Ako imaš psa ili mačku onda će te zanimati ova pravila Svjetske zdravstvene organizacije

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze domaćih životinja koronavirusom, ali ipak Svjetska zdravstvena organizacija apelira na vlasnike da se pridržavaju posebnih pravila ponašanja
  • Budući da ljubimci mogu pridonijeti širenju zaraze, potrebno je poduzeti pojačane higijenske mjere
  • Ostale mjere i savjete koje se preporučuju vlasnicima kućnih ljubimaca možeš saznati u nastavku

Naše ljubimce zapravo doživljavamo kao članove naše obitelji i u vrijeme restriktivnih mjera zbog epidemije koronavirusa sigurno ih želimo zaštiti na najbolji mogući način, ali i pronaći najbolju opciju skrbi kako se zaraza ne bi širila. U novonastaloj situaciji nameću se brojna pitanja, poput postupanja s ljubimcima u slučaju samoizolacije, zabrinutost oko toga mogu li prenijeti virus ili čak se sami zaraziti i drugog.

Life&style Mačka ili pas? Znanstvenici su se pozabavili pitanjem koji nas ljubimac čini sretnijima

Krenimo od informacija koje je objavila Vlada na službenim stranicama, a zbog koje će vlasnici domaćih životinja, pasa i mačaka, odahnuti. Naime, prema objavljenome, ne postoje dokazi da kućni ljubimci, poput pasa i mačaka, imaju veći rizik zaraze nego ljudi, ali upozoravaju, u kontaktu sa životinjama, potrebno se pridržavati osnovnih načela higijene. Do sada, nije poznat niti jedan slučaj zaraze domaćih životinja koronavirusom, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da ne postoje dokazi o prijenosu virusa s pasa i mačaka na ljude, kao i obrnuto. 

No, određenih pravila u ponašanju ipak bi se trebalo pridržavati. 

Budući da psi i mačke na šapama mogu prenijeti koronavirus, nakon svakog izlaska potrebno je primijeniti higijenske mjere. Pripazi da svome ljubimcu ne nanosiš preagresivna sredstva, svakako izbjegavaj domaće antiseptičke pripravke koje u sebi sadrže ulje čajevca kako za psa ovaj sastojak može uzrokovati ozbiljne komplikacije. 

Budući da preko ljubimaca može doći do mehaničkog prijenosa virusa, posebno ako zaraženi zakašlje na dlaku ljubimca, pojačana higijena za pse je bitna. Kućne mace ne bi trebale puštati na uobičajeni povremeni izlazak

Ako se nalaziš u samoizolaciji ili si zaražena, potrebno je izbjegavati kontakt s kućnim ljubimcem, a nakon svakog kontakta trebala bi prati ruke. Najbolje rješenje je prepustiti brigu oko ljubimca zdravom članu obitelji odnosno onome koji nije u samoizolaciji. 

Dodatne postupke i savjete za brigu o kućnim ljubimcima tijekom pandemije virusa COVID-19 izdao je Dumovec, sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba, koji poglavito apelira kao ovo ne smije biti vrijeme za napuštanje kućnog ljubimca zbog nerazumnog straha da će ljubimac prenijeti virus. 

Opasno za ljubimce 7 zalogajčića sa stola koji su opasni za psa - neki ga mogu i ubiti

Ostale savjete navodimo u nastavku: 

Nabavi mu hranu za iduća dva tjedna

Kao što razmišljaš o nabavi vlastite hrane, razmišljaš i o nabavi njegove. Neće nestati hrane u trgovinama, ali ako ne želiš nepotrebno ulaziti u prostore s većim brojem ljudi, imaj u ostavi nekoliko konzervi te suhu hranu za svojeg ljubimca. Nabavi i ostalo što je ljubimcu potrebno - sredstva za zaštitu od parazita i krpelja te vrećice za izmet.

Doznaj koja će trgovina za kućne ljubimce dostavljati hranu

Kad ti ponestane hrane i drugih potrepština za kućne ljubimce, novu zalihu naruči telefonski ili internetom uz dostavu do kućnog praga.

Provjeriti zdravstveno stanje ljubimca

Nebi trebala odgađati veterinarski pregled ili cijepljenje. Nazovi veterinara i zakaži termin umjesto da u čekaonici doprinosiš stvaranju gužve.

Pri šetnji pasa pridržavajte se uputa nadležnih ustanova i službi

Za sada nikakvih ograničenja za takvo kretanje nema. U parkovima za pse izbjegavaj preveliku blizinu drugih ljudi. Vidjela si sve na televiziji. Trenutačno se cijeni pristojan odmak. Zbog tvoje i zaštite te osobe.

Jezik mačaka Što ti govori tvoja mačka: 10 "mijau" koji imaju potpuno različito značenje

Starijim sugrađanima ponudi pomoć oko šetnje pasa

Dostava hrane i lijekova nije jedino čime možeš pomoći starijim sugrađanima. Nekima će dragocjena pomoć biti šetnja psa. Ako imaš psa, to znači jednu njušku više u šetnji, a ako nemaš, bonus je još veći. Dobrim djelom jačaš zdravlje. Šetnja je jako zdrava fizička aktivnost.

Možeš udomiti psa ili mačku

Razdoblje pandemije koronavirusa zapamtite možeš uveseliti i udomljavanjem novog četveronožnog ukućanina. Ljubimac može smanjiti stres i biti sjajno društvo tijekom duljeg boravka kod kuće. Građanima koji žele udomiti psa ili mačku, preporučuje se korištenje zaštitnih rukavica i dezinfekcijskih sredstava tijekom boravka u Skloništu.

Odgovornost u vrijeme samoizolacije i karantene

Ako se nalaziš u samoizolaciji i imate uvjete mogućnosti skrb o svome ljubimcu prepustiti nekome tko to nije, svakako se odluči na ovaj korak. Ulazak u samoizolaciju s kućnim ljubimcem, a zatim pustiti psa da se nesmetano kreće izvan kuće bez strožeg nadzora nikako nije preporučljivo. Rješenje može biti i zbrinjavanje životinja u hotelima za kućne ljubimce

Nezgodna ljubimica Perdita, najgora mačka na svijetu ipak je pronašla dom i nove vlasnike

U slučaju karantene za svaki izlazak iz kuće potrebno je imati opravdanje, a izvođenje psa u šetnju pod nadzorom jedan je o d takvih slučajeva. Ipak, ne zaboravi sa sobom ponijeti osobne dokumente kako bi nadležne službe , ako je potrebno, mogle uvjeriti da se krećete u razumnoj udaljenosti od mjesta karantene. 

Posjeti Miss7.24sata.hr