10 činjenica o kontracepcijskim tabletama koje treba znati

Thinkstock / Spencer Davies
Je li pilula najbolje kontracepcijsko sredstvo? Mišljenja su podijeljena…
Vidi originalni članak

Istraživanja pokazuju kako 40 posto mlađih parova u Hrvatskoj ne koristi kontracepciju, a 14 posto se u spolnom odnosu štiti prekinutim snošajem. Oko 31 posto parova koristi kondome ili kontracepcijske pilule. Međutim, koliko doista znamo o antibebi pilulama? Sakupili smo 10 činjenica zbog kojih svakako moraš prije nego što ih počneš uzimati detaljno popričati sa svojim ginekologom.

1. Jedna od najočitijih popratnih pojava uzimanja kontracepcijskih tableta jest da je u većini slučajeva u početnoj fazi primjetno povećanje težine. Naime, pilula stalno „vara“ tijelo da je trudno, pa raste apetit te se nakuplja više vode u organizmu. 

2. Pilula može imati utjecaja na raspoloženje. 

3. Kad netko ima "problematičnu kožu“, pilula se često koristi kao sredstvo koje će je „očistiti“. Međutim, treba biti svjestan da se svakodnevno unose dodatni hormoni pa se na taj način koža ne može prirodno regenerirati. Kad se prekine s terapijom, problemi s kožom često se opet vrate. 

4. Za „kaotične“ osobe pilula nije idealno sredstvo za kontracepciju – jer bismo je lako mogli zaboraviti uzeti. Osim toga, nije sto posto pouzdana. 

5. Žene koje često mijenjaju partnere moraju imati na umu da pilule ne štite od spolnih bolesti

6. Uzimanje antibebi pilula značajan je napad na naše hormone. Stoga se može poremetiti menstrualni ciklus – ponekad su potrebni mjeseci da nanovo normalizira… 

7. Uzimanjem kontracepcijskih tableta povećava se rizik od vaginalnih infekcija koje ponekad mogu biti jako uporne. 

8. Za žene koje puše antibebi pilule nisu idealno rješenje – naime, cigarete i pilule se nikako ne podnose. 

9. Ponekad može doći do krvarenja nalik menstruaciji. 

10. Pilule često utječu na naš libido, pa puno češće nemamo volje za seksom. 

Posjeti Miss7.24sata.hr