Belještavi dragulji Wallis Simpson: Nakit vojvotkinje od Windsora priča najintrigantniju ljubavnu priču

Profimedia / @salmahayek Instagram
Vidi originalni članak
  • Zbog Wallis Simpson britanski se kralj Edward VIII. odrekao krune. Kad je nakon abdikacije postao vojvoda od Windsora, učinio ju je svojom vojvotkinjom.
  • Iako nikad nije postala kraljica, bivši je kralj pomno pazio da nakit koji joj daruje bude itekako ravan tituli koju joj prilike nisu namijenile.
  • Kolekcija nakita nekonvencionalne vojvotkinje bila je i ostala jedna od najimpresivnijih te i 35 godina poslije njezine smrti ovi blještavi darovi čovjeka koju ju je želio više od krune ne prestaju opčinjavati

Dragulji katkada govore više od riječi, ali fascinantni primjerci nakita koje je britanski kralj Edward VIII., prvo kao princ od Walesa, potom kao kralj, a nakon abdikacije kao vojvoda od Windsora darivao ženi zbog koje je ostavio tron, pričaju jednu od najintrigantnijih priča. Kada se 1987. godine, točno godinu poslije smrti vojvotkinje, prije udaje poznate kao Wallis Simpson, pročulo da će aukcijska kuća Sotheby's na licitaciju staviti jednu od najosebujnijih privatnih kolekcija nakita, u kolekcionarskim krugovima nastala je pomutnja. Izložba kolekcije u New Yorku bila je savršena uvertira u jedan od najiščekivanijih aukcijskih događaja stoljeća.

Oko 1500 ljudi okupilo se u golemom šatoru ispred hotela Beau Rivage u Ženevi kako bi licitiralo za komadić jedne od najpoznatijih ljubavnih priča 20. stoljeća. No kako bismo bolje razumjeli pozadinu jedne od najfascinantnijih kolekcije nakita moramo se vratiti u prošlost da bismo upoznali Wallis Simpson, Amerikanku koja je uzdrmala britansku monarhiju.

Wallis Simpson rođena je 1896. godine u prominentnoj obitelji u Baltimoreu u SAD-u. Ostavši rano bez oca, s majkom je živjela od velikodušnosti rodbine dobivši najbolje obrazovanje koje je djevojka njezina statusa mogla dobiti. U bračne vode zaplovila je s čovjekom čija agresivna narav inducirana alkoholom te sklonost skromnijem načinu života nije odgovarala na luksuz naviknutoj Wallis.

Drugu bračnu sreću pokušala je pronaći s Ernestom Simpsonom, britansko-američkim poslovnim čovjekom s kojim se nastanila u Londonu vodeći ugodan život i zabavljajući se u visokom društvu. Nije trebalo dugo da upozna princa od Walesa, tada najpoželjnijeg neženju na svijetu. Iako Wallis Simpson nije bila žena upečatljive ljepote, to je kompenzirala besprijekornim stilom odijevanja te poslovičnom američkom otvorenošću, što je princa osvojilo. Vezu su započeli 1931. godine, a svoju je naklonost šarmantnoj Amerikanki princ počeo iskazivati darujući joj nakit.

U početku su to bili jednostavni komadi koji su nosili intimne poruke ugravirane prinčevim rukopisom, ali ubrzo su darovi počeli postajati sve ekstravagantniji pa se počelo šuškati da je blještavi nakit mogao doći jedino od princa. Ipak, premiju osiguranja još je uvijek plaćao gospodin Simpson. Tri godine kasnije već su zajedno i putovali te je princ postao odlučan učiniti je svojom zakonitom suprugom.

Njegov otac, kralj George V. smatrao je gđu Simpson potpuno neprikladnim odabirom za budućeg kralja. Nakon njegove smrti 1936., princ je, postavši kralj Edward VIII., postao još odlučniji u svojoj namjeri. Kako zajednicu s razvedenom Amerikankom vlada ni Anglikanska crkva nisu smatrali prikladnom, kralj je iste godine abdicirao te je kao vojvoda od Windsora sljedeće godine nakon njezina drugog razvoda oženio Wallis.

Iako se vojvodu i dalje tituliralo kao kraljevsko visočanstvo, Wallis nije dobila taj privilegij. Ogorčenost koju je osjećao zbog načina na koji se britanska kraljevska obitelj odnosila prema njegovoj supruzi spojio je s opsesijom prema ženi svog života te joj je darivao nakit nevjerojatne ljepote i vrijednosti. Još je prije braka francuska kuća Cartier za Wallis načinila neke od najljepših komada poput narukvice, broša te ogrlice optočene rubinima i dijamantima.

Wallisin razvod od gospodina Simpsona obilježio je darom zaručničkog prstena s rijetkim smaragdom, a vjenčanje narukvicom sa safirima i dijamantima. Poslije Drugog svjetskog rata nastanili su se u Parizu, gdje je vojvoda nastavio redovito posjećivati najpoznatije draguljarske kuće Cartier i Van Cleef & Arpels. Dok su još živjeli u hotelu Ritz, prije nego što su se preselili u vilu u Bois de Boulogne, vojvoda je čak noću znao odlaziti u draguljarnice koje su prominentnom klijentu širom otvarale vrata.

