Biti fit uz samo 5 minuta treninga? Moguće je, uz takozvani 'exercise snacking'

Shutterstock Exercise snacking je novi petominutni trend vježbanja
Vidi originalni članak
  • Nemaš vremena za dugačke treninge? Što kažeš na petominutni sportski „međuobrok“?
  • Upravo je tako ovaj trend dobio ime "snacking" - vježbanje konzumiramo kao zalogajčiće tijekom dana 
  • Otkrit ćemo ti koliko je učinkovit fitness snacking i kako ga prakticirati

Nakon gledanja inspirativnih sportskih videa i atraktivnih fitness influencera, napokon smo motivirani da uhvatimo rutinu vježbanja i postanemo fit. Nažalost, nakon napornog dana na poslu često jednostavno ne nalazimo dovoljno vremena za jednosatni trening (a ponekad nema ni želje). Međutim, u većini slučajeva nije važno trajanje vježbi, nego dovoljno kretanja tijela. Prema stručnjacima, treninzi od oko pet minuta trebali bi biti dovoljni da tijelo bude više fit. Ovaj najnoviji fitnes trend naziva se „exercise snacking“ ili „sport snacking“.

Evo što je to „exercise snacking“

„Exercise snacking“ je podjela duljeg treninga na manje dijelove koji su raspoređeni tijekom dana. Trenerica snage i kondicije Pennie Varvarides objašnjava: „Poanta je u tome da se trening dijeli na manje jedinice od oko pet do deset minuta kako bi se tijelu omogućilo neko pokretanje.“ Dakle, svaka se vježba „gricka“ kao što grickamo male zalogajčiće tijekom dana te po želji i volji ponavlja. 

Tri super aplikacije za trening i prehranu koje će ti olakšati povratak u formu

via GIPHY

Ovo su prednosti kratkih „sportskih zalogaja“

Istraživanje Sveučilišta Bath pokazalo je da se broj ponavljanja vježbanja povećao za 30 posto nakon četiri tjedna sportskog „grickanja“. Snaga nogu sudionika također se povećala za pet do šest posto. Exercise snacking ne pomaže samo da se duži trening podijeli na vremenski realne jedinice, nego se našim glavama čini kako je pet do deset minuta puuunooo manje od pomisli na 45-60 minuta vježbanja. Prema Pennie, također je prednost što se vježbe mogu postaviti kao kratke stanke tijekom rada, tako da se svaki dan može isplanirati neko kretanje. 

Ove su najbolje vježbe za exercise snacking

Možeš „grickati“ gotovo svaku sportsku vježbu. Međutim, moglo bi biti teško s velikim utezima ili duljim kardio jedinicama, jer one često zahtijevaju opsežnu fazu zagrijavanja. Kratke vježbe pokretljivosti ili vježbe s vlastitom tjelesnom težinom najlakše je provesti u pet minuta.

via GIPHY

Motivirana si? Isprobaj ove „sport snack ideje“:

1. Orijentirane na snagu: npr. sklekovi, čučnjevi ili plank, 5 ponavljanja sa stankom od 30 sekundi između.

2. Kratka HIIT serija: napravi 10 sklekova, 10 iskoraka i 10 marinaca (sklek-čučanj-skok s pljeskom rukama iznad glave) što je više puta moguće u 10 minuta.

3. Fleksibilnost: vježbaj jogu, položaje za istezanje stoj na rukama (uz zid) ili položaj vrane, 5-10 minuta dnevno.

Posjeti Miss7.24sata.hr