12 neobičnih stvari koje možda nisi znala o IKEA-i

PR/WhatsApp
Iako smo veliki fanovi robne kuće IKEA, nekad neobičnu povijest i još nevjerojatnije podatke koji prate ovaj brend. Počevši od toga da je osnovana dok je njezin vlasnik, danas mrkli milijarder, imao samo 17 godina. Sve je u viziji!
Vidi originalni članak

Toliko je razloga zbog kojih obožavamo ići u robnu kuću IKEA. Bilo da se radi o kupnju kompletne kuhinje, nekoliko sitnica za dnevni boravak ili tek o inspirativnoj šetnji njezinim maštovitim sobama i finom ručku, IKEA je destinacija broj jedan za kupnju namještaja ili subotnju dokolicu. No koliko zapravo znamo o ovom švedskom gigantu? Ne puno.  Evo nekih zanimljivih činjenica:

1. Amerikanci nikad prihvatili IKEA-u: nisu Ovo doista zvuči nevjerojatno, ali je istinito. Godine 1985. je IKEA je otvorila prvu poslovnicu u Philadelphiji, no to se pokazalo potpunim promašajem. Amerikanci zbog različite kulture i shvaćanja funkcionalnosti su na potpuno drugačiji način doživljavali proizvode. Čak su ih koristili krivo: čaše za piće su im bile premale, pa su kupovali vaze iz kojih su pili, na primjer. Nakon tog flopa, IKEA više nikad nije otvorila novu poslovnicu bez da provjeri kulturu i običaje zemlje na koju se širi.

2. IKEA je promijenila povijest i način razmišljanja o namještaju: Namještaj je postao jeftin, pristupačan i povoljan i zbog toga više ne mora trajati godinama (znao ono, ormar što je baka dobila u miraz, još i ti imaš u kući). Ali koga briga? Kada se jeftini tepih izliže, zamijeniš ga novim koji je jednako jeftin i kratkog vijeka i tako u krug. Nitko ne pati zbog bačenog novca jer nije prevelik, a veselimo se jer nam stan izgleda drukčije. U vremenima smo kada je moguće svake dvije godine u potpunosti izmijeniti namještaj u kući, i sve to možemo zahvaliti IKEA-i.

3. U nekim dijelovima Europe možeš kupiti cijele IKEA kuće: Naravno, u Švedskoj, Finskoj, ali i Velikoj Britaniji postoje cijele gradske četvrti BoKlok. To su naselja s gotovim i uređenim IKEA kućama, u kojem je IKEA namještaj. Naglasak je na modernosti, funkcionalnosti, dok im je prostranost ipak nedostatak. Naime, u Londonu se ovi kvartovi nisu popularizirali baš zbog toga što je rijeć o kućama jako male kvadrature. Mi se ne bismo žalile...

via GIPHY

4. Osnivač IKEA-e je prvi je biznis pokrenuo sa 6 godina: Ne, nije sa 6 godina imao ideju o najinovativnijem prodajnom lancu za uređenje interijera, ali je počeo trgovati! Naime, Ingvar Kampard je odrastao u jako siromašnoj obitelji. Kako praktički nisu imali što za jesti, Ingvar je svoj kruh zarađivao prodavajući žigice, a kasnije je prešao na prodaju dekoracija, olovaka, ribe(!) koje je biciklom dostavljao po susjedstvu. Navodno su baš ti eklektični predmeti bili podloga za kreiranje ranih IKEA-inih radova.

5. Imao je 17 godina kada je IKEA osnovana! Naime, Šveđanin je bio jako dobar učenik te ga je otac zbog dobrih ocjena odlučio nagraditi. Ingvarov trud je obitelj Kampard posebno cijenila. Naime, bio je disleksičan zbog čega mu je školovanje bilo znatno otežano. Ipak, uspio je i novac koji je dobio od oca uložio u svoju prvu veliku investiciju. A zašto IKEA? Ime čine njegovi inicijali te prva slova farme na kojoj je odrastao i najbližeg sela: Elmtaryd i Agunnaryd. 

6. Neobična imena predmeta nastala su zbog disleksije: Kao što je spomenuto, vlasnik robne kuće IKEA je imao dosta problema s disleksijom, a brojke su mu posebno zadavale glavobolju. Zbog toga je većini brojki dodavao slova. Također, nazivi namještaja su švedskog korijena, ali najčešće imaju koje krivo ili ubačeno slovo.

7. Koliko IKEA-e zarađuje? To nitko zapravo ne zna, jer Ingvar nije vlasnik grupacije. No, prema izvorima Forbesa, najmanje 3, 5 milijardi dolara godišnje je njegova zarada. No, ni Forbesovi snalažljivi stručnjaci niti novinari nisu uspjeli otkriti koliko ovaj misteriozni Šveđanin zarađuje. Priča se da se radi o brojci većoj od 40 milijardi dolara...

OVO JE ODLIČNO! Jesenske boje vladaju divnom novom kolekcijom kuće IKEA

8. Možda ti na vrata pozvoni antropolog kojeg šalje IKEA Zašto kuća IKEA ima toliko funkcionalan namještaj, sjajnog dizajna? Zato što u dogovoru s tipičnom obitelji nekog podneblja dogovore da im u kuću dođe znanstvenik-istraživać i tjedan dana živi s njima! Zbog ubrzane tehnologije ta se metoda polako napušta pa su se radije odlučili u obitelji postaviti kamere, snimače zvuka i laptope.

9. IKEA uzrokuje svađe među parovima: Provedeno je jedno zanimljivo američko istraživanje u kojem su parovi zajedno odlazili u kuću IKEA. I što se dogodilo? Većina ih se posvađala. Nisu se mogli dogovoriti koje će stolce kupiti, tko će slagati krevet ili tko će prevesti do automobila kupljenu robu. Dakle, odlazak u IKEA-u je velik korak za svaki mladi par. Pa, sretno!

10. Nijemci su napisali IKEA mjuzikl: Ovaj navodno hladni narod ipak nije toliko hladan. Iako bismo pomislili kako su Šveđani najveći zaljubljenici u IKEA-u, čini se kako ih je netko ipak pretekao. Čak 15% od ukupne prodaje švedska robna kuća može zahvaliti upravo Nijemcima. Voljenoj IKEA-i napisali su i mjuzikl "Wunder von Schweden".

11. Princip lego kockica: Ovo je inovacija koja preuzima sve veći dio asortimana. Umjesto da ti za slaganje jedne police ili štendera treba pola sata, pametne glave iz IKEA-e su se dosjetile da bi bilo bolje koristiti drugačiji princip. Umjesto tone vijaka, većina dijelova ovog namještaja se doslovno slaže po principu "legića". Složi jedno na drugo, zavrti u krug nekoliko puta, i to je. Opremila si dječju sobu!

12. Ljudi vile prespavati u IKEA-i: Slavna robna kuća je poslužila i kao podloga za YouTube sitcom. Naime, nakon što su u ljeto 2016. godine dva tinejdžera iz Belgije odlučila potajno spavati u IKEA prodavaonicama kako bi pokazali kako je to super, sličnu stvar su počeli raditi i drugi tinejdžeri. Kako bi se zaštitili, IKEA služba za odnose s javnošću apelirala je da se takve stvari više ne događaju. Naime, zamolili su da od sada svi počnu spavati u svojim kućama!

ČAROBNO Malo drukčiji Božić: IKEA ima viseći bor!

Posjeti Miss7.24sata.hr