Damir Đurović: "Video igre su zanimljive svima!"

Prošla su vremena kada se video igre i popratni način života gledao kao nešto u čemu uživaju samo 'geekovi' i 'nerdovi'. S tim se slaže i Damir Đurović iz Reboot magazina, Reboot Developa i organizator Reboot InfoGamera, sajma koji je osvojio publiku iz regije. Ovogodišnji Reboot InfoGamer održava se od 12. do 16. studenog na Zagrebačkom velesajmu i veći je no ikad.
Vidi originalni članak

Kako ste uopće došli na ideju o Reboot InfoGamer sajmu?

Već gotovo dva puna desetljeća članovi našeg tima bave se raznim aspektima industrije video igara, s naglaskom na gaming medije. Logičan slijed stvari je bio pokušati napraviti u početku jedan regionalan a kasnije puno veći centralni događaj posvećen upravo video igrama i industriji zabave koja se oko njih vrti. Prije četiri godine naišli smo na razumijevanje i interes od strane Zagrebačkog velesajma i tako smo krenuli partnerski u čitavu priču. Sve je počelo dosta skromno s pola slabo uređenog paviljona da bi naraslo do tri velika paviljona prepunih sadržajem na vise od 10.000 m2 prostora!

Što sve posjetitelje očekuje na ovogodišnjem izdanju? Što biste istaknuli kao posebnost ove godine?

I kvalitetom, ali i količinom sadržaj je ove godine uistinu na razini najvećih svjetskih događanja ove vrste. Svakako bismo istaknuli mogućnost isprobavanja Oculus Rifta DK2, najnovije gaming tehnologije virtualne stvarnosti koja se smatra velikom prekretnicom u svijetu video igara. Također prisustvo velikih svjetskih izdavačkih divova poput Wargaminga, Ubisofta i Activisiona posebno su vrijedni isticanja. No, zaista smo ponosi što smo uspjeli okupiti velik broj uspješnih i prepoznatljivih game developera iz čitave regije te pak onim malim i nepoznatima također omogućiti da se pojave i pokažu koliko je zapravo perspektivan svijet video igara kao industrija na našim prostorima. Esports tj. velikih gaming turniri sa bogatim nagradama (kako u novcu tako i u raznim vrijednim gaming paketima) još jedan su veliki fokus Reboot InfoGamera 2014, ove godine u suradnji s udrugama UVI i Game Events donosimo vam super velike turnire u LOL-u, DOTA 2, StarCraftu 2, Hearthstoneu, Counter Strike: GO-u, COD: Advanced Warfareu i PES-u 2015.

Zapravo strašno je puno toga što bismo željeli istaknuti, tu je i čitav jedan dio posvećen analognim igrama koji je ostvaren u suradnji s Carta Magicom a gdje će posjetitelji moći sudjelovati na turnirima u Magic The Gatheringu, Warhammeru, YuGiOhu i sličnim igrama. Eh, da, tu je i Retro Gamer dio sajma posvećen starim računalima i uređajima za igru koji će ove godine posebno obilježiti 30 godina postojanja Tetrisa.

Tjedan prije Reboota održat će se Blizzcon, a jedan od vaših izlagača bit će upravo Blizzard. Hoće li i domaća publika imati priliku vidjeti inovacije s Blizzcona?

Možda. No to ovisi najviše o Blizzardu tj. njegovim regionalnim zastupnicima. Ono što možemo potvrditi vezano za Blizzard jest kako će dan prije svjetske premijere u 19:00 na Reboot InfoGameru biti održana posebna rana prodaja najnovije ekspanzije World of Warcrafta!

Posebna pažnja posvećena je tzv. indie timovima? O čemu se tu zapravo radi i mogu li mali developeri uopće konkurirati velikima?

Mali timovi mogu i konkuriraju velikima, ako već ne u razini same produkcije tada svakako svježim idejama i agilnošću. Radi se zapravo o malim nezavisnim timovima koji su u većini slučajeva tek na početku svoje game development karijere. Ove godine na Reboot InfoGameru bit će ih skoro 20 i to iz čitave regije, a sa sobom donose pokazati nam niz zaista zanimljivih igara na kojima rade!

U posljednjih nekoliko godina gamerska kultura sve više ulazi u mainstream. Zašto je došlo do te promjene i kako vi gledate na njen izlazak iz 'geek' okvira?

Zapravo, ruku na srce, gamerska kultura je ušla u mainstream u većini svijeta prije gotovo jedno desetljeće, to je pak nešto za čim mi i naše okruženje ipak nažalost kaska. Do te promjene je došlo primarno zato što su video igre kao zabavni medij konačno sazrele i ponudile dovoljno različitih oblika sadržaja i načina njihove konzumacije koji su podjednako atraktivni apsolutno svim kategorijama društva.

Koja su očekivanja od ovogodišnjeg sajma?

Iako smo izvorno krenuli s koliko toliko skromnim očekivanjima i željom da napravimo duplo veći sajam u odnosu na prošlu godinu, spletom okolnosti dogodilo se to da smo prerasli sve predviđene okvire. Tako smo postali bez konkurencije najveći gaming sajam u Jugoističnoj Europi te se sigurno svrstali među nekoliko najvećih na čitavom starom kontinentu. Generalno želja nam je podići kvalitetu, raznolikost ali i količinu sadržaja na razinu najprepoznatljivijih svjetskih gaming sajmova, koliko smo u tome uspjeli prosudit će očekivanih više od 30.000 posjetitelja iz čitave regije.

Više o sajmu saznajte ovdje.

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr