5 trikova kako piti alkohol, a izbjeći mamurluk

Thinkstock / Spencer Davies
Glavobolja, mučnina, slabost, osjećaj da ti se urušava tlo pod nogama (a ti želiš da se to doista dogodi i tvojim mukama dođe kraj) – sve su to simptomi mamurluka. Donosimo savjete koji će ti olakšati „dan poslije“
Vidi originalni članak

Popila si više alkohola nego što treba, odnosno više nego što ti organizam može podnijeti – kazna za to zove se mamurluk! Poznati osjećaj mučnine zapravo je rezultat dehidracije i otrovanja alkoholom. Jedini siguran način da se izbjegne mamurluk jest – da se suzdržavaš od alkohola! A ako ti se ipak zalomi koja čašica viška, ovi savjeti ublažit će neugodne simptome. 

Savjet 1 – puno tekućine!  

Trebaš popiti nekoliko čaša vode već za vrijeme tuluma kako tijelo ne bi dehidriralo. Znaš ono, kred vina, red vode ili red koktela, red vode. Nije baš teško izračunati. Piješ li dovoljno tekućine (ne, pivo nije ta tekućina na koju mislimo i ne, red pive, red tekile nije formula da prođeš bez glavobolje) krv ostaje rijetka pa je rizik da se sljedeće jutro probudiš s jakom glavoboljom ipak nešto manji. Umjesto vode možeš popiti i nekoliko čaša razrijeđenog voćnog soka. 

Savjet 2 – jedi! 

Nemoj piti na prazan želudac! Prije nego što počneš piti alkohol napravi si dobru podlogu. Masno jelo usporava apsorpciju alkohola, kao i slana jela. Dakle, ovo je službena dozvola de se najedeš pomfrija, masne lepinje uz ćevape, majoneze, sve u službi (aktualnog) boljitka tvog organizma. Zamorit ćemo pritom što alkohol radi tvojoj jetri, malim sivim stanicama u mozgu itd. Dakle, jedi. 

Savjet 3 – pazi što piješ! 

Ako konzumiraš alkoholna pića u većim količinama, treba paziti da nisu jeftina mješavina, odnosno da ne sadrže etanol i druge "pogibeljne" alkohole. Alkoholi poput metanola i izobutanola nalaze se, primjerice, u viskiju, tamnom rumu ili konjaku, ali i u vinu. Općenito vrijedi pravilo da ti alkoholi izazivaju mamurluk. Vjerojatno poznaješ nekoga (ili je to i tvoj slučaj) koga glava zaboli već nakon jedne čaše vina, dok ni približno nije opijen. Relativno „čisti“ su džin i votka. 

Savjet 4 – bez šećera! 

Oho, tome se nismo nadali. Imamo još jednog neprijatelja osim alkohola samog. Gospodin Šećer, podmukli zlikavac koji nam ionako zagorčava život svojim praznim kalorijama. Dakle, neka alkoholna pića, poput bole ili kuhanog vina, sadrže mješavinu alkohola i šećera, da ne govorimo o kombinacijama koje sami slažemo poput viski-kole, bambusa i slično. Šećer, naime, koči razgradnju acetaldehida. Taj produkt razgradnje alkohola zaslužan je za mamurluk sljedeće jutro. 

Savjet 5 – dan poslije…

Ako si se probudila s užasnom mučninom i glavoboljom, moraš unijeti puno tekućine kako bi se nanovo uspostavila ravnoteža elektrolita u tijelu. To možeš napraviti konzumacijom svježeg voća i izotoničnih napitaka. Osim toga, postoji malo „čudotvorno sredstvo“ iz apoteke: acetilcistein! Taj lijek koristi se kod prehlade, odnosno da razgradi sluz i smanji kašalj. Međutim, djelotvoran je i kod povećane konzumacije alkohola, uzmeš li ga odmah prije spavanja te nakon ustajanja – može smanjiti mamurluk, a u nekim ga slučajevima i potpuno izlječiti!

Posjeti Miss7.24sata.hr