Čarobno oko Dalmacije: Izvor rijeke Cetine mami i očarava svojom jedinstvenom ljepotom

Instagram@gisou
Vidi originalni članak
  • Izvor rijeke Cetine 'sakrio se' u očaravajućem i mirnom krajoliku Dalmatinske Zagore 
  • Posljednjih nekoliko godina izvor rijeke Cetine ima poseban status među putnicima avanturistima te je sve popularnije odredište za odmor, ali i kratke izlete
  • Tko god se odluči posjetiti ovo 'jezerce', očarat će ga predivna tirkizna boja vrela, koja počinje pličinom, a onda se spušta, duboko, duboko, zapravo se ni ne zna točno koliko…

Ako želiš napraviti fotografiju za pamćenje, onda je izvor rijeke Cetine pravo mjesto za tebe. Najveće je cetinsko vrelo i ono najljepše, Glavaševo ili Veliko vrelo. Poznato je po svojoj tirkiznoj boji, a izletnike fascinira i činjenica da se ne zna prava dubina jezera (ronioci su zaronili do 120 metara, a dublje je) te veliki dio jezera nije uopće istražen. Izvor rijeke Cetine nalazi se na 385 m iznad mora i upravo ovdje rijeka Cetina započinje svoj put do mora. 

Vrela Cetine 

Vrela Cetine obuhvaćaju izvore rijeke Cetine, uz Krku i Zrmanju naše najveće primorske rijeke, čiji tok obuhvaća oko 100 kilometara duljine, nakon čega se kod Omiša ulijeva u Jadransko more.
Među brojnim izvorima ističu se tri velika - Vukovića vrilo (najzapadnije), Batića vrilo (u sredini), i Veliko vrilo (najistočnije), poznato i kao Glavaševo vrilo. Izvori se sjedinjuju u Peručkom jezeru, a od tamo rijeka Cetina punom snagom nastavlja prema Jadranu. Sa 385 metara nadmorske visine, odakle je rijeka Cetina krenula, nastavlja svoj tok kroz polja i doline, a potom kroz predivne klance i kanjone gdje stvara fascinantne brzace. Ovaj je dio popularan za ljubitelje adrenalina i raftinga. Inače, vrela Cetine zaštićena su kao hidrološki spomenik prirode još od 1972. godine. 

Izvor rijeke Cetine: Glavaševo vrilo 

Veliko vrilo ili Glavaševo jezero okruženo je dinarskim krajolikom, što samo dodatno pojačava čaroban ugođaj prirode. Najbolje ga je fotografirati iz ptičje perspektive, jer doista izgleda kao tirkizno oko.

Naravno, usred vrućih ljetnih dana rijetko će tko odoljeti osvježenju na izvoru Cetine. Međutim, treba biti oprezan, jer rijeka Cetina nije topla (poput Mrežnice, na primjer), nego i usred ljeta itekako grči mišiće. Na nekim mjestima može temperatura usred ljeta biti do maksimalnih 19 stupnjeva, ali prije ćeš uskočiti u nekih 15-17 stupnjeva, što doista razbuđuje sva čula. Stoga nije ni čudo da tamošnje stanovništvo kaže: „U Cetini se ne kupa, u rijeku Cetinu se skače!“ 

Kako doći do vrela Cetine

Do Vrela Cetine stiže se državnom cestom D1, odnosno pravcem Split - Sinj - Knin (ili obratno, naravno). Ako se vraćaš s mora pa želiš na izlet prije povratka kući, trebaš doći do Vrlike i nastaviti vožnju prema Kninu otprilike tri kilometra. Tamo se skreće desno Civljane pa treba slijediti cestu otprilike pet do šest kilometara, nakon čega ćeš se s lijeve strane vidjeti crkva sv. Spasa s pripadajućom nekropolom. Ako želiš nastaviti prema samom selu Cetine i izvoru rijeke Cetine (Glavaševom vrilu), na križanju kod crkve sv. Spasa drži se glavne ceste (skretanje lijevo) i vozi otprilike 500 metara. Glavaš se nalazi s desne strane, ispod ceste.

Početkom 2021. pored crkve Uznesenja Gospodnjeg uređen je vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na Glavaševo vrilo. Uz vidikovac se nalazi i parkiralište za automobile.

Izvor rijeke Cetine: Odmor za tijelo i dušu

Izletnicima će biti zanimljivo pogledati spomenutu crkvu sv. Spasa na putu od Glavaša prema Vrlici, najstariju starohrvatsku crkvu, koja se smatra najvrjednijim spomenikom domaće, ali i europske sakralne arhitekture. Nastala je u nekadašnjoj Vrh Rici tijekom druge polovice 9. stoljeća, u doba vladavine kneza Branimira, a sagraditi ju je dao župan Gastika, što je vidljivo iz teksta na oltarnoj pregradi koja je ondje pronađena. Na prostoru oko crkve nalazi se i veliko srednjevjekovno groblje sa stećcima iz 14. i 15 stoljeća. 

Ako si pak ljubitelj aktivnog odmora, gotovo netaknuta priroda duž kanjona rijeke Cetine (od 1963. godine ima status zaštićenog prirodnog krajolika) ostavit će te bez daha svojom divljom ljepotom. Kanjoni, tajanstvene špilje, kupanje u rijeci, rafting, bicikliranje, pješačenje, vožnja kanuima… Okruženje rijeke Cetine pravi je raj za bijeg od stresne svakodnevice te savršen odmor za sva čula... 

Posjeti Miss7.24sata.hr