8 stvari koje niste znali o Amsterdamu

Getty Images
Svi veličaju posjete coffee shopovima, no treba iskušati i spavanje u kućama isprintanim od plastike i krenuti u razgledavanje grada na kojem su vodiči - prostitutke
Vidi originalni članak

Prvo ono što znamo: U Amsterdamu ima više kanala nego u Veneciji, dosta su liberalni što se tiče droge i seksa, svi voze bicikle, često kiši, dosta Amsterdamaca živi na brodovima. A ono što nismo znali...

To je najkulturniji grad na svijetu

Zvuči nevjerojatno da bi relativno mali Amsterdam mogao nadmašiti jedan npr. London, ali ako se računamo kvaliteta, a ne kvantiteta, zastupnici ove teorije tvrde da ovaj grad ima „najviše kulture po glavi stanovnika“. Od Van Goghova muzeja i uće Anne Frank do Muzeja seksa i Vrolik muzeja u kojem možete gledati deformirane dijelove ljudskog tijela izložene u formalinu!

Gradska tura s vremešnim prostitutkama

Kako amsterdamske noćne dame tijekom karijere vjerojatno nisu uplaćivale mirovinsko, grad je našao način da imaju od čega živjeti u starosti (posao ima vremensko ogranjičenje). Izračun je da su do umirovljenja ponaosob zadovoljile 355 tisuća muškaraca što je više nego što neke zemlje imaju stanovnika pa tako uz pokazivanje gradskih veduta možete čuti i sočne priče iz prve ruke.

Coffeeshopovi su nelegalni

Iako mnogima glavni razlog za putovanje u nizozemsku prijestolnicu nakon čega će oduševljeno pičati kako se tamo legalno može kupovati i pljugati, to nije tako. Coffeshopovi zapravo posluju u sivoj zoni zakona jer su prodaja, proizvodnja i konzumiranje zapravo ilegalni. Vlasti zapravo žmire na jedno oko jer ovi ipak plaćaju poreze, a coffee shopovima zapravo suzbijaju i sumnjive ulične dilere.

 

via GIPHY

Bicikostopiranje 

To je za turiste novi način kretanja Amsterdamom. Tamo ionako svi voze bicikle, pa samo treba uzviknuti „backie“ kad vidite kojeg sa žutom rešetkom za prtljagu iznad stražnjeg kotača. Na koju ćeš sjesti, a ne ukrcati kofer! Rado će vas povesti ako mu je usput. To je ujedno i zgodan način da upoznate domaće ljude. I uštedite.

Spavanje u isprintanim kućama

Iako se može pohvaliti mnogim arhitektonskim postignućima, ovaj grad ne spava na lovorikama. Tako su gradske vlasti nedavno podržale projekt kuća isprintanih u 3D tehnici. Prve su kućice postavljene u Amsterdam Noordu, najhip predgrađu grada. Napravljene od bio plastike, mogu se potpuno reciklirati, a iznajmljuju se na kraće periode.

Mršave kuće

Mnoge amsterdamske kuće hvastaju se titulom najuže u gradu (a zapravo je to ona na adresi Singel 7 čija je fasada samo metar široka), no zašto su kuće tako uske? Riječ je o pravoj nizozemskoj štedljivosti jer u 17. stoljeću porez se plaćao po širini kuće. U dubinu su poprilične veličine jer to je bilo besplatno.

Brod samo za mace

Iako mačke ne vole vodu, ne žale se previše na Cat-Boat, plutajuće sklonište za mačke usidreno u Singel kanalu. Za spas i liječenje gradskih mačaka lutalica osnovala ga je zaljubljenica u mice Henriette van Weelde, no danas je ta plemenita svrha u drugom planu. Brod je velika turistička atrakcija.

Prva svjetska burza

Kakav New York, kakav Tokio i London. Po prometu sigurno ne, ali po vremešnosti amsterdamska je burza najstarija na svijetu. Osnovala ju je 1602. Dutch East Indian Company, a u dojmljivoj zgradi Beurs Van Berlage danas su kazalište, galerija i escape room.

miss7 retro: Jesi li već poslala razglednicu ovog ljeta?

 

Posjeti Miss7.24sata.hr