Bili smo na otvorenju Apotheca bara u Rijeci s tematikom iz vremena američke prohibicije, imaju super koktele
- Posjetili smo otvorenje novog bara u Rijeci koji je uređen u stilu 1920-ih godina, a poslužuju i koktele karakteristične za to vrijeme
- Koncept su osmislili iskusni koktel majstori i s nama su velikodušno podijelili recepte za koktele koje možemo napraviti kod kuće
- Ako se želiš vratiti 100 godina unatrag, uživati u dobrom jazzu, finoj kavi i super retro koktelima, Apotheca bar je mjesto za tebe
U Rijeci se otvorio vrlo zanimljiv koktel bar Apotheca, koji je tematski uređen u stilu 1920-ih. Bili smo na otvorenju lokala i kao da nas je poput vremenskog stroja vratio u neka prošla vremena i smjestio u vrijeme američke prohibicije. Naime, 16. siječnja 1920. godine Amerikanci su donijeli tzv. Volsteadov zakon koji je zabranio je proizvodnju, prodaju, distribuciju i uvoz alkohola i koji je bio na snazi sljedećih 13 godina.
Residence Kaštelet - zaljubili smo se u ovaj šarmantni bivši ljetnikovac na makarskoj rivijeri
Međutim, krivo bi bilo reći da su Amerikanci ostali "suhog grla" jer, unatoč strogom zakonu, alkohol je (ilegalno) nastavio teći u potocima. Ljudi su pokazali svu svoju kreativnost i inovativnost i kod kuće u kadama miksali koktele. Upravo reinterpretacije tih famoznih koktela danas možemo probati u novootvorenom Apotheca baru u Rijeci - naravno, sasvim legalno.
Bar po uzoru na 'speakeasy' barove iz doba prohibicije
Smješten u samom centru grada, u blizini Jelačićevog trga, otvorena je Apotheca - mjesto koje Riječanima nudi priliku da uživaju u druženju od jutarnje kave do večernjeg izlaska. Za koncept ovoga bara zaslužan je poznati riječki barmen i koktel majstor Dorijan Skoblar koji je zajedno s kolegom Matejem reinterpretirao 20-tak odličnih koktela.
Dvadesete godine i period prohibicije bili su glavna inspiracija za novi riječki bar čija su posebnost kreativni kokteli, jazz glazba u pozadini i konobari nalik Peaky Blindersima. Upravo za vrijeme prohibicije su se po Americi otvarali tajni barovi koji su nudili ekskluzivne koktele iza zatvorenih vrata, u ograničenom okruženju koje je bilo dostupno samo nekolicini.
"Amerika je dvadesetih godina dala puno dobrih ideja barskoj sceni. Počevši od speakeasy skrivenih barova pa do brutalnih koktela koji su tog perioda nastali. Gangsteri, slavni glumci i ostale ikone tog perioda imali su svoje alkoholne favorite, a mi ćemo u Apotheci pokušati prenijeti našim gostima djelić te atmosfere, kao i famoznih koktela," kazao je Dorijan.
Na pitanje zašto ime Apotheca, rekli su nam kako bar svojim interijerom krije priču stare ljekarne u koju ulazi tim vrhunskih barmena i od nje radi bar.
Kombinacija dizajna 20ih godina i starih detalja. s prekrasnim back barom ispred kojeg stoje šarmantni i iskusni barmeni koje je užitak gledati dok ti pripravljaju tvoj koktel po izboru, je ono što daje pravu dušu objektu.
A koliko je čitav koncept interesantan najbolje govori odaziv na otvorenje gdje su brojni Riječani, mnogi od njih odjeveni u stilu 1920ih, strpljivo čekali na svoj prohibicijski koktel. Vrlo brzo se napunila terasa, a uz live jazz i izvrsne koktele nije se bilo teško uživjeti u atmosferu čitave ove priče.
Recepti iz Apothece za koktele koje možeš napraviti kod kuće
I za kraj, ostavljamo riječ Dorijanu koji je pristao s nama podijeliti recepte za dva popularna Apothecina koktela.
IT’S NOT A SIDECAR
SIdecar je koktel dvadesetih godina koji je jedan od najpopularnijih u sour podjeli koktela. IT’S NOT A SIDECAR je varijanta ovog poznatog klasika. Svježi kick citrusa lijepo je izbalansiran likerom naranče i škotskim whisky-jem.
Sastojci:
50 ml Monkey Shoulder Whiskyja
30 ml likera od naranče
20 ml svježeg soka limuna
Proces izrade:
- Sve zajedno ulijte u shaker.
- Protresite sastojke u koktel shakeru u kojem je predhodno stavljen led .
- Dobiven mix prelijte u najstariju čašu koju imate u kući.
- Dodajte dozu ljubavi i nazdravite za kraj prohibicije.
Gin je već dugo favorit na našim terasama a malo tko zna da se tokom prohibicijske ere, gin radio na svakakve načine a bathub metoda u kojoj bi se alkohol namakao sa začinima u kadama, najpoznatija je ludost tog perioda. Upravo radi odurnih mirisa tih finalnih rezultata tekućine, ljudi bi navodno manje poželjne note, osim medom i limunom, balansirali jakim bitterima i likerom mente. Tako je nastao koktel Fallen Angel na bazi gina i mente.
FALLEN ANGEL
Sastojci:
40 ml gin
30 ml sok limuna
10 ml liker menta
3 kapljice angostura bittera
Proces izrade:
- sve sastojke ulijte u shaker preko leda i protresite
- ulijte dobiveni mix u coupe čašu
- ukrasite listicem mente