U Van Cleef & Arpelsu jednom je iz džepova kaputa izvadio i na stol stavio pune šake rubina. Rado je s dizajnerima sudjelovao u kreiranju jedinstvenih primjeraka za svoju suprugu, a s iznimno dobrim ukusom i resursima mogao je stvarati čuda. Slavni je par, kako životom tako i stilom, prkosio konvencijama pa se vojvotkinja nije libila na sebe staviti hrabre i maštovite draguljarske uratke. Egzotičnim primjercima tada su se pridružile slavne Cartierove pantere koje je ova žena snažne osobnosti samouvjereno nosila.

Uvijek koketirajući s trendovima i hirovima neke je starije komade nakita često znala rastavljati te drago kamenje stavljati u novi postav. U posjed najspektakularnijih dragulja koje je pribavila glasovita njujorška draguljarska kuća Harry Winston, došla je 1950-ih godina.

S godinama je zanimanje za par koji je cijeli život išao od užitka do užitka počelo blijediti te su posljednje zajedničke godine provodili priređujući zabave za uski krug prijatelja u svom pariškom domu, u tzv. Villi Windsor. Poslije smrti vojvode 1972. godine vojvotkinja se ubrzo povukla u osamu te je narušenog zdravlja i tonući u bezdan demencije preminula 1986. godine.

Još je za života vojvoda često govorio kako želi da se nakon smrti njegove supruge nakit rastavi kako ga više ne bi mogla nositi nijedna druga žena jer je upravo Wallis, prema njegovim riječima, bila ona savršena. Kolekcija, srećom, nije doživjela tu sudbinu te je prodana na jednoj od najiščekivanijih aukcija prošlog stoljeća. Prihod od prodaje dobio je Institut Pasteur u Parizu, a prelijepi komadi raspršili su se po cijelom svijetu na zadovoljstvo novih vlasnika.

Poglavlje ove kraljevske pripovijesti možda jest završeno, ali osebujan nakit, kao njezino materijalno svjedočanstvo, svojim blještavilom na životu i dalje održava jednu od najpoznatijih ljubavnih priča 20. stoljeća.


1.  Broš kao simbol princa od Walesa

Ovaj broš s dijamantima dizajnirao je princ osobno 1935. godine i jedan je od najsentimentalnijih komada nakita vojvotkinje. Poznato je da ga je na aukciji 1987. kupila Elizabeth Taylor, još jedna strastvena sakupljačica nakita, i to, kako je izjavila, iz poštovanja prema paru s kojim je za života prijateljevala, ali i kao posvetu bivšem suprugu Richardu Burtonu. U šali je govorila da je to jedini komad nakita koji je morala sama kupiti. 

2.  Narukvica srećonoša s križevima

Oko 1934. godine princ i Wallis počeli su zajedno putovati te iz tog vremena potječe zasigurno jedan od najintimnijih komada nakita kuće Cartier. Križevi ukrašeni različitim dragim kamenjem jedan po jedan su dodavani narukvici kako bi obilježili neki bitan događaj u životu para. Svaki od devet križeva na poleđini ima posebnu, uglavnom samo njima razumljivu  poruku te datum.

3.    Tabakera s mapom Europe

Šarmantnu Cartierovu tabakeru od čistog zlata Wallis je darovala Edwardu, tada još princu, za Božić 1935. godine. Unutrašnjost resi godina i posveta „To David from Wallis“ (Edward je inače kao David bio znan obitelji i prijateljima). Na tabakeri je ugravirana mapa Europe s mjestima koje je par posjetio, od kojih je svaki bio označen različitim dragim ili poludragim kamenom. Nakon glasovitog krstarenja Dalmacijom naknadno je dodana i ta ruta. Zanimljivo je da su obilazak Jadrana tada kralj i njegova Wallis započeli u Šibeniku koji je na karti označen ametistom.

4. Narukvica puna nade

Narukvica kuće Van Cleef & Arpels s 14 ovalnih rubina te dijamantima uz ugraviranu poruku „Hold tight!“ (Drži se!) dao joj je nakon smrti oca Georgea V., kada je postao kralj. Dragulji su bili darovi indijskih maharadža, a predmet je blještav simbol njegove odlučne namjere da Wallis učini svojom kraljicom.

5. Broš u obliku listova i ogrlica s rubinima i dijamantima

Edward ga je naručio kao dar za Božić 1936. godine, a u povijest draguljarstva upisao se kao jedan od prvih komada nakita u kojem je korišteno tzv. nevidljivo uvezivanje dragog kamenja, što je danas norma. Često ga je nosila s ogrlicom od istog dragog kamenja koju je dobila od Edwarda za 40. rođendan. U arhivi kuće Van Clef & Arpels, koja ga je izradila, postoji crtež originalnog izgleda ogrlice koja se može vidjeti i na nekim starijim fotografijama Wallis. Uvijek u trendu, kasnije ju je dala redizajnirati kako bi bolje odražavala njezin ukus. Komplet su uz broš upotpunjavale i naušnice načinjene s istim dragim kamenjem.

