6 knjiga koje moraš pročitati prije nego pogledaš filmove

Ako još nisi odlučila koje knjige pročitati ovog ljeta, možda nađeš inspiraciju u nekim od ovih šest knjiga – po kojima su snimljeni filmovi koje ove godine dolaze u kina
Vidi originalni članak

Film ili knjiga? Zanimljiva dilema o kojoj se raspravlja već godinama. i najokorjeli filmoljupci složit že se da ima puno knjiga boljih od ekranizacija. Jednako tako će i najzagriženiji ljubitelji knjiga priznati da su neki filmovi rađeni po književnom predlošku prava remek-djela. Kako god - kaže se da „pisci pišu, a režiseri stvaraju blještave pokretne slike“. Na kraju smo uvijek mi te koje odlučujemo! 

On Chesil Beach (Na plaži Chesil)

Istoimena novela Iana McEvana iz 2007. godine osvojila je prestižnu Bookerovu nagradu. Film donosi priču o mladom paru Florence Ponting (sjajna Saoirse Ronan) i Edwarda Mayhewa (Billy Howle) koji provode svoj medeni mjesec na južnoj obali Engleske 60. godina prošlog stoljeća. Ludo zaljubljeni ubrzo dožive komplikacije zbog Florenceinih problema s intimnošću. U njihovom odnosu izmjenjuju se ljubav, nezrelost, igra, odrastanje…  Režiser je Dominic Cooke – i to je njegov filmski prvijenac, kojeg već svi najavljuju kao „veliki mali film“. 

Fahrenheit 451 

Film Fahrenheit 451, u kojem će glavne likove glumiti Michael B. Jordan i Michael Shannon, adaptacija je slavnog istoimenog znanstvenofantastičnog romana iz 1953. godine, američkog autora Raya Bradburya. Ukratko, radnja knjige odvija se u bliskoj budućnosti te prikazuje totalitarno američko društvo u kojem su knjige zabranjene, vlasti ih proglašavaju ilegalnima kako bi obuzdale neovisno mišljenje i kontrolirale ljude. Zbog toga su oformili poseban odred tzv. Vatrogasaca koji uzimaju knjige iz domova građana i javno ih spaljuju na lomačama.

Don't Worry, He Won't Get Far on Foot (Ne brini, neće daleko pješice)

Film crnohumornog naziva djelo je režisera Gusa Van Santa , koji ovdje potpisuje i scenarij zajedno s piscem Johnom Callahanom koji je napisao priču i scenarij prema svome životu. Na žalost, preminuo je 2010. godine od posljedica teške operacije. Film i knjiga donose autobiografsku priču Johna Callahana, koji nakon automobilske nesreće u 21. godini života ostane potpuno paraliziran. Okreće se crtanju kao terapiji te od tuda počinje njegov nov i kreativan život, pun bizarnih situacija. Johna Callahana glumi Joaquin.Phoenix, a uz njega glume još i Rooney Mara, Jonah Hill i Jack Black. 

The Darkest Minds (Mračni umovi)

Riječ je o romanu iz 2012. autorice Alexandre Bracken. Kada tinejdžeri počnu misteriozno razvijati svoje nove, snažne sposobnosti, biti će proglašeni prijetnjom i pritvoreni od strane vlade. Šesnaestogodišnja Ruby, jedna od najmoćnijih mladih ljudi s kojim se itko susreo, bježi iz kampa i pridružuje se skupini odbjeglih tinejdžera koji traže sigurno utočište i bore se za svoj život i budućnost. Glavne uloge u filmu tumače Amandla Stenberg, Mandy Moore, Gwendoline Christie Harris Dickinson, Wallace Langham, Golden Brooks i Mark O’Brien.

Čitaonica Polako se počni pripremati: knjige kao stvorene za ljeto

Crazy Rich Asians (Ludi bogati Azijci)

Film je snimljen po istoimenoj knjizi autora Kevina Kwana, a ova ekranizacija mogla bi biti odlična zato što je i sam autor jedan od izvršnih producenata filma. Knjiga i film prate romansu Rachel, Amerikanke kineskog podrijetla i Nicka, njenog dečka koji je odrastao u mondenim dijelovima Londona i u Singapuru. Nick se predstavio kao sasvim običan dečko, ali u stvari je član jedne od bogatijih Azijskih obitelji. A kada ju dovede u Singapur, kako bi Rachel upoznala njegovu obitelj, problemi će se tek pojaviti…

The Little Stranger (Mali stranac)

To je ekranizacija knjige Sarah Waters iz 2009. godine. Radnja se vrti oko doktora koji luta po svom engleskom imanju koje je opsjednuto zlim silama. Knjiga obrađuje teme zla i društvenih prilika u poslijeratnoj Britaniji. 

Posjeti Miss7.24sata.hr