5 nezaobilaznih lokacija za posjetiti u Splitu

Promo Elena Dizdar i Nemanja Gašić
Vidi originalni članak
  • Planiraš ovo ljeto u Split? Obavezno na svoju listu želja za posjetiti dodaj 5 lokacija koje smo izdvojili u nastavku članka
  • Osim neizostavne Dioklecijanove palače, na našoj listi našli su se i splitske plaže, riva, Marjan, tržnica te stari grad u kojem ćeš pronaći obilje suvenirnica i trgovina
  • Ukoliko se zatekneš u starom gradu, svakako posjeti i Tommy Hilfiger trgovinu u kojoj ćeš pronaći genijalne modne komade iz nove kolekcije za proljeće/ljeto

Grad pod Marjanom oduvijek je bio jedna od omiljenih ljetnih destinacija Hrvata, no u posljednjem desetljeću uživa sve veću popularnost kod stranih turista koji početkom proljeća pa sve do jeseni dolaze u ogromnom broju iz svih krajeva svijeta, ne bi li uživali u prirodnim ljepotama Splita i okolnih otoka, jedinstvenoj arhitekturi koja krasi drugi najveći grad u Hrvatskoj i brojnim festivalima. 

Split se nesumnjivo može pohvaliti zanimljivim atrakcijama koje su postale zaštitni znak i ponos grada, a mi smo odlučili izdvojiti 5 najpopularnijih. Ukoliko te put nanese u Split, predlažemo ti da posjetiš ove prekrasne lokacije i doživiš Split ponosnim očima lokalnih stanovnika.

Dioklecijanova palača

Ova najznačajnija kulturna turistička atrakcija Splita izgrađena je za vrijeme cara Dioklecijana, rimskog vladar poznatog kao progonitelja kršćana. U svojoj luksuznoj palači proveo je posljednjih nekoliko godina svoga života. Palača se nalazi u samoj jezgri grada Splita. Iako se naziva "palačom", ona je više kao velika kula okružena zidinama i tornjevima. Nikako nemoj zaobići Splitski Peristil koji se smatra najljepšim trgom u Splitu, ali i jednim od najljepših u cijeloj Hrvatskoj, pa čak i u Europi. U Palači ćeš pronaći i Zlatna Vrata - najljepši ulaz u Dioklecijanovu palaču ispred kojih se nalazi Kip Grgura Ninskog, majstorsko djelo Ivana Meštrovića, najpoznatijeg hrvatskog kipara.

Stari grad

Kako bi istinski doživjela Split, uputi se u strogi centar grada, u staru jezgru. Iako ćeš se vjerojatno nekoliko puta izgubiti u labirintu uskih, popločanih uličica, bez brige - na kraju ćeš uvijek nekako naći izlaz i nabasati na neku zanimljivost (u tome i jest čar). U starom gradu pronaći ćeš beskonačan broj slatko uređenih kafića i restorana s odličnom ponudom jela, ali i brojne trgovine i suvenirnice.

Splitska riva

Svi koji posjete Split, ne mogu zaobići Splitsku rivu - najpoznatiju šetnica u gradu i šire. Riva je posebno mjesto za Splićane. To je mjesto najznačajnijih političkih, društvenih i zabavnih događanja. Riva je također mjesto romantičnih šetnji, prvih ljubavi i druženja. Ako pogledate oko sebe, na rivi ćete vidjeti ljude u poprilično opuštenoj atmosferi i pravom Mediteranskom duhu. Posebno je čarobna u večernjim satima kada postaje centralno mjesto za druženja. Na rivi možeš pojesti sladoled ili palačinke ili popiti piće uz sunce i more. Najveća fešta na Rivi održava se svake godine 7. svibnja, kad se u Splitu cijeli dan slavi zaštitnik grada, Sveti Duje. 

Splitske plaže 

Splitske plaže pravi su biseri koji, uz Dioklecijanovu palaču, predstavljaju najjači turistički adut Splita. Najpoznatije plaže su Bačvice, Kasjuni, Bene, Firule, Žnjan i Kaštelet. Najpopularnija plaža je svakako plaža Bačvice. Dobro je poznata piciginu, igri uključenoj u UNESCO nematerijalnu kulturnu baštinu.

