Adidas slavi 75. rođendan, a pikanterije iz burne povijesti osnivača, braće Dassler, otkriva serija o njima

adidas.com Adidas, serija o Adiju Dassleru
Vidi originalni članak
  • Izvršni producent filma 'Ubojice cvjetnog mjeseca', Niels Juul, razvija dramsku seriju o osnivaču adidasa, Adiju Dassleru, uz pomoć obitelji Dassler  
  • Serija će ispričati priču o tome kako je Dassler brend, koji je pokrenuo u malom selu u Njemačkoj, pretvorio u carstvo sportske odjeće i obuće  
  • Serija dolazi u trenutku kada tvrtka adidas, osnovana 18. kolovoza 1949. slavi svoju 75. obljetnicu

Godine 2023. biografski filmovi su doslovno eksplodirali u Hollywoodu, a trend se nastavio u 2024. godini. Nizali su se jedan za drugim, kao na traci, a kulminirao je 'Oppenheimer' sa berbom Oscara. Puno pažnje dobio je i film o Priscilli Presley Sofije Coppole, film o Leonardu Bernsteinu 'Maestro', gdje glavnu ulogu tumači Bradley Cooper, koji je i režirao film. Tu su bili i film 'Ferrari', 'Napoleon', 'Dinastija Gucci', 'Golda' o Goldi Meir, 'Back to Black' o životu Amy Winehouse, pa film o Bobu Marleyju, Dylanu… A to su samo neka od takozvanih 'biopic-a' koji su mamili brojne gledatelje u kino dvorane.  

A sada se sprema još jedna biografska poslastica, serija o osnivaču adidasa, Adiju Dassleru, Nielsa Juula. Istražit će komplicirane odnose u obitelji Dassler, potaknute natjecanjem, dramom, ljubavlju i slomljenim srcem. Također će pokriti žestoko natjecanje između braće Dassler, Adija i Rudolfa, koje dolazi do punog izražaja kada Rudolf kreira konkurentsku marku Puma, zapalivši višedesetljetno obiteljsko rivalstvo.

Svađa braće Dassler, stvaranje adidasa i Pume

 

Svađa između braće Dassler bila je sukob između dva brata i njihovih tvrtki za proizvodnju tenisica, Adolfa i Rudolfa Dasslera, u drugoj polovici 20. stoljeća. Njihova svađa dovela je do stvaranja adidasa i Pume, dviju najvećih tvrtki za proizvodnju tenisica i sportske odjeće, i započela je dugotrajno rivalstvo između dviju kompanija, koje se odražava u rivalstvu između nogometnih klubova i kulturi neprijateljstva između zaposlenika Pume i adidasa koja je podijelila i njihov rodni grad.

Naime, Adolf 'Adi' Dassler izrađivao je sportske cipele u majčinoj kuhinji ili praonici rublja u Herzogenaurachu u Njemačkoj nakon povratka iz Prvog svjetskog rata. U srpnju 1924. pridružio mu se njegov stariji brat Rudolf pa su osnovali tvornicu cipela 'Gebrüder Dassler Schuhfabrik' ('Tvornicu cipela braće Dassler'). Braća su se razdvojila 1947. nakon što su prekinuli sve međusobne odnose. Rudolf je 1948. godine osnovao novu tvrtku, nazvao ju je 'Ruda' (prema svom imenu), a kasnije ju je preimenovao u Pumu. Godine 1948., na prvoj nogometnoj utakmici nakon Drugog svjetskog rata, nekoliko članova zapadnonjemačke nogometne reprezentacije nosilo je Puma tenisice, uključujući i strijelca prvog poslijeratnog gola Zapadne Njemačke, Herberta Burdenskog. 

Adi Dassler osniva tvrtku formalno registriranu kao 'adidas AG' 18. kolovoza 1949. Godine 1952., nakon Ljetnih olimpijskih igara, a adidas je preuzeo svoj prepoznatljivi logo s tri pruge od finske marke sportske obuće Karhu Sports, za dvije boce viskija i svotu u protuvrijednosti današnjih 1600 eura. Nakon razdoblja problema nakon smrti sina Adolfa Dasslera, Horsta Dasslera 1987. godine, tvrtku je 1989. kupio francuski industrijalac Bernard Tapie za današnjih 243,9 milijuna eura, koje je Tapie posudio.

Najznačajniji događaj koji je potaknuo rivalstvo bio je takozvani „Peléov pakt", gdje su se obojica složili da neće potpisati ugovor s nogometašem Peléom za Svjetsko prvenstvo u nogometu 1970. godine, smatrajući da bi nadmetanje za najpoznatijeg sportaša na svijetu postalo preskupo. Međutim, Puma je prekršila pakt i potpisala s nogometašem. 

Serija će također sadržavati nezaboravne trenutke iz pop kulture, hip hopa, politike i povijesti sporta, prikazujući legendarne sportaše i značajne osobe koje su bile partneri s Adidasom, uključujući debi tenisica na najvećoj svjetskoj sportskoj pozornici - Olimpijskim igrama.

Radnja serije o adidasu

Juul je ograničenu seriju opisao kao „kreativno sjecište“ između 'Krune' i 'Nasljeđa'.

„Veliki sam obožavatelj priča iz stvarnog života i koliko god mi se svidjela priča Enza Ferrarija, odmah me privukla priča o Adiju. To je sjajna, dramatična, intenzivna i brutalna priča, ali ponekad i urnebesno smiješna s rivalstvom između dva brata“, rekao je Juul u izjavi. „Ono što me uistinu privlači u priči jest kako je jedan vizionar i sportski idealist potpuno prkosio konvencijama u to vrijeme. Od izrade cipela za osvajača zlatne medalje Jesseja Owensa protiv volje Hitlera na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. do podrške Katrine Switzer, prvoj ženi koja je istrčala Bostonski maraton 1967. čak i kad joj — kao ženi — to nije bilo dopušteno, ili razvoju prvih ženskih tenisica za Billie Jean King dok se borila za jednaka prava žena u sportu.”

Juul je dodao da vidi „sjajnu priliku ispričati ne samo sagu o obitelji i brendu koja oduzima dah, nego i osvijetliti intimno i osobno svjetlo na neke od najupečatljivijih događaja u povijesti sporta."

Life&style Odlična, punokrvna krimi serija 'A Good Girl's Guide to Murder' u jednom se danu popela na 1. mjesto Netflixa

Dasslerov unuk i osnivač i izvršni direktor AD Legacy Horste Bente izrazio je uzbuđenje obitelji zbog suradnje s Juulom i njegovim timom. Tijekom nadolazećih mjeseci, pridruženi producenti u SAD-u, UK-u i Njemačkoj radit će s povjesničarima u adidasu na istraživanju i oblikovanju naracije vjerojatne ograničene serije od 12 epizoda.

Bjorn Gulden, izvršni direktor adidasa, rekao je: „Cijenimo zanimanje za našu priču i otvorili smo naše 75-godišnje povijesne arhive i stavili naše interne povjesničare na raspolaganje. Godinama smo imali sjajan odnos s obitelji Dassler i jako smo dobro surađivali s Horstom i Klausom Benteom i njihovim timom, u održavanju i poštivanju nevjerojatne baštine i ostavštine Adija, obitelji, brenda i njegovog pozitivnog utjecaja u svijetu sporta.”

Jako se veselimo seriji i otkrivanju nepoznatih detalja o obitelji Dassler. 

Life&style Nema više nagađanja, Netflix je konačno objavio kad točno stiže druga sezona 'Igre lignje'

Posjeti Miss7.24sata.hr