Evo zašto zeleni čaj ne bi trebala piti u večernjim satima

Guliver/Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Iako su u proljeće dani dulji i sunčaniji, nerijetko osjećamo umor i bezvoljnost
  • Razlog tomu mogu biti toksini nakupljeni u našem organizmu pa tijelo ne funkcionira normalno
  • Kako bismo imali više energije i kako bismo vratili tijelo u ravnotežu potrebna mu je detoksikacija i zato ti donosimo pet čajeva koji će ti u tome pomoći

Suprotno uvriježenom mišljenju, čajevi nisu "rezervirani" samo za hladne zimske dane nego su itekako dobri za naš organizam u proljeće. Poželiš li se opustiti i napuniti energijom, napravi to uz šalicu biljnog čaja koja će smiriti organizam i ujedno mu pomoći u čišćenju od toksina. Naime, toksini nakupljeni u tijelu mogu uzrokovati umor, pospanost i tromost, pa čak i glavobolju. Zato je sada pravo vrijeme da napraviš detoksikaciju organizma, a upravo su biljni čajevi jedan od načina za to. Osim što poboljšavaju hidriranost organizma, ujedno ubrzavaju izlučivanje loših tvari, a pojedini čajevi, odnosno njihovi sastojci u tome su naročito učinkoviti. Čišćenjem organizma od štetnih tvari potičemo ga na oporavak, vraćamo ga u ravnotežu, manje smo umorni te imamo više energije. Zato ti donosimo pet čajeva koje bi svakako trebala imati u kuhinjskom ormariću. 

via GIPHY

 

Zeleni čaj

Zeleni čaj podrijetlom je iz Kine, gdje se stoljećima koristio u narodnoj medicini jer se vjerovalo da liječi sve bolesti, a danas glasi za jedan od najzdravijih napitaka na svijetu. Razlog zbog kojeg je tako zdrav i hvaljen je velika količina antioksidansa koje sadrži, a kojih nema u voću i povrću. Odličan je izbor ako se osjećaš umorno i bez energije jer istraživanja pokazuju da redovito pijenje zelenog čaja ispunjava tijelo energijom i povećava njegovu izdržljivost. Naime, zeleni čaj sadrži dovoljno kofeina da te razbudi i učini produktivnom, ali mnogo manje nego kava. No unatoč tome, izbjegavaj ga piti u večernjim satima kako te ne bi mučila nesanica jer i malo kofeina je dovoljno da te drži budnom u večernjim satima kada se poželiš ušuškati u krevet. 

Planinski čaj 

Ovaj se čaj najčešće sastoji od mješavine različitih cvjetova i biljki s planinskih područja uključujući bilju anis koja pripada istoj obitelji kao i mrkva, a čiji su plodovi sivo-zelene boje te ugodna mirisa i okusa. Zbog raznolikog biljnog sastava odličan je za detoksikaciju, a dobro će ti doći u slučaju ako pretjeraš s hranom i ako te muči osjećaj težine u želucu. Međutim, s planinskim čajem ne treba pretjerivati. Dvije do tri šalice dnevno sasvim su dovoljne jer u suprotnome može imati laksativni učinak. 

Znaš li da pijenje tri ili više šalica čaja dnevno zapravo može biti bolje za zdravlje nego pijenje iste količine vode? Razlog tome je što antioksidansi prisutni u čajevima jačaju imunitet organizma i istovremeno ga hidriraju.

Čaj od đumbira

Specifičan zbog pikantnog okusa, đumbir se koristi kao dodatak brojnim jelima, ali mnogi ga vole baš u šalici vruće vode. S obzirom na to da je prilično intenzivnog okusa, mnogi ga kombiniraju s nešto blažim biljkama, poput kamilice, koja se odlično sljubljuje s njegovom pikantnošću. Zbog toga, ako ti je sam čaj od đumbira prejak, probaj Franckov Kamilica & Đumbir s okusom meda, sigurno će te se dojmiti. Osim toga, poznato je da kamilica pomaže u opuštanju pa će ti šalica ovog čaja dobro doći nakon napornog dana na poslu. 

Čaj od koprive

Iako smo je kao djeca izbjegavali, sada definitivno nećemo. Naime, kopriva je izuzetno ljekovita biljka, a zbog iznimno blagog mirisa i okusa njenih listova, cijenjena je još od drevnih Egipćana, starih Grka i Rimljana. Čaj od koprive preporučuje se kod detoksikacije jer ubrzava izlučivanje loših tvari iz tijela, a ako voliš bogatiji okus čaja, svakako odaberi onaj u rinfuzi

Znaš li da čaj nikada ne bi trebala podgrijavati? Ako ti se ponekad dogodi da napraviš čaj i zaboraviš na njega, radije ga stavi u hladnjak ili dodaj kockicu leda i pij ga potpuno ohlađenog.

Detox čaj

Među mnoštvom biljnih čajeva dobrih za detoksikaciju organizma, svoje mjesto na našem popisu svakako zaslužuje i Detox čaj, koji je upravo tome namijenjen. Franck Detox obogaćen je biotinom i selenom, a ujedno sadržava najkvalitetnije biljne sastojke kao što su listovi koprive, korijen đumbira i maslačak. Ova kombinacija idealna je za pomoć u borbi i zaštiti organizma od štetnih tvari kao i za osvježenje. Svakako je dobar izbor ako te muči osjećaj težine i tromosti jer pomaže u izbacivanju vode iz tijela, pa ćeš se osjećati lakše i poletnije. 

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Posjeti Miss7.24sata.hr