Budi oprezna kad pospremaš: 5 čestih pogreška kod čišćenja koje mogu biti opasne

Instagram/Getty
Vidi originalni članak
  • Čišćenje s ozbiljnim posljedicama? Zar je to moguće?
  • Da – u kućanstvu se kriju raznorazne opasnosti! 
  • Moraš paziti da ti se ne potkrade ovih pet pogrešaka među vlastita četiri zida 

Čišćenje stana nije baš svačija omiljena aktivnost – međutim, sve mi spremamo i čistimo kako bismo se dobro osjećale kod kuće. Međutim, potreban je oprez: treba pripaziti pri čišćenju! Nismo ni svjesne koliko je čišćenje kućanstva doista opasno – naime, oko 80 posto nezgoda u kući dogodi se kod čišćenja ili kuhanja. 

1. Oprezno s miješanjem 

Nikada nemoj miješati sredstva za čišćenje! Naime, ta sredstva mogu reagirati međusobno te mogu nastati otrovni plinovi. Osobito trebaš biti oprezna kod sredstava koja sadrže klor te kiselih čistača toaleta. U toj kombinaciji mogu nastati plinovi klora koji pak mogu nadražiti oči, nos i grlo. Mogu nastati teški problemi s disanjem pa čak i trajna šteta na plućima nije isključena

Life&style Ovaj trik s domaćim sredstvom za čišćenje pećnice jednostavno je genijalan!

2. Sakupljač gljivica 

Prava i osobito čista oprema za čišćenje esencijalna je za uspješno čišćenje kućanstva. Vlažna krpa za čišćenje je raj za klice i gljivice. Kako ih se ne bi raspršilo po stanu, krpu redovito moraš prati na 60 stupnjeva u stroju za pranje rublja. Tada će se klice garantirano uništiti. I ruku na srce – ako je krpa dala svoje najbolje dane, onda je svakako promijeni. 

3. Uvijek provjetri nakon čišćenja 

Većina sredstava za čišćenje se špricaju iz boca pa kemijske supstance često neželjeno završe u zraku. Zato uvijek nakon čišćenja uvijek treba dobro provjetriti prostoriju kako bi se otklonili ostaci kemikalija. Osim toga, ako koristiš neko vrlo agresivno sredstvo za čišćenje, bilo bi dobro nositi zaštitne rukavice te štitnik za usta. 

4. Dalje prste od dezinfekcijskih sredstava 

Prečesto koristimo dezinfekcijska sredstva zbog straha od bakterija i štetnih klica. Međutim, to je nepotrebno – i bez tih sredstava može se fino očistiti kućanstvo. Previše dezinfekcijskih sredstava potiče otpornost prirodnih bakterija prema antibioticima, a ta sredstva često sadrže i tvari koje izazivaju alergije i ekceme. Općenito previše koristimo sredstva za čišćenje – a uglavnom su voda i fina krpa dovoljne da otklone prljavštinu. 

Tajne čišćenja Mnogi rade ovu pogrešku s čišćenjem kade - ovako ćeš brzo imati blistav rezultat

5. Komadići tkanine u sušilici 

Tko bi pomislio da komadići tkanine u sušilici mogu predstavljati opasnost. Zvuči čudno, ali istina je. Filter se treba redovito čistiti – previše „mucica“ može izazvati požar! Tu se opasnost ne smije podcijeniti jer je već došlo do požara zbog toga. Jednostavnim čišćenjem se znatno smanjuje opasan rizik. 

 

POGLEDAJ TREĆU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": PRSTENJE I CIPELE:



Your browser doesn’t support HTML5 video

 

Posjeti Miss7.24sata.hr