5 iznenađujućih stvari o kavi koje bi svaka kavoholičarka trebala znati

Instagram @haileybieber
Budi iskrena i priznaj – ima li nešto bolje ujutro od fine, tople, mirisne kave koja mazi naša nepca, a ujedno nam daje i malo dodatne energije?
Vidi originalni članak

Teško je pronaći nešto što nam pruža više gušta od šalice fine crne kave, zar ne? Pošto si i ti vjerojatno istinska ljubiteljica tog crnog napitka, donosimo neke zanimljive činjenice o kavi.

1. Kava je beauty-sredstvo 

Osim što nam naš omiljeni crni napitak daje potrebnu energiju za dan, pruža nam i sjajnu beauty-kuru za tijelo. Razlog: kava je bogata antioksidansima te štiti kožu od starenja. Zbog toga kofein spada u tajno oružje protiv celulita i ispadanja kose. 

2. Okus ovisi o porijeklu zrna 

Pijemo je svaki dan, a jedva da znamo nešto o porijeklu. Primjerice, jesi li znala da se kava u Kolumbiji – slično kao i neke sorte grožđa – bere jako kasno kako bi imala bolji okus? Vodeće zemlje po proizvodnji kave danas su Brazil, Kolumbija, Etiopija, Uganda, Angola, Indija i Indonezija.

3. Zrna kave su sjemenke koje dolaze iz bobica kave

Zrna se kave razvijaju u plodovima bobičastog izgleda veličine trešnje. Bobice su grupirane u grozdove i beru se kada poprime tamno crvenu boju. Unutar bobice smještene su u pravilu dvije svjetlo zelene sjemenke ili zrna. Potom se prže te tako dobiju svoj prekrasan smeđi ten. 

4. Kava je zaslužna za izum web kamere 

Da, dobro si pročitala – kava je, manje ili više, i „izumiteljica“. Pošto računalni znanstvenik Quentin Stafford-Fraser nije želio da njegovi kolege stalno stoje pred praznom posudom kave kad dođu u kuhinju, izmislio je današnju web kameru. Stavio ju je na posudu s kavom kako bi svaki suradnik na Sveučilištu Cambridge mogao vidjeti je li posuda puna ili ne. 

5. Kava je gorivo

Već znamo da je kava crno gorivo za naše tijelo koje nas pokreće rano ujutro. Međutim, jesi li znala da kava može pokrenuti automobil? Dva britanska znanstvenika vozila su ponosnih 337 kilometara takozvani „Car-puccion“. 

Posjeti Miss7.24sata.hr