4 razloga zašto ne bi trebali piti sojino mlijeko

Thinkstock / Spencer Davies
Ovih dana svi pričaju o sojinom mlijeku. Pogotovo vegani koji pribjegavaju sojinom mlijeku kao alternativnom rješenju za kravlje mlijeko. Međutim, postoje argumenti koji govore protiv česte uporabe sojinog mlijeka. Prosvijetlit ćemo te idućim argumentima.
Vidi originalni članak

Sojino mlijeko lako je probavljivo i obiluje bjelančevinama, ugljikohidratima kao i kvalitetnim masnoćama. Istraživanja su čak pokazala da ako djevojčice u dobi od 5 - 11 godina redovno piju sojino mlijeko imaju znatno manje šanse da se kod njih razvije rak dojke u kasnijoj dobi. Evo koje su još mane sojinog mlijeka!

1. FITOESTROGENI

Sojino mlijeko sadrži visok postotak fitoestrogena. To su sekundarni metaboliti čija je struktura slična estrogenu. Istraživanja ukazuju, da ta sličnost remeti red kod ženskih hormona, a redovita konzumacija sojinog mlijeka može uzrokovati dugoročne posljedice. Djevojke bi mogle ranije ulaziti u pubertet a žene brže u menopauzu a i tu je i pitanje koliki je štetni utjecaj na plodnost.

2. FITINSKE KISELINE

Sojino mlijeko ima visok postotak i fitinskih kiselina. Radi se o biološkoj aktivnoj stvari, koju biljke upotrebljavaju kao pohranu za tvari za rast. Međutim, na ljudski organizam ta kiselina djeluje kao hranjivi inhibitor. Znači da reducira unos važnih minerala kao što su magnezij, bakar, željezo i cink.

3. GENETSKA MODIFIKACIJA

Više od polovice (58,4%) od svjetske proizvodnje soje genetski je manipulirano, Argentina ( 98% ), SAD ( 85 % ) uzgajaju genetsku manipuliranu soju.  Ova spoznaja – na sreću- ( još ) nije relevantna za Europu jer je na našem tržištu zabranjena genetski modificirana hrana.

4. KALCIJ

Sojino mlijeko je također popularno jer sadrži količine kalcija. Međutim, ljudsko tijelo ne može u potpunosti apsorbirati i obraditi kalcij u sojinom mlijeku. Razlog: Tijelo treba vitamin K2 da može optimalno iskoristiti kalcij a tog vitamina nema u sojinom mlijeku.

Posjeti Miss7.24sata.hr