Ako baš ne možeš nikako odoljeti, ovo je jedini pravi način za istiskivanje prištića

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak

• Za početak, dermatolozi ne savjetuju da sami istiskujemo prištiće, ali... tako je teško odolijeti

• Pa ako te neki prišt baš užasno nervira i baš ga se moraš riješiti, poduzmi sve da se stvar još više ne zakomplicira (inficira, nastane trajna akna i sl.) 

• Evo kako to učiniti korak, po korak na siguran način 

Miteseri, potkožni prištevi, oni veliki bijeli gnojni... Tko bi to trpio ili čekao da ode kozmetičarki  da riješi stvar? Prsti već sami idu prema toj kvrgi na bradi, čelu, nosu, gdje već. Dakle, ako sama istiskuješ prištiće? E, onda postoji velika vjerojatnost da to radiš pogrešno te potencijalno pogoršavaš infekciju. Stoga smo odlučile potražiti savjete stručnjaka koji otkrivaju jedini pravi način za istiskivanje prištića…

1. Je li prišt "zreo"?

Dakle, za početak je važno da pričekaš da prištić formira čvrstu, bijelu „glavu“. To je znak da se gnoj (koji izaziva infekciju) nalazi blizu površine - što ga čini lakšim za vađenje.

2. Samo sterilno

Zatim steriliziraj iglu. Potom na prištić i iglu nanesi alkohol s pomoću vate. To ubija vanjske bakterije koje bi mogle doći do kože te pogoršati infekciju.

Life&style Vrijeme je za šoping! Osvoji poklon bon od 500 kuna i napuni vrećice!

3. Upotrijebi štapiće za uši

I sada je vrijeme za istiskivanje! S pomoću igle probuši vrh prištića. Stavi štapiće za uši s pamučnom vatom na vrhu blizu baze prištića. Istiskuj gnoj prema gore i van nježnim pritiskom na bazu. Nemoj prištić istiskivati direktno prstima, kaže dr. sc. Diane Madfes, jer to može prenijeti bakterije sa tvojih ruku na prištić te pogoršati infekciju.

4. Što nanijeti na ranicu?

Na kraju premaži ranicu bilo salicilnom kiselinom ili benzoil peroksidom, to će je zaliječiti. 

via GIPHY

Za kraj, ne možemo ne upozoriti da istiskivanje prištića "u kućnoj radinosti" može dovesti do stvaranja ožiljaka. Dermatolozi i kozmetičari nikako ne preporučuju da to sama radiš. Ako imaš akne, posavjetuj se s dermatologom o najboljim mogućnostima liječenja. Koža će ti kasnije biti zahvalna.

Posjeti Miss7.24sata.hr