Ako si se kao djevojčica igrala lutkama, velika je vjerojatnost da si razvila jednu posebnu vještinu...

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Igrala si se s lutkama kao dijete? Upravo bi to mogao biti razlog koji će ti pokazati koliko si emocionalno zrela
  • Istraživanje je pokazalo kako djeca u takvoj igri razvijaju emocionalnu inteligenciju
  • U tim trenucima koriste jezik i govor kao da lutke imaju osjećaje, a uz to oponašaju i bliske situacije

Jedno je istraživanje pokazalo da djeca koja se igraju lutkama koriste jezik kao da te lutke imaju osjećaje. Drugim riječima, ponašaju se prema njima kao prema drugim osobama.

A kroz igru uči se najbolje. Upravo tako i igranje lutkama može pomoći razviti djetetovu emocionalnu inteligenciju koja je također važnija i za kasniju, odraslu dob.

Otkrio je to tim istraživača sa Sveučilišta u Cardiffu kroz svoju studiju koja je je istraživala kratkoročne i dugoročne razvojne učinke u igri lutkama. U drugoj godini istraživanja pručavali su važnost dječjeg razgovora tijekom igre i otkrili da više koriste rječnik povezan s mislima i osjećajima dok su u određenoj ulozi s lutkama.

Na taj način djeca prakticiraju društvene vještine koje zatim mogu koristiti u stvarnome svijetu i interakciji s ljudima i koje mogu biti korisne za njihov emocionalni razvoj. Studija je također pronašla pojačanu aktivnost u jednome dijelu dječjega mozga u trenutku razgovora u kojem kao da pričaju s nekim tko ima emocije i misli. Upravo je taj dio povezan s razvojem vještine kao što je obrada emocija što je dalje potvrdilo da kad se djeca igraju lutkama, čak i sama, i dalje razvijaju društvenu vještinu poput empatije.

ZANIMLJIVO Kako ćeš prepoznati emocionalno inteligentnog muškarca? Obrati pažnju na ovih 7 znakova

"Dok djeca stvaraju zamišljene svjetove i igraju uloge s lutkama, komuniciraju naglas i zatim internaliziraju poruku o mislima, emocijama i osjećajima drugih", rekla je dr. Sarah Gerson. " To može imati dugoročne pozitivne učinke na djecu kao što je ubrzavanje društvenog i emoconalnog sazrijevanja i izgrađivanje društvenih vještina poput empatije koja se može internalizirati i oformiti životne navike", objasnila je. 

"To postaje važno za stvaranje i održavanje prijateljstva i toga kako uče od svojih učitelja i roditelja", dodala je. Istraživanje je provedeno dok su se djeca igrala Barbie lutkama, sama ili s drugima. Djeca su tako oponašala scene i interakcije iz svakodnevice, baš kao što i inače uče o životu, od roditelja, učitelja i ostalih ljudi.

Znak Jednu riječ emocionalno inteligentni ljudi jako rijetko koriste. Znaš li koju?

Lutke im omogućuju ponavljanje i ponovno stvaranje događaja koje su vidjeli i čuli, ali i vježbanje vještina koje će zatim moći koristiti u stvarnim društvenim situacijama. Osim toga, studija je pokazala i da je riječ o rodno neutralnom istraživanju pa zaključci istraživanja vrijede i za djevojčice i dječake. A dok je više od 90% roditelja iz jednoga drugog istraživanja potvrdilo da bi željelo da njihovo dijete razvije empatiju, tek je četvrtina bila svjesna da to mogu postići uz igranje lutkama.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr