5 genijalnih bollywoodskih filmova koje je Netflix stavio na listu i koje se itekako isplati pogledati

Pr
Vidi originalni članak
  • Netflix povećava svoju kolekciju bollywoodskih filmova od kojih su mnogi ocijenjeni najvišim ocjenama
  • Na primjer, hvaljeni 'RRR' ove je godine nominiran za nagradu Oscar za najbolju originalnu pjesmu
  • Možda nam ova kinematografija nije bliska i bollywoodske filmove povezujemo sa sladunjavim pričama i pomalo smiješnim scenama u kojima svi masovno plešu, ali ovih 5 filmova se isplati pogledati

Prekrasne scene, zavodljiva glazba, izvrsno ispričane priče... Rekli bismo da bollywoodski filmovi posljednjih godina imaju sve to. Daleko je ova kinematografija odmaknula od onih romantičnih priča dostojnih scenarija sapunice u kojem mladić i (siromašna) djevojka savladaju sve prepreke i napokon mogu biti zajedno, a to finale filma okrune masovnim plesom u šarenim sarijima i s onim (nama) smiješnim pokretima.

Netflix ima ogromu kolekciju od 400 bollywoodskih naslova (pretpostavljamo da ima i takvih na njoj), a s porastom zanimanja za azijski film globalno (koreanski ovdje prednjači), lista se povećava. Trenutačno društvene mreže gore, na primjer, zbog treće sezone indijskog realityja za pronalaženje partnera 'Indian Matchmaking' koji je na program stigao 21. travnja.

"Indijski Hollywood" je 2022. zaradio više od 2 milijarde dolara te je jedna od najačih filmskih industrija na svijetu - i normalno je da i ovdje nastaju neka od remek-djela sedme umjetnosti. Ovo je pet vrhunskih indijskih filmova i isplati ih se pogledati. 

Life&style Ben Afleck između iluzije i stvarnosti u novom misterioznom trileru Roberta Rodrigueza

"RRR" (2022,)

"RRR" je bollywoodski blockbuster 2023. godine, a "RRR" je kratica za 'Rise Roar Revolt' (u doslovnom prijevodu: 'Ustanak Vrisak Otpor'). To je akcijski film koji prati dvojicu revolucionara koji se bore protiv britanske vlasti, a temelji na stvarnim povijesnim ličnostima.

Film je četiri uzastopna tjedna u svibnju i lipnju prošle godine bio na vrhu Netflixove ljestvice 10 najboljih neengleskih filmova, s više od 18 milijuna sati gledanja na svom vrhuncu, podaci su s Netflixa.

Film koji je režirao S. S. Rajamouli, a objavljen je prošle godine 24. ožujka, vodi gledatelje na kroz uzbudljive scene akcije i zadivljujuće plesne sekvence.

Uključujući N.T. Rama Rao Jr. kao Komarama Bheema i Rama Charana kao Alluri Sitarama Raju, 'RRR' je također bio nominiran za najbolju originalnu pjesmu na dodjeli Oscara 2023. s pjesmom 'Naatu Naatu'. Ovo je bila prva pjesma iz indijskog filma koja je nominirana za Oscara. Pjesma je postala popularna diljem svijeta, a inspirirala je i plesne trendove na Instagramu.

'Bijeli tigar' (2021.)

Kroz uzbudljivu priču o ustanku protiv moći, film 'Bijeli tigar' istražuje teške teme korupcije i klasne borbe.

Objavljen je u siječnju 2021. godine, a priča prati Balrama Halwaija, siromašnog, ali ambicioznog vozača koji se vješto probija uz socioekonomske ljestve kako bi postao uspješan poduzetnik u vrlo konkurentnom indijskom društvu.

U režiji Ramina Bahranija i s Adarshom Gouravom kao Balramom, filmska adaptacija istoimenog romana nagrađenog 'Bookerom' 2008. godine, uspješno sažima napetost i frustraciju preživljavanja u nepoštenom sustavu.

'Gangubai Kathiawadi' (2022.)

Objavljen 25. veljače prošle godine, film 'Gangubai Kathiawadi' je kriminalistički biografski film o indijskoj aktivistici koja je također bila poznata kao jedna od 'mafijaških kraljica' Mumbaija.

Film je bio na vrhu Netflixove ljestvice top 10 globalnih neengleskih filmova s više od 13 milijuna sati gledanja diljem svijeta u tjednu od 25. travnja prošle godine.

Alia Bhatt, čiju su ulogu Gangubai hvalili i kritičari i gledatelji, priča priču o temama izdaje i osnaživanju žena. Redateljica filma Sanjay Leela Bhansali bila je inspirirana knjigom Hussaina Zaidija 'Mafia Queens of Mumbai', koja sadrži priče o ženama koje su bile uključene u kriminalne aktivnosti u najnaseljenijem gradu Indije.

'Svadeš: Mi, narod' (2004.)

'Svadeš: Mi,narod' je dirljiv film koji istražuje teme patriotizma i samospoznaje. Film je fokusiran na Indijca koji radi u NASA-i. To je iskrena priča koja ilustrira univerzalno emocionalno putovanje samootkrivanja.

Film prati Mohana Bhargava, kojeg glumi Shah Rukh Khan, koji se vraća u svoj rodni grad u potrazi za dadiljom iz djetinjstva u ruralnoj Indiji. Na kraju je pronašao smisao kroz reformu sela tijekom svog boravka.

'Lagaan: Bilo jednom u Indiji' (2001.)

Epska sportska drama iz 2001. pravi je klasik Bollywooda. Smještena u kasno 19. stoljeće, epska sportska drama vrti se oko malog sela koje muče visoki porezi, takozvani 'lagaan', koje su nametnuli britanski vladari.

U režiji Ashutosha Gowarikera, protagonist priče Bhuvan, kojeg glumi Aamir Khan, izaziva britanskog časnika na partiju kriketa za okladu. Ako on pobijedi, seljani će biti oslobođeni plaćanja poreza na tri godine.

Spajajući omiljeni sport u zemlji i klasične bollywoodske glazbene elemente, film je nominiran za najbolji film na stranom jeziku na dodjelu Oscara 2002. godine. 

Unatoč trajanju od gotovo četiri sata, film je hvaljen od strane kritičara diljem svijeta jer je osvojio publiku i držao je u napetosti od početka do kraja.

Life&style Jennifer Aniston otkrila je da se u svojoj karijeri srami samo jednog filma: "Taj film je prokletstvo mog postojanja..."

Posjeti Miss7.24sata.hr