6 mogućih razloga zašto ti tako uporno rastu dlačice na bradi

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Rastu ti dlačice na bradi, onih nekoliko, ali debelih i upornih i to te baš nervira.
  • Pa, ako to imalo tješi, nisi jedina.  Ako su se odjednom pojavile govore ponešto o tvom zdravlju
  • No, ne i nužno. Naime, u nekim je godinama, drage žene, sasvim normalno da nam malo naraste brada

Dlačice na bradi muče podosta žena, čak i onih koje inače nisu sklone dlakavosti, a katkad otkrivaju i dosta o našem zdravlju. Odlučan potez pincetom rješava problem na nekoliko dana, no zašto nam se uopće javljaju dlačice na licu i još nevjerojatnije, na bradi, dijelu koji je rezerviran za muške brade?

Inače pretjerana pretjerana dlakavost u žena, na mjestima koja su tipičnija za muškarce (npr. brkovi, brada, sredina prsnog koša, ramena, donji dio trbuha, leđa, unutarnja strana bedra) naziva se hirzutizam, no što je to pretjerano može ovisiti o etničkoj pripadnosti i kulturnim tumačenjima.

1. Hormonalna neravnoteža

Rast dlake ovisi o ravnoteži između hormona androgena (npr. testosterona, dehidroepiandrosteron sulfata [DHEAS], dihidrotestosterona [DHT]) i estrogena. Androgeni potiču rast debelih, tamnih dlaka, dok estrogeni usporavaju rast dlake ili ga podešavaju, dovodeći do stvaranja tanje, svjetlije dlake. Kad je uzrokovan pojačanom androgenom aktivnošću, hirzutizam je često praćen virilizacijom, koja se može očitovati gubitkom menstruacije, povećanjem mišićne mase, produbljenjem glasa i hipertrofijom klitorisa.

Life&style Žene sve više ovako uklanjaju dlačice s nausnice i brade!

2. Imaš Cushingov sindrom

Cushingov sindrom je endokrini poremećaj koji se najčešće pojavljuje kada je tijelo izloženo visokim razinama hormona kortizola, a  može biti uzrokovan uporabom oralnih kortikosteroida ili stanjem u kojem tijelo proizvodi previše kortizola. Jedna od posljedica jest i pojačan rast dlačica. Ovaj sindrom nije čest, pogaša 1 od 50.000 osoba no žene imaju mnogo veću šansu od muškaraca da obole. Cushingov sindrom neće uzrokovati samo pojačanu dlakavost nego je moguće i dobivanje na težini, slabljenje mišića i kostiju te lakše dobivanje modrica.

via GIPHY

3. Imaš policistične jajnike

Sindrom policističnih jajnika je kronično stanje karakterizirano neredovitim ovulacijama i menstruacijama ili policističnim jajnicima što je vidljivo na ultrazvuku. Kao da to nije dovoljno, hormonalna neravnoteža je također prisutna. Rezultat: pojačana dlakavost, pojava akni čak i gubitak kose.

4. Tvoja težina igra važnu ulogu

Težina na dva načina može utjecati na pojačan rast dlaka na neuobičajenim dijelovima tijela. Ako si pretila, to će poremetiti hormonalnu ravnotežu u tijelu što može za ishod imati višak hormana koji potiču dlakavost. No hormonalnu ravnotežu može poremetiti i prenaglo mršavljenje. Jesi li na nekoj ekstremnoj dijeti? To može potaknuti stvaranje lanugo-dlačica, malih i tankih najčešće bezbojnih dlačica na koži. Lanugo-dlačice su često simptom poremećaja u prehrani, kao što su anoreksija i malnutricija.

via GIPHY

5. Uzimaš određene lijekove

Neki teški lijekovi mogu potaknuti pojačanu dlakavost poput kemoterapije i nekih lijekova za epilepsiju. Čine to i neka druga sredstva koja ionako ne bismo trebali uzimati poput anaboličnih steroida koji se nelegalno koriste u nekim sportovima.

6. Postaješ starija

Pojačan rast dlačica na bradi ipak ne mora imatei nikakve veze sa zdravstvenim stanjem, može se pojaviti zato jer, jednostavno starimo. To je sasvim prirodna pojava, posebno u vrijeme menopauze.

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

 

Your browser doesn’t support HTML5 video



 

Posjeti Miss7.24sata.hr