Često ih svojatamo, ali znaš li odakle zapravo potječu ćufte?

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Osim što ima stoljećima staru povijest, tradiciju i kulturu, Istanbul se može pohvaliti i vrhunskom gastronomijom, koja također vuče korijene iz daleke povijesti
  • Upravo je dobra hrana jedan od razloga zbog kojih je ovaj turski grad itekako popularna destinacija među turistima diljem svijeta
  • Izdvojili smo neka od najpopularnijih jela turske kuhinje, a pripremili smo i jedno odlično iznenađenje (P.S. možda ćeš baš ti ubrzo trebati spakirati kofere i osjetiti čari Istanbula - evo kako!)

Grad koji leži na dva kontinenta, koji je spoj istoka i zapada, Europe i Azije i koji ima bogatu kulturnu i gastronomsku ponudu zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Satkan je od stoljećima stare povijesti, tradicije i kulture, a istovremeno je tako moderan i inovativan. Osim što je najveći, Istanbul je s više od 15 milijuna stanovnika i najgušće naseljeni grad u Turskoj. Uz to je i najposjećeniji grad u toj državi. Turisti iz raznih krajeva svijeta svakodnevno ga posjećuju i prepuštaju se njegovim čarima. 

Posljednjih ga godina sve češće imamo priliku vidjeti na malim ekranima u turskim sapunicama, koje su velikim dijelom zaslužne za sve veću popularnost Istanbula na našim prostorima. Ono što nikako ne možemo zaobići u turskim sapunicama svakako je i njihova bogata gastronomija. Tko bi još mogao odoljeti turskim specijalitetima?! Da, i mi mislimo da je to jako teško. 

U nastavku donosimo neke od najpopularnijih turskih specijaliteta:

Baklava

Baklava je apsolutni hit među turskim slasticama. Tradicionalno se priprema s punjenjem od pistacija, ali postoje različite varijacije. Tako se za pripremu koriste i orasi, bademi, lješnjaci ili pak čokolada. Baklava je karakteristična po tankim korama, među kojima je ukusno punjenje i po svojoj sočnosti zahvaljujući preljevu od meda ili sirupa. 

Simit

Gotovo na svakom koraku u Istanbulu može se kupiti ovo poznato tursko pecivo. Riječ je o okruglom pecivu sa sezamom, koje se vrlo lako i jednostavno priprema. Zanimljivo je što je ovo pecivo gotovo na svakom koraku i u New Yorku, što govori o njegovoj velikoj popularnosti. Za pripremu simita potrebni su samo brašno, voda, maslinovo ulje, kvasac i, naravno, sezam! 

Kofte

Kofte su mesne okruglice, koje se pripremaju na različite načine. Osnova je ovog jela mljeveno meso pomiješano s raznim začinima i lukom. Dobivena smjesa oblikuje se u kuglice i potom se kuha, peče, prži ili priprema na grillu. U Hrvatskoj je ovo jelo poznatije pod nazivom ćufte. Premda ponekad ćufte smatramo našim domaćim jelom, one zapravo potječu od turskih kofti. 

Burek

Burek je zasigurno jedno od najpoznatijih jela turske kuhinje. Priprema se od tankih kora, koje se povezuju ukusnim punjenjem, kojih u Turskoj ima na desetke. Ona najpoznatija su od mesa, sira, špinata i krumpira. Dobar burek treba biti lagan i hrskav, a višak ulja nikako nije poželjan. U Turskoj se burek tradicionalno jede uz ajran - hladni napitak od jogurta i vode s dodatkom soli.

Doner kebab

Kebab je turska verzija fast fooda na koju postoje brojne varijacije. Najpopularniji je Doner kebab, koji također dolazi u različitim varijantama. Osnova je marinirana janjetina koja je peče na vertikalnom ražnju i reže na tanke kriške. Može se servirati u lepinji ili u tortilji kao wrap. Uz meso se obično serviraju rajčica, kiseli krastavci, luk i čili, no može se dodati različito povrće, kao i umaci. 

A sada imamo odlične vijesti! Sva ova ukusna jela možeš uskoro kušati u predivnom Istanbulu, u koji te vode miss7 i putnička agencija Magellan. Da, dobro si pročitala. Baš ti možeš osvojiti četverodnevno putovanje zrakoplovom u Istanbul za dvije osobe. Klik na link i saznaj kako! Sretno!

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Posjeti Miss7.24sata.hr