Brakovi visokih muškaraca i niskih žena najduže traju

Thinkstock / Spencer Davies
Nije uvijek lako biti malena. Na vidimo ništa na koncertima, kad želimo uzeti nešto s gornje police u trgovini moramo moliti nekoga za pomoć, a hlače su nam uvijek predugačke. Međutim, biti niska ima i svoje prednosti…
Vidi originalni članak

Prema nedavno provedenom istraživanju, žene niskog rasta – koje su braku s visokim muškarcima – imaju bolje brakove. Naravno, postoji puno aspekata uspješnog braka – povjerenje, dobra komunikacija, poštovanje… Ali i razlika u visini očito igra važnu ulogu. 

U istraživanju je sudjelovalo 8000 ispitanika. Znanstvenici su pronašli korelaciju između visine muškarca i zadovoljstva žene. Što je više centimetara razdvajalo parove, toliko je žena bila sretnija u braku. To su dobre vijesti za parove poput glumca Hafþóra Júlíusa Björnssona (iz serijala „Igra prijestolja“) i Kelsey Henson – međutim, to vrijedi samo za prvih 18 godina braka. Nakon toga visina ne igra više nikakvu ulogu. 

Ali zašto su visoki muškarci atraktivniji od niskih? Sve je povezano s time kako se odnosimo prema ljudima u društvu. Istraživanje je pokazalo da su visoki muškarci samouvjereniji osjećaju se privlačnijima te tako djeluju i na okolinu. Zbog toga i poslodavci radije zapošljavaju visoke i snažne muškarce – smatraju kako su pouzdaniji i umješniji. Zbog toga će „velikani“ vjerojatno i zarađivati više novaca u životu – i voditi neopterećen život, pa je i bračna partnerica zadovoljnija. Osim toga, vratimo se malo na evoluciju: veliki i snažni muškarci bili su najbolji lovci i sakupljači, a to je tadašnjim damama bilo jako privlačno. Bili su to vrlo mračni dani za „mališane“. 

Ako si ti visoka te izlaziš s dečkom koji je niži od tebe, nemoj očajavati. U istraživanju se također pokazalo da visina ne utječe na odnos i vezu. To je samo jedan od mnogih faktora u vezi. Najvažnija je ipak emocionalna povezanost. 

Posjeti Miss7.24sata.hr