Čarolija španjolskog dizajna u Barceloni

George Apostolidis/Mandarin Oriental Hotel Group
Iako hotelska kompanija Mandarin Oriental ima fantastično uređene hotele diljem svijeta, posebno se ističe onaj u Barceloni koji je pravo oličenje suvremenog španjolskog dizajna. Nije ni čudo jer ga je uredila Patricia Urquiola, jedno od vodećih imena svjetskog dizajna.
Vidi originalni članak

Kada je otvoren 2009. godine, svi su očekivali mnogo od njega, a mnogo su i dobili. Hotel Mandarin Oriental Barcelona, smješten u preuređenoj kući iz sredine 20. stoljeća brzo se nametnuo kao vrhunsko mjesto vizualnog hedonizma. Arhitekti hotela su Carlos Ferrater i Joan Trias de Bes, dok je za uređenje bila zadužena fantastična Patricia Urquiola, koja u svijetu uređenja interijera gotovo pa da ima status rock zvijezde.

Iako njen stil opisuju kao izrazito ženstven, dok ga ona vidi kao promjenjiivog i fleksibilnog, što se itekako vidi u uređenju ovog hotela. On je otvoren, kozmopolitski, prozračan i gotovo futuristički, ali istovremeno topao i ugodan.

Gotovo svaki komad je odabrala sama zadržavajući na taj način šarm klasičnih hotela, ali i dajući prostoru dašak suvremenosti bez koje današnji dizajnerski hoteli ne mogu postojati.

U njemu, osim što možete pronaći komade same Urquiole, možete vidjeti i one nastale u suradnji s imenima kao što su B&B Italia, De Padova, Flos i Moroso, ali i Chesterfieldove klasike.

Prostorom dominiraju neutralne boje poput sive, bijele i crne uz tek pokoji detalj i ljubičastoj, zelenoj ili žutoj boji. Velika količina prirodne svjetlosti čini svih 98 soba prozračnima i ugodnima za boravak.

Iako minimalizam i futurizam u velikom broju interijera djeluju hladno, ovaj hotel uspijeva zadržati šarm zahvaljujući pomno biranim detaljima. Poluprozirni dizajnerski paravani vizualno razdvajaju prostor dok ručno rađeni tepisi imaju šarmantne uzorke.

Komadi namještaja, iako dominantno bijeli, su puni teksture koja ih međusobno razlikuje: pleteni stolci, taburei s reljefima i udobne fotelje s crnim akcentima čine ovaj prostor nevjerojatno dinamičnim. Rasvjeta koja ponekad koketira s kičem, savršeno upotpunjuje interijer. Posebna priča je spa centar hotela kojeg mnogi uspoređuju s ugođajem filma 'Sedmi putnik'.

Minimalizam doveden do vrhunca upotpunjen je zelenom rasvjetom, tamnim namještajem i metalnim detaljima, pomalo neobičnim za wellness koji povezujemo s opuštanjem, ali gledano u globalu – oni ovdje savršeno funkcioniraju, jer je Urquiola još jednom pokazala da itekako zna ostaviti dojam.

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr