Bijelom bojom do trendi doma

Thinkstock / Spencer Davies
Ukoliko u vašem domu želite stvoriti ugođaj poput onog iz zimske bajke, bijela boja najbolji je izbor za to. No, zbog njene učestale uporabe, mnogi nisu svjesni snage i utjecaja kojeg ona ima pri uređenju prostora.
Vidi originalni članak

Boje su najvažniji dio pri stvaranju ugođaja prostora. Tako je najčešće korištena boja pri uređivanju upravo bijela boja. Zbog njene nenadmašne jednostavnosti, mnogi su je počeli percipirati kao staromodnu i nezanimljivu te ju izbjegavati pri odabiru izgleda prostora. No, moć koju ona ima pri dizajnu interijera je naprosto nezamjenjiva te sve što trebate napraviti, kako biste iskoristili njen ogroman potencijal, jest pristupiti joj s drugačijeg stajališta.

Bijela boja idealna je kao podloga u gotovom svim aspektima dizajna prostora. Bilo da ste se odlučili za bijele zidove, bijeli namještaj ili bijele detalje, ova ne-boja prvi je korak s kojim trebate započeti uređivanje vašeg doma, kojeg ćete onda kasnije lako moći nadograđivati drugim bojama i detaljima. Bijela vizualno povećava prostor i olakšava njegovo osvjetljenje, zbog čega su zidovi i stropovi najčešće u toj boji. Idealno se slaže sa svime te je simbol čistoće, jednostavnosti, nevinosti, prosvjetljenja i vječne elegancije.

Najčešće ju koristimo u prostorima koje povezujemo s higijenom i čistoćom, poput kupaonica i nekih dijelova prostorija zapripremanje, držanje ili konzumiranje hrane. Omiljen je izbor i pri dekoraciji spavaćih soba. Zbog osjećaja smirenosti i relaksacije, potaknut će vaš san. S obzirom da simbolizira i nov početak, stvorit će idealno okruženje za jutarnje buđenje.

Bijela također dobro podnosi natrpan prostor, tako da čini pametno rješenje pri uređenju malih prostora. Pogotovo je popularna u zimskim danima, kada želimo stvoriti bajkovit ugođaj u našem domu, no s obzirom da donosi i notu hladnoće, čest je odabir i u toplim razdobljima.

Zidovi u bijeloj boji naglasit će arhitekturu prostora. Zbog toga je karakteristična za moderan, minimalistički dizajn, koji se temelji na zanimljivoj strukturi prostora i jasnim, čistim linijama.

Zbog vrlo široke primjene, mnogi će pomisliti kako s bijelom ne mogu pogriješiti. To je naravno netočno, s obzirom da je jedan od njenih nedostataka tendencija da prostor učini monotonim i nezanimljivim. Kako biste to izbjegli, poslužite se raznim detaljima. Tako će crveni detalji, poput velike crvene sofe, dodati umjetnički naglasak nekoj prostoriji, dok će crni detalji donijeti ravnotežu i naglasiti minimalistički stil. Bijela boja također čini odličnu podlogu za umjetnička djela na vašem zidu.

Ukoliko volite sobne biljke, više njih na okupu stvorit će prekrasan zimski vrt, koji će se idealno uklopiti u bijelu pozadinu. Ovo rješenje predlažemo za vašu spavaću sobu, gdje bi trebali prevladavati pastelni, zemljani tonovi. Zapamtite kako su u ovom slučaju detalji ti koji odlučuju o toplini prostora. Plavi ili zeleni tako će donijeti dozu hladnoće, dok su pastelni tonovi idealni za stvaranje toplog ugođaja.

Jedan od najljepših dizajna čini kombinacija bijele boja i drveta. Tamno drvo prekrasno će istaknuti ljepotu bijele boje. Možete ga koristiti kao parket, kao dio namještaja poput stolića i stolica te kao dio samog prostora. Posljednje se odnosi na prostorije u potkrovlju, gdje će stupovi i grede od tamnog drveta, koje inače služe kao potporanj, imati i dizajnersku namjenu. Drvo ne mora nužno biti tamno ili svijetlo smeđe, već ga možete ofarbati i u bijelu boju. Tako možete imati bijele podove, ukoliko volite neuobičajen dizajn. Zapamtite, ako vam je prostor u potpunosti bijele boje, obavezno ga razbijte detaljima u boji.

Kao vrlo popularan izbor za dekoraciju prostora jest i shabby chic stil, koji jako voli bijelu boju. Antikni komadi namještaja odlično će izgledati u bijelom prostoru te neće smetati ako su i oni sami bijele boje. Mi vam savjetujemo da u tom stilu uredite vašu kupaonicu. Zlatni detalji, crno bijele pločice i velika antikna ogledala stvorit će vrlo otmjen i profinjen ugođaj.

Vrlo je važno istaknuti kako bijela boja nije isključivo ona snježno bijela, već ima mnoštvo nijansi. Boja slonovače, šampanjca, vanilije i ledeno siva, samo su neke od njenih beskrajnih tonova, koje općenito možemo podijeliti na tople i hladne. Dok se o svim opcijama najbolje raspitati u specijaliziranom salonu za uređenje prostora, glavno je zapamtiti kako tople i hladne nijanse iste boje nije pametno kombinirati, s obzirom da će tople bijele izgledati prljavo pokraj onih hladnih.

Više ideja za uređenje vašeg doma pomoću bijele boje možete pogledati u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr