg soka limete i likera od naranče, nudi oštar okus sa suptilnom slatkoćom koja ga savršeno zaokružuje.
Povijest Margarite pomalo je zamagljena raznim pričama o njenom podrijetlu. Neke priče sugeriraju da ga je napravio barmen u Tijuani za mušteriju koja je bila alergična na sva žestoka pića osim na tekilu. Druga priča tvrdi da je jedna domaćica izmislila piće kada je svojim gostima napravila koktel koristeći ono što je imala pri ruci - tekilu, limetu i Triple Sec.
Bez obzira na svoje podrijetlo, Margarita je nedvojbeno postala jedan od najpopularnijih koktela na planetu, omiljeno piće na ljetnim okupljanjima, zabavama na plaži i feštama s meksičkom tematikom.
Tradicionalna Margarita poslužuje se u prepoznatljivoj čaši širokog ruba, često sa slanim rubom kako bi se poboljšao doživljaj ispijanja. Lagana slanost uravnotežuje oporost limete i oštrinu tekile, stvarajući doista jedinstven i okrepljujući profil okusa.
Klasični recept za koktel Margarita
Sastojci:
• 50 ml tekile
• 20 ml svježeg soka od limete
• 20 ml likera od naranče (kao što je Cointreau)
• sol (za obrubljivanje stakla)
• kriška limete za ukras
Priprema:
1. Uzmi čašu za Margaritu, prođi kriškom limete oko ruba i umoči je u sol da obložiš rub.
2. U shakeru pomiješaj tekilu, sok od limete i liker od naranče.
3. Napuni shaker ledom i dobro protresi da se smjesa ohladi.
4. Procijedi u pripremljenu čašu.
5. Ukrasi kriškom limete, odmah posluži i uživaj u osvježavajućem okusu svoje domaće Margarite!