Akne nisu samo problem adolescenata, već i starije dobi, a rješenje tog problema potražili smo kod psihologinje

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak

Svi želimo biti zadovoljni sobom. Želimo i dan započeti lepršavo – nakon ustajanja osjetiti toplinu omiljenog napitka prije nego izađemo na svjetlo dana, a potom i s osmijehom na licu krenuti u izvršavanje dnevnih obaveza. Navečer se vratiti u svoje domove, pogledati omiljenu seriju ili čitati knjigu, pojesti nešto zdravo, skinuti šminku i zadovoljni zaspati. Dane, k tome, ispuniti prekrasnim sitnicama, ritualima koje volimo i okružiti se ljudima do kojih nam je stalo.

No, ponekad nas u svemu tome može kočiti i nezadovoljstvo, prouzrokovano problematičnom kožom lica. Iako se najčešće smatra da su akne „rezervirane“ samo za mlađu dob, one se mogu pojaviti i kasnije u životu. Akne su zapravo vrlo raširena pojava i jedna od češćih kožnih bolesti, o njima se u posljednje vrijeme i sve otvorenije priča. I upravo se tu krije snažan emancipatorski trenutak, jer oni koji imaju problema s aknama sada znaju da njihov slučaj nipošto nije izoliran, a i dobro je znati da su akne – rješive!

Kako bismo saznali više o problemima akni i pristupu njihovom rješavanju, razgovarali smo sa psihologinjom dr.sc. Vanjom Putarek. „Akne se najčešće proučavaju u adolescentskoj dobi, kada su, uslijed bioloških razvojnih promjena, osobito učestale te se procjenjuje da između 35% i 100%, ovisno o državi, djevojaka i mladića ima akne u nekom dijelu adolescencije1. Stoga su do nedavno, po pitanju akni, javnost i stručnjaci najviše bili usmjereni na adolescente. Međutim, u novije vrijeme sve se više uočava raširenost akni i u odrasloj populaciji pa raste i kvaliteta tretmana i broj istraživanja posvećenih aknama kod odraslih2“, ističe.

Potvrdila nam je i da akne imaju negativne posljedice po mentalno zdravlje, u što se i sama uvjerila. „Osobno sam to mogla primijetiti u radu sa ženama u mlađoj odrasloj dobi. Prema mojem iskustvu rada s osobama mlađe odrasle dobi koje imaju problema s aknama, a i prema rezultatima istraživanja, akne narušavaju sliku o vlastitom tijelu – obično su lako vidljive na licu i osoba ih nosi svakodnevno poput stigme, stvara se osjećaj srama i osoba negativno procjenjuje ljepotu svojeg lica, ali često posljedično i cijelog tijela“, navodi psihologinja dr.sc. Vanja Putarek.

Zanimalo nas je, logično, i kako pristupiti problemu rješavanja akni. Nije tajna, a potvrdila nam je to i sugovornica, da što više osoba razmišlja o aknama i brine o njima, sve više joj se te misli i brige vraćaju i sve dublje pada u svijet koji se „vrti“ oko akni. „Usto, u istraživanjima se pokazuje da sama objektivna ozbiljnost akni nema utjecaj na mentalno zdravlje, odnosno važnija je procjena same osobe i njezina ideja koliko joj akne štete i koliko je usmjerena na njih“, naglašava.

A u samom procesu rješavanju problematične kože sklone aknama, nekoliko je preporuka. „Preporučuje se tjelovježba, što zbog tjelesnog zdravlja, što zbog mentalnog zdravlja, a oba oblika zdravlja pozitivno djeluju na smanjenje akni. Konačno, zbog problema uzrokovanih aknama osoba se može javiti stručnjaku za mentalno zdravlje s kojim će raditi na problematičnim područjima i povećanju svojeg mentalnog blagostanja“, poručila je psihologinja dr.sc. Vanja Putarek.

Da akne nisu isključivo problem adolescentske dobi, već da se s tim problemom 31% žena susreće i u dobi od 20 do 40 godina, pokazalo je i istraživanje koje je La Roche-Posay nedavno proveo među ženama u Hrvatskoj u suradnji s agencijom Hendal. Visokih 90% ispitanica obuhvaćenih istraživanjem izjasnilo se da im ta pojava akni u odrasloj dobi utječe na samopouzdanje, a čak 76% žena smatra da akne mogu negativno utjecati i na prihvaćenost žena u društvu. Dodatni problem su i zategnutost, suhoća ili ljuštenje kože s kojim se susrelo 70% ovim istraživanjem obuhvaćenih žena.


Upravo je La Roche-Posay predstavio svoj prvi serum posebno osmišljen za kožu sklonu nepravilnostima kod odraslih - Effaclar Ultra koncentrirani serum koji dokazano djeluje na sprječavanje ponovnog pojavljivanja nesavršenosti kože i nakon prestanka primjene. Effaclar Ultra koncentrirani serum vidljivo djeluje na izgled kože, što potvrđuje 78% korisnica koje su u samostalnom ispitivanju izjavile da njihova koža izgleda glađe, a tekstura kože je bolja već od prvog jutra. Visoka efikasnost i vidljivi rezultati seruma jednako su impresivni i poslije četiri tjedna primjene na bubuljice (-45%), mitesere (-20%) i tragove na koži (-49%). 

Prije korištenja Effaclar seruma (Dan 0)

Nakon korištenja Effaclar seruma (Dan 28)

 

Cilj istraživanja je bio ispitati učestalost pojave akni među ženama te eventualne psihičke i fizičke posljedice koje uzorkuje ta pojava, provedeno je u Hrvatskoj u rujnu 2020. godine na uzorku od 200 žena.
Ispitivanje na 51 osobi. Rezultati poslije 4 tjedna upotrebe, primjena jednom dnevno; broj nepravilnosti prema procjeni dermatologa.
Samoprocjena kože 107 žena, poslije prvog jutra.
 

1. Heng, A. H. S. i Chew, F. T. (2020). Systematic review of the epidemiology of acne vulgaris. Scientific Reports (NatureResearch), 10(5754). https://www.nature.com/articles/s41598-020-62715-3 

2. Dreno, B. i sur. (2018). Female type of adult acne: Physiological and psychological considerations and management. Journal of the German Society of Dermatology, 16(10), 1185–1194. doi: 10.1111/ddg.13664

3. Kellett, S. C. i Gawkrodger, D. J. (1999). The psychological and emotional impact of acne and the effect of treatment with isotretinoin. British Journal of Dermatology, 140(2), 273–282.

4. Kokandi, A. (2010). Evaluation of acne quality of life and clinical severity in acne female adults. Dermatology Research and Practice. http://downloads.hindawi.com/journals/drp/2010/410809.pdf

5. Mulder, M. M. i sur. (2001). Psychosocial impact of acne vulgaris. evaluation of the relation between a change in clinical acne severity and psychosocial state. Dermatology, 203(2), 124-130.doi: 10.1159/000051726

Posjeti Miss7.24sata.hr