6 savjeta za leđa bez prištića

Thinkstock / Spencer Davies
Na ovim vrućinama su majice i haljine s otvorenim leđima pravi blagoslov. Međutim, što napraviti ako su leđa puna prištića? Uz nekoliko jednostavnih pravila možda zaobiđeš kozmetičara
Vidi originalni članak

Mnogi pate od prištića na leđima, ali i na licu i vratu. Razlozi za nastajanje su razni – od loše prehrane, pušenja, netolerancije prema određenoj tkanini pa do neravnoteže hormona. 

Preuske haljine od sintetičkog materijala mogu također biti uzrok nastanka prištića. Naime, ako tkanina jako pritišće kožu počinjemo se brzo znojiti – a vrućina i vlaga savršena su podloga za bakterije. Osim toga, dolazi i do jakog trljanja kože, što može uzrokovati upalu. 

Kako se riješiti prištića na leđima i vratu? 

1. Kao prvo, moraš ustanoviti je li uzrok odjeća – reagiraš li na određenu vrstu tkanine ili ti je gornji dio odjeće jednostavno preuzak. U svakom slučaju, čisti pamuk dobra je preporuka. 

2. Nemoj nanositi gel za tuširanje na pogođene dijelove, nego koristi piling za nečistu kožu. Naime, mnogi gelovi za tuširanje mogu još više isušiti kožu, a to pogoršava stanje. Odgovarajućim pilingom koža će se osloboditi od mrtvih stanica, oslobodit će se pore i loj može slobodno izlaziti na površinu kože.

3. Nanesi odgovarajući losion (koji odgovara tvom tipu kože) protiv prištića. Leđa se četo zanemare kod njege tijela, premda je koža na tom dijelu vrlo suha, a može biti i masna – pa je potrebna dodatna porcija njege. 

4. Pazi na hormonalne promjene. Uzimaš antibebi pilule ili si baš prestala? Hormoni igraju veliku ulogu kod stvaranja prištića. Imaš li brojne i velike akne po leđima, ne bi bilo loše razgovarati s liječnikom o nekoj drugoj vrsti zaštite od začeća. 

5. Redovito mijenjaj ručnike i posteljinu i peri ih jako vrućom vodom – na njima se sakupljaju različite bakterije koje samo čekaju da nas počnu terorizirati. 

6. Pazi na prehranu ako želiš imati „čistu“ kožu. Previše soli i šećera nije dobro ni za što – a osobito za kožu. 

Posjeti Miss7.24sata.hr