5 loših stvari koje se mogu dogoditi ako ne opereš odjeću prije prvog nošenja

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  • Novokupljena odjeća može  biti rasadnik raznih infekcija, kožnih oboljenja, čak i ušiju
  • Znaš li da svaki komad sadrži 5-7 tisuća kemikalija? Ne? Jednako kao što ne znaš ni na čijem je tijelu već bio
  • Posebno oprezan treba biti s donjim rubljem i sportskom odjećom

Kupila si novi džemper, ali nikako da ti na red dođe pranje osjetljivog rublja, pa ga svejedno odjeneš, i prije prvog pranja? Znamo osjećaj, oprošteno ti je. Osim ako te onaj crveni, svrbeći osip na koži ne podsjeti da nije... Da, znamo da BI TREBALO oprati novokupljenu odjeću prije prvog nošenja, ali to ne napravimo baš uvijek, zar ne? I koji puta prođe dobro, ali koji puta neće. Mislimo da svi koji su iskusili reakcije na koži mogu nastati na koži više to ne rade...

OPUŠTANJE Ovo je odlično rješenje kad nemaš vremena za omiljeni trenutak u danu

Pesticidi, kemikalije protiv plijesni...

Za početak, obavezno, neizostavno trebalo bi oprati svu odjeću koja direktno prijanja uz kožu. Razlog: kemikalije koje se koriste za obradu tkanine mogu biti vrlo agresivne. Gotovo svaki konac i obojena tkanina zahtijevaju obradu kemikalijama - stručnjaci tvrde da se u našoj odjeći nalazi između 5000 i 7000 kemijskih tvari. Od pesticida preko kemikalija za bojenje do sredstava protiv plijesni koja čuvaju da se odjeća prilikom transporta i skladištenja ne upljesnivi. Upravo zbog toga netom kupljena odjeća zna imati čudan miris.

Alergičari, oprez!

Formaldehid je tako krivac za brojne alergije, oslabljeni imunitet, a istraživanja su pokazala da je može biti vrlo štetan za zdravlje. Nalazi se u odjeći koja se ne gužva, a treba obratiti pozornost i na odjeću od sintetičkih tkanina jer se one boje azo-anilin bojama. Osobe sklone alergijama zbog ovih tvari mogu imati jaku alergijsku reakciju, no i kod ostalih mogu izazvati iritaciju kože. Nisu ni svi zakoni isti, ovisno o zemlji gdje se odjeća proizvodi mogu se koristiti kemikalije koje su zbog svoje štetnosti drugdje zabranjene, a to ne možemo znati dok je odijevamo.

Tajne pospremanja 8 trikova za pranje rublja koji će kompletno promijeniti tvoje navike. I da, mrlje od tinte se daju skinuti

Kad se pojavi crveni "medaljon"

Kemikalije mogu imati nuspojave kao što su kontaktni dermatitis, crveni osip koji jako svrbi i mogu biti uzročnik pitirijaze, bolesti koja započinje pojavom jednog primarnog crvenog medaljona na tijelu nakon kojeg se na koži šire manja žarišta. Osim toga, na putu od tvornice do trgovine svaki komad prođe kroz puno ruku, često se skladišti u neprimjerenim uvjetima, nikad ne znamo tko je tu odjeću prije nas isprobavao i koliko je ljudi to učinilo zbog čega odjeća može biti rasadnik raznih infekcija, kožnih oboljenja, čak i ušiju.

Pranje odjeće uvelike smanjuje vjerojatnost dobivanja osipa ili izloženosti kože raznim kemikalijama. Posebno treba pripaziti na odjeću u kojoj se tijelo znoji jer tada se pore na koži rašire te je kemikalijama omogućen lakši ulazak u kožu, donje rublje i odjeću za djecu.

Posjeti Miss7.24sata.hr