Tržnica

Turisti obožavaju doći na splitsku tržnicu, uvjerljivo najživlje područje u gradu. Ondje ćeš doživjeti istinski duh Splita, upoznati lokalno stanovništvo i okusiti bogatstvo okusa dalmatinskih i mediteranskih specijaliteta kao što su domaće maslinovo ulje, suhe smokve, bademi, sirevi, pršut, domaći kruh, med i još puno toga 'lipoga'.

Marjan 

Marjan je u prošlosti bio mjesto poznato kao obitavalište pustinjaka. Nije ni čudo, zato što je Marjan u potpunosti prirodno očuvan. Danas je Marjan mjesto za rekreaciju, izlete, sportske aktivnosti i trčanje, a poznate su i Marjanske plaže Kašjuni, Bene i Kaštelet. Na Marjanu. Ne propusti se popeti do Vidilice pokraj Restorana Vidilica, od kud se pruža uvjerljivo najljepši pogled na grad i cijelu uvalu.

U ljepotama Splita, vrhunskoj lokalnoj hrani i najnovijoj kolekciji Tommy Hilfiger za proljeće/ljeto uživali su nedavno i brojni regionalni influenseri - Dunja Jovanić, Erna Saljević, Sandra Mitrović, Magdalena Onjia, Luka Žaja i Nemanja Gašić, kao i manekenke Elena Dizdar i Lucija Lugomer te fotograf Dušan Petrović. Odsjeli su u kamenoj vili okruženoj borovima, maslinama i prostranim dvorištem tik uz more. Svaki detalj u njoj bio je pažljivo osmišljen, od lounge zone, do zone s bazenom u kojoj su se odmarali u pauzama između aktivacija.   

Tijekom prvog dana, influenseri su se otisnuli u istraživanje otoka Hvar, Brač i Pakleni otoci, uživajući u netaknutoj prirodi i pogledu na kristalno bistro more. Gosti su iskoristili popodne na katamaranu za sunčanje u swimwear kolekciji Tommy Hilfiger i lagano zagrijavanje za odličnu zabavu tijekom vikenda. Prevladavala je prepoznatljiva estetika mornarsko plave i bijele boje, a morski look je upotpunjen Tommy Hilfiger ručnicima za plažu.

Sljedeće jutro započelo je posjetom splitske pijace Pazar, na kojoj su sudionici getaway-a izabrali svježe, lokalne namirnice za sat kuhanja s poznatim kulinarskim majstorom Goranom Mušurom. Vrijeme iskorišteno za pripremu specijaliteta bila je svojevrsna praktična obuka koja je otkrila tajnu pripreme ukusnih veganskih i vegetarijanskih obroka. 

Drugi dan upotpunila je i šetnja ulicama starog grada, te večera u jednom od najpoznatijih lokalnih restorana Galerija, smještenim u samom centru Dioklecijanove palače. Influenseri su svojim modnim izborima skrenuli pažnju na sebe, zahvaljujući upečatljivim komadima u svijetlim bojama i besprijekornim krojevima koji predstavljaju oličenje profinjenosti i klasike.

Tommy Hilfiger trgovina u starom gradu nepresušan je izvor inspiracije za svakog ljubitelja američkog, preppy stila. Upravo su tu gosti proveli posljednji dan u Splitu, birajući neodoljive outfite za ljeto pred nama.   

Prepoznatljiva kombinacija crvene, bijele i plave odlično se uklopila u primorski ambijent. Neutralne bež nijanse našle su se u savršenom skladu s jarkim bojama, dok su lagani, lepršavi materijali bili savršena odjevna podrška za sve aktivnosti poznatih influensera. 

Svi komadi dostupni su u trgovinama Tommy Hilfiger u shopping centrima Arena Zagreb, Tower centar Rijeka, Supernova Zadar i Mall of Split, Tommy Hilfiger store Trg kralja Tomislava 1, Split kao i u Fashion&Friends trgovinama. Istražite kolekciju i online na webshopu fashionandfriends.com.

Posjeti Miss7.24sata.hr