11. Zagreb TourFilm Festival: Grand Prix je osvojio turistički film sa slavnim Antoniom Banderasom

Zagreb TourFilm Festival
Vidi originalni članak
  • Nakon dvije godine virtualnog održavanja zbog koronavirusa, ovog se tjedna vratio omiljeni jesenski festival na veliko platno.
  • Brojni posjetitelji 11. Zagreb TourFilm Festivala, koji promovira audiovizualnu produkciju i turizam, imali su priliku pogledati vrhunske filmove iz svijeta turističkog filma, sudjelovati u degustacijama i razgledu grada
  • Dodijeljene su nagrade najboljima, a Grand Prix je osvojio film 'No joy in life is small' sa slavnim Antoniom Banderasom

Međunarodni festival turističkog filma – 11. Zagreb TourFilm Festival – održan je od 12. do 15. listopada u Kaptol Boutique Cinema. U organizaciji Balduči filma i Turističke zajednice grada Zagreba te pod pokroviteljstvom predsjednika Zorana Milanovića, Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice, festival se nakon dvije godine virtualnog održavanja zbog koronavirusa vratio na veliko platno. Izabrani program koji promovira audiovizualnu produkciju i turizam naišao je na pozitivne reakcije gledatelja među kojima su bili brojni poznati Hrvati, turistički djelatnici, predstavnici medija i ostali mnogobrojni gosti.

"Ovogodišnje izdanje Zagreb TourFilm Festivala za nas je puno značilo, posebno nakon dvije pandemijske godine koje su poprilično promijenile trendove u turizmu. Na Festival je bilo prijavljeno čak 106 filmova u konkurenciji, od toga 32 turistička filma iz Hrvatske, što je najveći broj ikad. Isto tako nas veseli da imamo filmove prijavljene iz 29 zemalja svijeta, s egzotičnih destinacija kao što su Fiji, Madagaskar, Uganda, Australija, Japan i Island“ – izjavila je Spomenka Saraga, direktorica Zagreb TourFilm Festivala.

Life&style Food Film Festival vraća se na Zrinjevac: Prava poslastica za ljubitelje filmske i gastro kulture

Na svečanoj večeri u hotelu Esplanade Zagreb, na kojoj su se okupili brojni sudionici trodnevnog skupa filmaša i turističkih znalaca, profesionalaca koji se bave tom, jednom od najunosnijih gospodarskih grana i ljubitelja atraktivnih destinacija, uručene su nagrade najboljim filmovima po ocjeni stručnog žirija.

Grand Prix za najbolji film festivala osvojio je film 'No joy in life is small' iz Španjolske sa slavnim Antoniom Banderasom.

No Joy In Life Is Small.mp4 from Filmservice International on Vimeo.

U kategoriji 'Turistička destinacija – grad' najboljima su proglašeni sljedeći filmovi: 'Time switch Aveiro' (Portugal) koji je osvojio prvo mjesto, '10 plans to live Madrid' (Španjolska) koji slijedi na drugom mjestu i 'Cannes is still standing' (Francuska) koji je osvojio treće mjesto.

 

Nagrade za najbolji turistički film u kategoriji „Turistička destinacija – regija“ osvojili su 'No joy in life is small' (Španjolska) koji se plasirao na prvo mjesto, 'Love Rias Baixas. A love story with the province of Pontevedra' (Portugal) koji slijedi na drugom te 'Just between us' (Portugal) na trećem mjestu.

U kategoriji „Turistička destinacija – država“ najboljima su proglašena čak četiri filma. Prvo mjesto osvojio je 'Experience a world beyond' (Katar), drugo mjesto pripalo je filmu 'The nameless call – inside Costa Rica' (Italija), treće mjesto dijele film 'Explore Uganda – The pearl of Africa' (Uganda) i 'Introducing the Icelandverse' (Island).

U kategoriji „Turistički proizvod“ nagrade su osvojila tri hrvatska filma. Nagradu za najbolji Wellnes & Spa turistički film osvojio je film 'Lithuania. Find your sauna self' (Litva), nagradu za najbolji film o gastronomiji 'World paella day' (Španjolska), nagradom za najbolji film o prezentaciji baštine nagrađen je film 'The intangible heritage' (Hrvatska), a nagradu za najbolji event film osvojio je 'Why choose Porto & North of Portugal for your event? The majestic adventures of Ofelia de Souza (Portugal). 

Najbolji film o vinskom turizmu osvojio je 'Zagreb County - A taste above' (Hrvatska), titulu najboljeg filma u kategoriji Hotel i Resort osvojio je 'Hotel Bohinj – Meet your spirit' (Slovenija), a specijalnu nagradu na temu kulturnog turizma osvojio je film 'Bol & culture' (Hrvatska).

U kategoriji „Najbolji turistički film i tv reportaža“ prvo mjesto osvojio je film 'The houses of light' (Hrvatska), drugo mjesto 'Nature without borders' (Slovenija), a treće mjesto 'Mamody, the last baobab digger' (Francuska).

Specijalnu nagradu žirija u potkategoriji „Etnografija i društvo“ osvojio je film 'Lilanje in Loznica' (Srbija). Nagradu za najbolji ekološki film ponio je 'Forest rivers' (Poljska), a najboljom TV reportažom proglašen je film 'Nije važno odakle sam' (Srbija).

Nagradu najboljeg hrvatskog turističkog filma u kategoriji „Turistička destinacija – grad“ osvojio je 'Meet. Feel. Explore. Zadar', dok je nagradu najboljeg u kategoriji „Turistička destinacija – regija“ osvojio istarski film 'Authentic Istria – good mood/good food' (Hrvatska). U kategoriji „Turistička komunikacija (oglašavanje)“ najboljim je proglašen film 'Utopia' (Grčka), a nagrade za najbolji video blog – vlog dobili su film 'Jordan' (Hrvatska) koji je osvojio prvo mjesto te 'The real Egypt' (Hrvatska) na drugom mjestu.

Nagradu Student’s Choice Award koju dodjeljuje studentski žiri sastavljen od studenata Edward Bernays University Collegea, akademskog partnera festivala, ove je godine odnio Budapest MICE image film (Mađarska).

Organizatore posebno veseli činjenica što su velik broj nagrada osvojili filmovi hrvatske produkcije te filmovi koji promoviraju Hrvatsku kao turističku destinaciju, što je i cilj ovog festivala. Neke od nagrađenih filmova možete pogledati OVDJE

Posjeti Miss7.24sata.hr