Aromatična torta s tri kreme od limuna bit će zvijezda svakog ljetnog druženja

Unsplash/Joanna Stołowicz
Vidi originalni članak

Svako godišnje doba pa tako i ljeto, sa sobom nosi određene arome i okuse koji nam tada najviše prijaju. Ljeti su to osvježavajući, voćni mirisi i okusi, a u svemu tome nas najviše privlači aroma limuna. Limun nas zbog svoje kiselosti uvijek razbudi i u dan unese neku posebnu vedrinu. Osobito u napitcima poput limunade i limoncella koji je, u posljednjih nekoliko godina postao jako popularan. 

No, da ne bi sve ostalo na pićima, od limuna se mogu pripremati i brojne slastice poput torti koje će biti zvijezda svakog ljetnog druženja. U moru recepata za torte od limuna, najviše nas je zaintrigirala ona koja, s biskvitom od limuna, kombinira i tri vrste kreme od limuna. Mislimo da limunastije od toga ne može!

Torta od limuna - sastojci

Biskvit (3 biskvita promjera 20 cm)

  • 115 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 2 žličice naribane korice limuna
  • 270 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 250 ml mlaćenice
  • 4 bjelanjka
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije

Krema od maslaca

  • 200 g šećera
  • 4 bjelanjka
  • 320 g maslaca
  • 50 ml soka od limuna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Krema od limuna

  • 130 g šećera
  • 110 ml soka od limuna
  • 1 žlica ribane korice od limuna
  • 2 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 100 g maslaca

Krema od mascarponea

  • 230 g mascarponea
  • 80 g meda
  • 240 ml vrhnja za šlag

Torta od limuna - priprema

1. Pripremi kremu od limuna kako bi se stigla ohladiti do slaganja torte. Kremu od limuna napravi tako da, u posudi koja je otporna na toplinu, umutiš sve sastojke osim maslaca. Kada se sve sjedinilo, posudu stavi iznad druge posude u kojoj je kipuća voda i lagano miješaj pjenjačom dok se krema ne zgusne što bi trebalo potrajati oko 15 minuta.

Kremu makni s proključale vode pa u nju, dok je još vruća pjenjačom umuti maslac. Pokrij ju prozirnom folijom i ostavi da se ohladi. 

2. Nakon kreme od limuna, vrijeme je za biskvite. Pećnicu prvo uključi da se zagrije na 180 stupnjeva pa za to vrijeme pjenasto umuti maslac, šećer i limunovu koricu. U drugoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol, a u trećoj posudi pjenjačom umuti bjelanjke, mlaćenicu i ekstrakt vanilije. 

3. U smjesu od maslaca naizmjence dodavaj brašno i smjesu od bjelanjaka i nakon svakog dodavanja umuti pjenjačom dok se sve ne sjedini. 

4. Dobivenu smjesu podijeli na tri jednaka dijela, odnosno u tri kalupa i peci 20-ak minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u biskvit ne izađe suha. Kada su biskviti pečeni, ostavi ih 15-ak minuta u kalupu da se prohlade pa ih onda izvadi iz kalupa i ostavi da se ohlade u potpunosti. 

5. Dok se biskviti peku, pripremi kremu od maslaca, a to ćeš napraviti tako što ćeš u metalnoj posudi umutiti šećer i bjelanjke pa ju staviti iznad posude s kipućom vodom i mutiti pjenjačom dok se šećer u potpunosti ne otopi. Za to će ti trebati otprilike tri minute. 

6. Smjesu makni s kipuće vode pa ju miksaj sve dok se ne ohladi, odnosno dok se, kada prema gore povučeš metlicu od miksera, ne formiraju čvrsti vrhovi. Nakon toga, malo po malo umuti maslac pa dodaj sok od limuna i ekstrakt vanilije. Sve miksaj dok ne dobiješ laganu i prozračnu smjesu. 

7. Posljednja na redu je krema od mascarponea koju ćeš napraviti tako što ćeš miksati mascarpone i med dok ne dobiješ glatku, kremastu smjesu. Nakon toga umuti vrhnje za šlag pa pomiješaj s medom i mascarponeom. 

8. Kada su sve kreme spremne, a biskviti ohlađeni, vrijeme je za slaganje torte. Ova torta se slaže tako da biskvit prvo premažeš kremom od limuna pa dodaš izdašnu količinu kreme od mascarponea i na nju staviš drugi biskvit. Sve tako redaj dok ne potrošiš sastojke pa tortu premaži kremom od maslaca. 

9. Tortu dobro ohladi pa ju posluži. 

Posjeti Miss7.24sata.hr