6. Smaragd za zaruke

Isti dan kada je Wallis potpisala papire za rastavu od supruga Ernesta Simpsona, kralj joj je tijekom večere darovao zaručnički prsten sa smaragdom koji je čuvao za njihove zaruke. Dragulj od 19.77 karata bio je polovica najvećeg smaragda na svijetu, nekoć u vlasništvu indijskog vladara. Prsten je izradio Cartier te je kraljevim rukopisom imao ugraviran datum i rečenicu „Wallis we are ours!“ (Sada smo naši!). WE su također inicijali njihovih imena i tako su se često sami znali nazivati. Prsten je vlasnica kasnije redizajnirala pa je smaragd smješten u novi uvez od žutog zlata i optočen dijamantima. Originalni uvez ipak je sačuvan. Uz redizajnirani prsten prodan je na aukciji prije 34 godine. 

7.  Omiljeni safiri kao vjenčani dar

Prilikom vjenčanja u Château de Candé u Francuskoj, tada kao vojvoda od Windsora svojoj je supruzi uz platinastu burmu na dar dao prelijepu narukvicu s 45 safira u nevidljivom uvezu koju resi suptilni remen optočen dijamantima. Na pozadini narukvice bile su ugravirane riječi „For our contract“ (Za naš ugovor). Vojvotkinja je posebno voljela safire smatrajući da najbolje naglašavaju plavu boju njezinih očiju.

8.  Ptica optočena draguljima

Šareni flamingo, koji je izradila kuća Cartier, možda je najegzotičniji iz vojvotkinjine kolekcije. Optočen smaragdima, rubinima, safirima i dijamantima utjelovljenje je draguljarskog umijeća. Vojvotkinja je ovaj rođendanski dar prvi put nosila u javnosti uoči samog početka Drugog svjetskog rata prilikom posjeta Americi.


9.  Čuvari kolekcije

Iako ih je draguljarska kuća Cartier prvotno osmislila za markizu Luisu Casati, upravo ih je vojvotkinja od Windsora učinila slavnima te možda najbolje utjelovljuju njezin stil. Naime, 1946. godine mnogi su vojvotkinjini dragulji bili ukradeni, stoga su pantere bile među prvima od novih komada nakida. Vojvoda ih je nazvao čuvarima Wallisine kolekcije. Među narukvicama u obliku pantera veličanstvene izrade našao se i broš iz 1949. godine. Pantera optočena dijamantima i safirima postavljena je na veliki cabochon safir od 157.35 karata. Možda je najupečatljivija narukvica u obliku pantere s oniksom, dijamantima i smaragdima iz 1952. Naušnice u obliku pantere kao vjenčani dar vojvotkinja je poslala princezi Michael od Kenta koja joj je zauzvrat dala najljepši dar. Na božićnoj čestitci oslovila ju kraljevskim visočanstvom i tako joj iskazala poštovanje koje joj je ostatak kraljevske obitelji uskratio. Čestitku je vojvotkinja s ponosom čuvala do svoje smrti.

10.  Najveći dragulji 

Slavni par posebno je volio New York u kojem nije pronašao samo razbibrigu već i dijamante. Kuća Harry Winston vojvotkinjinu je kolekciju obogatila sa zasigurno najimpresivnijim draguljima poput indijskog dijamanta McLean od 31 karata. Najpoznatije su nesumnjivo naušnice s dva potpuno identična žuta dijamanta, što je bila i ostala rijetkost – pronaći dva kamena ne samo iste veličine već i ostalih karakteristika.

11.  Svjedočanstvo nekonvencionalnog stila

Kao osoba koja je svojim stilom oduvijek prkosila konvencijama, vojvotkinja je često redizajnirala nakit. Tako je nastala i Cartierova ogrlica iz 1955. godine u koju je ukomponirano kamenje iz broševa te prstenova kojih se vojvotkinja zasitila. Tada je nastala i ekstravagantna ogrlica s kvarcom i dijamantima koju je rado nosila uz visoke ovratnike. Među nevjerojatnim predmetima bila je i večernja torbica od čistog zlata, dar za desetu godišnjicu braka te Cartierov broš s inicijalima optočen smaragdima, rubinima i dijamantima, dar za dvadesetu.

12.  Kraljevski biseri

Biseri vojvotkinje posebno su impresivni. Veličanstvena Cartierova ogrlica sparena je s naušnicama, od kojih je jedna imala bijeli, a druga sivi biser – optočeni dijamantima. Ogrlica je još jedan dar supruga, a nekoć je bila u vlasništvu Edwardove majke, kraljice Mary. Na aukciji 1987. bisere je kupio slavni dizajner Calvin Klein.


 

Posjeti Miss7.24sata.hr